Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-05-26 23:24:51

MarekO - Użytkownik

MarekO
Użytkownik

monitorowanie hostow + info na sms

pytanie jak w temacie
znacie może jakieś programy (Linux/win) co by mi wysyłały pinga do określonych hostów, a jak nie dostana odpowiedzi to mi info na buraka w postaci smsa wysłały.

pozdrawiam.

Jeszcze tu wrócę ...

#2  2008-05-26 23:35:45

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Re: monitorowanie hostow + info na sms

jeżeli nadal można wysłać sms w plusie za pomocą maila

smokeping

#3  2008-05-27 08:26:49

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Witam

Poprostu napisz skrypt który będzie pingować hostów, niedawno nawet był na forum taki napisany przez azhag.
i do tego uzyj np:

Kod:

sms-pl - Send SMs via Polish GSM operators
smsclient - A program for sending short messages (SM / SMS)

Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...

#4  2008-05-27 10:05:36

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

wystarczy prosty skrypcik

tylko napisz jak to widzisz, pingowanie poszczególnych hostów i sms o treści "Ten host nie działa", wszystkich naraz i sms "któryś z hostów nie działa" czy zbiorczy "host ten oraz tamten nie działa, reszta w porządku"?

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2008-05-27 11:02:54

MarekO - Użytkownik

MarekO
Użytkownik

mam 6 hostów które chce kontrolować, myślę że wystarczy ping co 10 min na wszystkie razem, jeśli któryś z nich nie odpowie to sms "host ip.ip.ip.ip, host ip.ip.ip.ip nie odpowiada". dobrze gdyby była to jedna wiadomość (ograniczenie ilości wysyłanych sms z bramki idea, nie wiem jak ma era) a ja potrzebuje ere.

a jeśli chodzi o sms-pl to w jaki sposób wysyłać do ery z użyciem loginu/hasła, jak wysyłać do idei ??

ok, dotarłem do źródeł sms-pl http://ceti.pl/~miki/komputery/sms.html i tam znalazłem dokumentacje, więc pytanie o sms-pl nieaktualne

pozdr.

Ostatnio edytowany przez MarekO (2008-05-27 12:02:53)

Jeszcze tu wrócę ...

#6  2008-05-27 23:13:34

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

z wybitną pomocą Minia, i jego überksiążki o skrypczeniu, przy tablicy (jeszcze raz podziękowania) udało się wyskrobać takie coś:

Kod:

#!/bin/bash
IPKI=(192.168.0.1 192.168.0.2 192.168.0.3 192.168.0.4 192.168.0.5 192.168.0.6)
while true; do
  sleep 10m
  DOWN=''
  FOO='0'
  for HOST in "${IPKI[@]}"; do
      if [ $(ping -c 1 $HOST | grep from | wc -l) -eq 0 ]; then
          DOWN="$DOWN $HOST"
          FOO=$[FOO + 1]
      fi
  done
  if [ $FOO -gt 0 ]; then
      wyślij_sms_o_treści "Host(y)$DOWN nie odpowiada(ją)."
  fi
done

co 10 minut sprawdza hosty
IP hostów wprowadzasz do tablicy IPKI (spacje między pozycjami!)
w miejsce wyślij_sms_o_treści musisz sobie coś znaleźć do wysyłania smsów, mi się tego już robić nie chce :)

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#7  2008-05-28 00:27:18

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Ja mam dwie uwagi do kodu:

Kod:

while true; do
  sleep 10m

Takie rzeczy się cronowi pozostawia.

Kod:

if [ $(ping -c 1 $HOST | grep from | wc -l) -eq 0 ]; then

Nie wiem skąd w ludziach to zamiłowanie do liczenia linii wyjścia i sprawdzania czy jest ich więcej niż zero.

Kod:

if ! ping -W 1 -c 1 $HOST &>/dev/null; then 
   rób_costam
fi

Znaczy „jeżeli polecenie takie-a-takie zwróci kod wyjścia różny od zero (czyli wystąpi błąd), wtedy...”. Można założyć, że narzędzia linuksowe wchodzące w skład dystrybucji są na tyle dobrze napisane, że krzyczą jak nie zrobią tego, czego spodziewał się po nich użytkownik. Ping do takich należy i kończy ze statusem 1, jeżeli odpytywany adres IP nie odpowiedział na ani jeden pakiet.

Standardowe wyjście i standardowe wyjście błędu wysyłam (&>) do /dev/null żeby nie śmieciło na wyjściu skryptu.

Dodałem też przełącznik -W, który określa timeout w sekundach (przyjmuje liczbę naturalną jako swój argument). Domyślnie są to dwa RTT, czyli ok. 3 sekundy.

Nie mogę też nie zapytać PT Autora Wątku:
Co chcesz osiągnąć? Czy te 6 hostów to serwery pod Twoją opieką, czy z czystej ciekawości chcesz wiedzieć kiedy nie działają google, onet i WP (i jeszcze trzy jakieśtam)?

