Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Co byście polecili aby przetestować sprzęt w laptopie - mam podejrzenie iż pada dysk twardy, jednak nie wyklluczam innych podzespołow.
Podczas instalacji windowsa mam blue screena - czyli wychodzi na to, że coś jest nie tego ze sprzętem. Testowałem płyte głowną, procka, ram (płytką hirenz bootcd), dysk i niby nie ma żdanych błędów, jednak gdy odpaliłem smarta (smartdeamontools), to wywalił mi że jest 1 Uncorectalbe sector - czyli mam podejżenie , że to dysk.
Co byście polecili pod pingwinka, aby przetestować podzespoły?
Pozdr.
/sbin/badblocks -svnc16384 /dev/dysk
podepnij lapciaka do zasiłki i zostaw na noc
Rychu a co powiesz na to??
`--# badblocks -svnc16384 /dev/sda /dev/sda jest najwyraźniej używany przez system; nie jest bezpiecznie uruchamiać badblocks! .-(~)---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(root@debian)- `--#
Przy innych opcjach badblocku jest podobnie. Moim zdaniem może to mieć coś wspólnego z XFS bo takiego systemu plików używam.
Ok, już wiem, nie śmiga z opcją -n która zresztą i tak jest domyślnie.
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-07-25 23:29:42)