Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
mam mały problem ,otóz chce spakowac do archiwum w debianie swoją stronke w html/php która zawiera polskie znaki i jak wywołam komendą
tar -cjf plik.tar.bz2 ~/katalog
wszystko fajnie spakuje ,ale po rozpakowaniu znikaja polskie znaki i robią sie krzaki :( gdzie lezy problem ?
Rozpakowujesz na innym systemie? Może po prostu masz inne kodowania e locale'ach.
tak rozpakowuje na innym systemie (debian) oba systemy mają locale te sam (utf8)
Nie przenosisz czasem na plycie.
Kiedyś nagranłem film na płycie nerem i po otwarciu na tym samym systemie płyty w plikach już ogonkow nie było.
Może tamtejszy edytor ma domyślnie ustawione inne kodowanie.
hmm na obu jest mc jako edytor ,przenosze na pendrive ,moze inny format kompresji spóbuje ,narazie bawie sie gzip i bz2 ,jak sie kompresuje za pomocą zip katalog w debianie ,w trybie tekstowym jest system
nic, czego nie ma w manie lub helpie:
zip -[0-9 (stopień kompresji)] plik.zip pliki do kompresji
a co zrobic jak na serwerze nie mam kompresji utf8 ?? jak właczyc utf8
przez zmienną środowiskową LC_ALL
na stałe: export LC_ALL=pl_PL.UTF-8
tylko dla jednego polecenia: LC_ALL=pl_PL.UTF-8 polecenie
nic nie dało :( , moze wyjasnie bardziej ,mam stronke w php/html z poslkimi znakami ,pakuje ją na serwerze posiadającym kodowanie utf8 do archiwum tar.bz2 (inne archiwa dają ten sam efekt ) i chce rozpakowac na systemie który ma kodowanie 8859-2 aby nie znikneły polskie znaki w tekscie
taka dygresja
Ogólnie uważam że nie ma nic gorszego od tworzenia plików / katalogów z polskimi znakami, oraz białymi znakami.
Z tym zawsze się wiążą jakieś problemy.
Jak coś się stanie z systemem plików, to bardzo możliwe że nawet tych plików nie odzyskasz.
Pozdrawiam
adam05 napisał(-a):
Ogólnie uważam że nie ma nic gorszego od tworzenia plików / katalogów z polskimi znakami, oraz białymi znakami.
Z tym zawsze się wiążą jakieś problemy.
Primo: wydaje mi się, że litery ze znakami diakrytycznymi są w treści plików, nie ich nazwach. A nawet gdyby, jest convmv.
Secundo: mamy XXI wiek, wiesz?
Minio napisał(-a):
adam05 napisał(-a):
Z tym zawsze się wiążą jakieś problemy.Primo: wydaje mi się, że litery ze znakami diakrytycznymi są w treści plików, nie ich nazwach. A nawet gdyby, jest convmv.
Secundo: mamy XXI wiek, wiesz?
Primo: Faktycznie, zbyt chaotycznie przeczytałem post autora :)
Secundo: nie wiem
No i 2 sprawa to jest taka, że wydaje mi się że macie w tym temacie zły tok rozumowania, nie ma problemu z kodowaniem. Tylko z apachem na 2 maszynie (konfiguracja).
Spróbuj spakować, a następnie rozpakować na tym samym sprzęcie i zobacz czy kodowanie się pochrzani.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez adam05 (2008-06-23 18:13:50)
ustaw na drugiej maszynie utf8 (jest to sposob kodowania znakow z poza podstaowego zakresu ascii a nie jakiejs "kompresji") i nie powinno byc problemu ...