Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Przypadkiem wyczyscilem zawartość tego skryptu :D
Czy mozecie mi napisac co w nim macie i czy bardzo żle zrobilem:)?
nie przypadkiem tylko rychu ci źle coś podpowiedział
#! /bin/sh # /etc/init.d/procps: Set kernel variables from /etc/sysctl.conf # # written by Elrond <Elrond@Wunder-Nett.org> # Check for existance of the default file and exit if not there, # Closes #52839 for the boot-floppy people [ -r /etc/default/rcS ] || exit 0 . /etc/default/rcS [ -x /sbin/sysctl ] || exit 0 case "$1" in start|reload|restart|force-reload) if [ ! -r /etc/sysctl.conf ] then exit 0 fi if [ "$VERBOSE" = "no" ] then n="-n" redir=">/dev/null" else echo "Setting kernel variables ..." n="" redir="" fi eval "/sbin/sysctl $n -q -p $redir" if [ "$VERBOSE" = "yes" ] then echo "... done." fi ;; stop|show) ;; *) echo "Usage: /etc/init.d/procps.sh {start|stop|reload|restart}" >&2 exit 1 ;; esac
1. otwóż sobie terminal w okienku
2. napisz w nim: 'su', zapyta o hasło roota
3. napisz: 'vi /etc/init.d/procps.sh'
4. wróć do okna z przeglądarką i zaznacz ten skrypt powyżej. niczego nie kopiuj, niczego nie nacjiskaj, ma być po prostu zaznaczony
5. wróć do tarminalka i naciśnij środkowy przycisk na myszy
6. nciśnij kolejno klawisze: 'esc' ':' 'w' 'q' 'enter'
7. napisz chmod +x /etc/init.d/procps.sh
8. ufff....
Hehhe:)
Ale taz zioram w /etc/rc2.d i nie ma tam mowy o procps.sh wiec chyba niec sie nie stało bo nie jest to uruchamiane przy starcie.
Czy ktoś wie czy jest ten skrypt wykorzystywany przy czymś innym?
jak widać z komentarza ustawia zmienne z pliku /etc/sysctl.conf.
sysctl umożliwia zmianę parametrów jądra bez jego rekompilacji.
można jej użyć też z wiersza poleceń np.
sysctl -w nazwa _zmiennej=nowa_wartość
jak widać z komentarza ustawia zmienne z pliku /etc/sysctl.conf.
sysctl umożliwia zmianę parametrów jądra bez jego rekompilacji.
można jej użyć też z wiersza poleceń np.
Kod:
sysctl -w nazwa _zmiennej=nowa_wartość
hmm tzn przy jakiej okazji cos z tego korzysta?
np
sysctl -w net.ipv4.netfilter.ip_conntrack_tcp_timeout_established=wartość
zmienia czas "życia" połączeń pustych (zombie) utworzonych przez programy p2p.
oczywiście można też tak
echo wartość > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established
albo
wyedytować odpowiedni plik *.c w źródłach jądra zmienić tą wartość i skompilować jądro
Ale tak automatycznie to system sam sobie z tego nie korzysta?Tylko jak ja wklepie coś w konsole np takie ocs jak podales?
no to właśnie załatwia ten twój skrypt. pobiera dane z pliku
/etc/sysctl.conf
gdzie wpisujesz
zmienna=wartość
No wlasnei ale ten skrypt musi zostac najpierw uruchomiony przez coś i moje pytanie.
Czy to coś uruchamiam ja?Czy tez system w ktorymś moemncie przy zalozeniu ze:
zioram w /etc/rc2.d i nie ma tam mowy o procps.sh wiec chyba niec sie nie stało bo nie jest to uruchamiane przy starcie.
:)
siedzi to sobie
etc/rcS.d/S30procps.sh
a skrypty z tego katalogu są wykonywane jako pierwsze przy starcie systemu niezależnie od domyślnego runlevela, dopiero później te z ustawionego np /etc/rc2.d
Ehh mam braki:)Dziex
Ehh w koncu zagladnalem do /etc/sysctl.conf i wszystko jest zahaszowane czyli i tak nic sie nie stało:)