Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Przesiadłem się z PLD i nie mogę dojść za cholerę jak na Debianie ETCH ustawia się dwie karty sieciowe.
Za pomocą polecenia ifconfig -a widzę obie. Niestety jak w pliku konfiguracyjnym wpisuję
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet static address 83.141.49.146 netmask 255.255.255.240 gateway 83.141.49.129 # dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed dns-nameservers 83.141.41.35 83.141.41.25 #dns-search clickad.pl
Wpisuję
iface eth1 inet static address 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0
Przestaje działać mi sieć. Restartuje usługę i jest wszystko oki jak próbuje pingnąć hosta czy po IP czy po nazwię dostaje komunikat
NETWORK UNRECHABLE czy jakoś tak.
Może ktoś z Państwa mnie naprowadzić jak dopisuje się do konfiguracji sieci drugą kartę sieciową?
Dziękuję pozdrawiam
Redelek
Zobacz do pliku /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules czy masz ich kolejność właściwie zdefiniowaną.
ilin napisał(-a):
Zobacz do pliku /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules czy masz ich kolejność właściwie zdefiniowaną.
Mam wpisane
# PCI device 0x14e4:0x164c (bnx2) SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="00:1a:64:67:fd:b4", NAME="eth0" # PCI device 0x14e4:0x164c (bnx2) SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="00:1a:64:67:fd:b6", NAME="eth1"
Czy to jest zgodne z rzeczywistoscią?
Mac kart bo obie są takie same jak widze.
ilin napisał(-a):
Czy to jest zgodne z rzeczywistoscią?
Mac kart bo obie są takie same jak widze.
Nie są różne zobacz ostatnie literki
jak zrobię ifconfig -a to mam taki wynik
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1A:64:67:FD:B4 eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1A:64:67:FD:B6
Ostatnio edytowany przez redelek (2008-07-17 11:50:35)
Różnia się MACem to naturalne.
Każda karta ma swój jedyny w swoim rodzaju numerek.
Choćby po macu 00:1A:64:67:FD:XX widać że ten sam model.
Powtórz to samo polecenie wtedy jak netu nie będzie i zobacz czy sie interferejsami nie zamieniły.
ja bym dal w interfaces:
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address 83.141.49.146 netmask 255.255.255.240 gateway 83.141.49.129 auto eth1 iface eth1 inet static address 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0
potem dal:
/etc/init.d/networking stop
upewnil sie w ifconfig czy eth1 i eth0 sa wylaczone
dal start i zobaczyl jak to jest ustawione w ifconfig ...
Edit:
chodzi o te wpisy "auto" - one determinuja automatyczne podnoszenie interfejsu ... alow to podnoszenie warunkowe przez jakis podsystem ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-07-17 13:10:48)
ilin napisał(-a):
Różnia się MACem to naturalne.
Każda karta ma swój jedyny w swoim rodzaju numerek.
Choćby po macu 00:1A:64:67:FD:XX widać że ten sam model.
Powtórz to samo polecenie wtedy jak netu nie będzie i zobacz czy sie interferejsami nie zamieniły.
Jest lipa i to nie zła. Nie podmieniają się mac-adresy :(
Jak wpiszę w konfigurację adresIP dla eth1 i zrobię restart sieci automatycznie kładzie się interfejs eth0 i zostaje tylko eth1.
Jeśli ręcznie podniosę eth0 kładzie się eth1 :) po prostu czary.
Jeśli podniosę eth0 i ręcznie dodam ifconfig eth1 add address 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0 wszystko śmiga pięknie.
Oba interfejsy działają i można puszczać ping na dwa IP.
Chyba zadzwonię do serwisu IBM-a zobaczymy czy pomogą :)
Wiadomości z serwisu IBMA
Jest to jedna karta dwu portowa,
Prawdopodobne debian wykrywa ją jako redundantną i dlatego jak jedna jest uruchomiona to druga nie może działać.
Jeśli poniesiemy drugą automatycznie wyłącza pierwszą. Na systemach MS można doinstalować sowcik który pozwoli pracować tym kartom razem i tak jak gdyby je rozdzieli.
Czyli na Debianie nie odpalimy tych kart chyba że sobie program napiszemy :)
Tak na przyszłość dotyczyło to serwera IBM SERIESX 3650.
Dzięki panowie za pomoc. chyba że ktoś wie nak to usprawnić to posłucham posłucham z miłą chęcią
może ją trzeba odpalić jako eth0:1 jako virtualkę ?hmmm idę sprawdzić
Pozdrawiam
Redelek