#8  2008-05-28 13:37:00

MarekO - Użytkownik

MarekO
Użytkownik

fajnie to działa tylko teraz nie wiem jak to odpalić jako demon, faktycznie można by to zrobić w cronie, ale tutaj mogę łatwo zmienić interwał a nie bardzo wiem jak sie w cronie poruszac.

Nie mogę też nie zapytać PT Autora Wątku:
Co chcesz osiągnąć? Czy te 6 hostów to serwery pod Twoją opieką, czy z czystej ciekawości chcesz wiedzieć kiedy nie działają google, onet i WP (i jeszcze trzy jakieśtam)?

dwa hosty to rutery pod moją opieką, cztery pozostałe to serwery klientów którzy dostają ode mnie usługę. ja chce wiedzieć czy problem jest u mnie czy u klienta i chce wiedzieć o tym pierwszy ;) mogę wtedy zareagować zanim klient się zorientuje.

Jeszcze tu wrócę ...

#9  2008-07-05 21:05:15

leon1313 - Nowy użytkownik

leon1313
Nowy użytkownik

Trzaśnij sobie nagios-a i napisz własną wtyczke do wysyłania sms-ów. Konfiguracja owego dziecinnie prosta

#10  2008-07-07 10:15:45

SLip - Użytkownik

SLip
Użytkownik
Serwis

leon1313 napisał(-a):

Trzaśnij sobie nagios-a i napisz własną wtyczke do wysyłania sms-ów. Konfiguracja owego dziecinnie prosta

Tylko po co, skoro to ma monitorowac tylko kilka hostow? :) Im prostrze rozwiazanie, tym lepsze. :)

BGP | Konfiguracja i administrowanie BGP | Wdrażanie BGP również bez adresów PI IPv4 | www.lipowski.org | www.bgp.pl

#11  2008-07-08 22:31:27

leon1313
Nowy użytkownik

Warto nawet dla kilku hostów. Powodów jest kilka, nawet nie chce mi się wdawać w dyskusję na ten temat.
Kto widział, uzywał, administrował- ten wie.

#12  2008-07-08 23:59:23

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

leon1313 napisał(-a):

Kto widział, uzywał, administrował- ten wie.

Nie używałem, nie administrowałem, nie wiem czy w ogóle widziałem, więc pewnie nie wiem.

Ale wiem za to, że do najprostszych zadać używa się najprostszych narzędzi. Bardziej złożone narzędzia się zostawia do tch bardziej złożonych zadań. KISS (lub po polsku BUZI) się to nazywa.
Owszem, niby można byle konfig edytować w OpenOffice, tylko po co?

#13  2008-07-09 21:50:52

leon1313
Nowy użytkownik

.....
Spróbuj dopisać do tego pieknego skryptu obsługę wyjatków, historie zdarzeń, inne notyfikacje , użytkowników, którzy bedą zainteresowani,  gdy tobie urlop przypasi itp.. jak pisałem, temat woda.

#14  2008-07-10 01:04:27

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

leon1313 napisał(-a):

Spróbuj dopisać do tego pieknego skryptu obsługę wyjatków

Np. jaki? Żeby dawał spokój w weekendy? if sprawdzający czy date +%u jest większy od 5. Żeby dał mi się wyspać? Sprawdzić czy date +%H nie leży w przedziale godzin, w czasie których zwykłem się skupiać na chrapaniu.

leon1313 napisał(-a):

historie zdarzeń

proste przekierowanie

leon1313 napisał(-a):

inne notyfikacje

wystarczy dopisać inną notyfikację przy poprzedniej

leon1313 napisał(-a):

użytkowników, którzy bedą zainteresowani,  gdy tobie urlop przypasi itp...

na czas urlopu zmienię numer w skrypcie

Ale to IMHO akademickie teoretyzowanie. Autor wątku miał prostą potrzebę, którą zaspokoiło proste narzędzie.
Powtarzam: do edycji konfigów nie potrzeba bogatego w możliwości oowritera, do serwowania statycznych plików nie potrzeba apache'a z jego licznymi modułami.
Nie neguję użyteczności nagiosa w ogóle, tylko nie uważam, że jest to narzędzie do wszystkiego. Czasami wystarczy coś prostszego.

#15  2008-07-12 11:30:04

leon1313
Nowy użytkownik

Więc sam widzisz, że twoje proste narzędzie staje sie coraz bardziej rozbudowane.

#16  2008-07-12 12:47:38

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

leon1313 napisał(-a):

Więc sam widzisz, że twoje proste narzędzie staje sie coraz bardziej rozbudowane.

można je nieco rozbudować, gdyby była taka potrzeba (powtarzam: nie było)

oczywiście jest pewna granica tej rozbudowy, kiedy lepiej wziąć rozbudowane narzędzie niż rozbudowywać proste
gdybyś chciał dorzucić generowanie wykresów, interfejsy www, jakieś cuda niewidy — wtedy należałoby skorzystać z innego rozwiązania

BTW. tu nie chodzi o "moje" proste narzędzie do prostych robót, a ogólnie o proste narzędzia do prostych robót, to że akurat ja napisałem skrypt, który dał asumpt do dyskusji, jest wyłącznie zbiegiem okoliczności

Stopka forum