Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Czy wlaczenie modułu np: za pomoca modconf to ingerencja w co?W jądro wczy w jakies skrypty startowe?
To rozszerzenie możliwości kernela o dodatkowe funkcje jakie dany moduł daje systemowi. Może być? :)
Czyli nie zmiana kernela?Tylko czeh=gos z czego korzysta kernel?
Tzn. wiesz, ja Ci mówie to co mi sie wydaje, a żeby to wiedzieć na pewno trzebaby pogrzebać pewnie w dokumentacji. No ale raczej co ma zmienić moduł w jądrze. Jadro to jądro a moduł to moduł. Komunikują sie ze sobą i tyle. Zmienisz jadro jak je przekompilujesz. Skąd to pytanie w ogóle? :)
Skąd to pytanie w ogóle? :)
Chciałem skminić skad jądro laduje moduły(z siebie czy z jakiegos innego pliku na dysku)oraz oraz czy zeby zaladowal modul to trzeba jądro "edytować" czy tez cos innego :D
To Ty chyba nie masz jeszcze kompilacji jądra za sobą. Jądro i moduły są oddzielnymi plikami. Jądro leży w /boot a moduły w /lib/modules/wersja_jadra/kernel. Żeby załadować moduł, używasz poleceń modprobe lub insmod, ewntualnie modconfa. Moduł po prostu ładuje się do pamieci i dodaje systemowi nową funkcjonalność. Niektóre rzeczy muszą być koniecznie wkompilowane w jądro, gdyś muszą być dostępne przy starcie systemu. Te które tego nie wymagają można skompilować jako moduły i dołaczać w miare potrzeb.
To Ty chyba nie masz jeszcze kompilacji jądra za sobą.
:D tak jakby hehe.
Wzialem sie dzis za to ale to bylo starszne no i w efekcie cos skopałem.Drugie podejscie bedzie jak mi ochota przyjdzie:D
Wg mnie to moduły nie mogą naruszać struktury jądra bo Linux jest systemem o architekturze z jądrem monolitycznym. Oznacza to, że kod jądra jest spójny i niepodzielny. Dlatego, żeby zmienić coś trzeba zastosować moduł bo jądro nie pozwoli na zmany w samym sobie (chyba że przeprowadzimy komilację)
www.tldp.org/HOWTO/Module-HOWTO
^^^^^^^^^^^
ciekawe rzeczy na temat modulow :)
ps.
to jest mij pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich!!!!!
www.tldp.org/HOWTO/Module-HOWTO
^^^^^^^^^^^
ciekawe rzeczy na temat modulow :)
ps.
to jest mij pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich!!!!!
no nareszcie jeden z nowych co coś napisał :) - witaj
Heh rowniez witam,lecz link i jezyk nie jast dla mnie przetlumaczalny :D
to tu masz cos po polsku:
www.jtz.org.pl/Html/Module-HOWTO.pl.html