Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
1. Jaki jest narzut czasowy powodowany przez imq? Mam taka dziwna sytuacje, ze pingi z routerka sa wyzsze niz pingi z kompa obok niego. Zastanawiam sie czy wplyw na tutaj imq tzn ze generuje jakies opoznienie rzedu kilku ms.
2. Z innej beczki - Jak napisac skrypt, aby zwykly user uruchamiajac go mogl wykonac operacje zarezerwowane tylko dla roota - np rekonfiguracja interfejsu sieciowego...
ad1 byl kiedys taki problem na forum ... z wlasnego doswiadczenia powiem ze narzut jest niewielki (nieodczuwalny)
ad2 sudo
Powiadasz, ze narzut niewielki - to juz nie wiem w takim razie ;-( U mnie wydaje sie byc bardzo duzy.
Hmm no niestety nie mam zupelnie doswiadczenia w pisaniu skryptow i nie do konca dziala to tak jakbym sobie wyobrazal.
Wpisalem w skrypcie /usr/bin/sudo -i (<--- tak przechodze na roota w systemie - dokladnie na Asusie EEE) i niestety zadne polecenia ponizej tej linijki nie sa wykonywane na prawach roota - ja powinno wyglada uruchomienie takiego polecenia w skrypcie? Dajmy na to tak jak mowilem - rekonfiguracja interfejsu sieciowego.
moze masz coś z obsługa icmp w skryptach do podziału nie tak ?? ja właczyłem całe imq do kolejki prio gdy miałem problem z pingiem
Kpt, skrypt piszesz normalnie, a uruchamiasz go: sudo /usr/local/sbin/skrypt.sh
Musisz jeszcze wyedytowac /etc/sudoers by nadac użytkownikowi prawo wykonywania skryptu, np.
login_usera ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/local/sbin/skrypt.sh
Dzienks, wlasnie przed chwila dogoogalem sie do takiego rozwiazania :-)
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2008-07-23 18:56:05)