Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam dodalem sobie akcje do thunar rm -rf %N poniewaz normalne usun przenosi pliki do kosza a ten znajduje sie na dysku na ktorym mam home, co jest niewygodne . ale teraz pytanie da sie to zrobic tak zeby sie pytal o to czy na pewno chce usunac pliki ? bo moze sie zdazyc zeprzez przypadek wywale sobie cos waznego
analogicznie do tego, zamiast xmessage możesz użyć zenity lub gxmessage
http://fluxboxpl.org/portal/Szybkie_wyłączanie_ko … 2.C4.85czenia
tak tylko ze mi to nic nie daje Az .
zrobilem skrypt a w nim rm -rf %N i dalem w thunarze wykonywanie tego pliku ale to nic nie daje pyta sie czy chce usunac ale nie usuwa :(
hm, pewnie skrypt już nie rozumie czym jest %N
spróbuj w ten sposób:
akcja w thunarze: ZMIENNA=%N skrypt.sh
w skrypcie: rm -rf "$ZMIENNA"
żeby sprawdzić czy skrypt to "łyka" możesz oprócz kasowania dodać np. echo $ZMIENNA > /tmp/test_skryptu
zrobilem inaczej
robimy pusty plik o nazwie skrypt a w nim
#/bin/bash CONTENT='<action><icon>stock_delete</icon><name>Usun...</name><command>zenity --question --title="Usun..." --window-icon="/usr/share/icons/Tango/16x16/actions/edit-delete.png" --text="Czy napewno chcesz usunac pliki ?" ; if [ $? = 0 ] ; then rm -r %F ; fi</command><description>Usun pliki calkowicie </description><patterns>*</patterns><directories/><audio-files/><image-files/><other-files/><text-files/><video-files/></action>' cat $HOME/.config/Thunar/uca.xml >> newtmp sed 's/<\/actions>//' <newtmp >newfile echo $CONTENT >> newfile mv $HOME/.config/Thunar/uca.xml $HOME/.config/Thunar/uca.xml.bak mv newfile $HOME/.config/Thunar/uca.xml rm newtmp
potem dajemy chmod +x skrypt
potem ./skrypt
a na koniec rm skrypt
restartujemy thunar i wsio slicznie smiga. potrzeba do tego programu zenity
to nie jest moj skrypt ja go tylko trosze przerobilem
orginal http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=435800