Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-06-12 09:02:21

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

Brak sieci - problem z konfiguracją

Witam
zainstalowałem wczoraj na laptopie debiana - stable. Nie mogę odpalić internetu bo nie wiem czy dobrze mam skonfigurowaną siec.
przy instalacji debian rozpoznal siec przez dhcp i wszystko bylo ok nic nie krzyczal ze cos jest nie tak. jak wysyłam ping do np. wp to nie otzrymuje odpowiedzi. Nie moge wykonac "aptitude update" i nie wiem zbytnio co zrobic.
moj /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
dhclient eth0 przydziela adres, dodam ze na windowsie internet jest.
pozdrawiam

#2  2008-06-12 10:28:37

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Re: Brak sieci - problem z konfiguracją

torpeda80 napisał(-a):

dodam ze na windowsie internet jest.

Wywal Windowsa :P

Sprawdź swoje DNSy /etc/resolv.conf
co do niedziałającego aptitude (też DNS),oraz sprawdź /etc/apt/sources.list czy masz odpowiednie repo ustawione.

Pozdrawaim

Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...

#3  2008-06-12 11:08:26

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

Witam
dnsy sa wporzadku , co do windowsa to jestem tego samego zdania niestety nie moge go kopnac bo -inni tez korzystaja z niego -(praca) tak sie zastanawiam czy mozliwa jest taka sytuacja ze pod inna nazwa jest komuter rozpoznawany w linuxie a inaczej w windowsie? JAk instalowalem deba to on wykryl nazwe kompa w sieci inna niz pod winda (ale bardzo podobna). Pod winda drukarka rozpoznaje kompa tak jak linux - ta sama nazwa ale sam windows twierdzi ze inaczej ja widzi.

#4  2008-06-12 11:46:19

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

No to może coś z bramą? :/
zobacz czy możesz puścić pinga na  212.77.100.101. Sprawdź też regułki Iptables , czy masz zezwolenie na na korzystanie z netu dla swojego IP, bądź adresu MAC.

#5  2008-06-12 12:14:24

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

nazwa hosta jest rzecza subiektywna dla danego systemu - w linuxie jest to nazwa systemu DNSowego zapisana w /etc/hostname w windowsie jest to nazwa netbiosowa ...

co do dzialania sieci to zrob traceroute lub tracepath na adres dns'a ... zrob tez ping na adres bramy ... powinenes zobaczyc gdzie urywa sie komunikacja ... zobabacz tez w ifconfig czy interfejs jest podniesiony i czy wystepuja jakies bledy transmisji na poziomie ethernetu ... przy pomocy ifplugstatus mozesz zobaczyc czy widzi kabelek

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2008-06-12 14:40:40

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

1.ping na wp nie idzie.
2. ping na adres barmy przesyła pakiety
3. traceroute wyrzycił 40 hopów ale nie pokzala co sie dzieje dalej.
Nadmienie ze jak wezme debka domowego - tez laptop, to dziala wszystko również przez protokół DHCP.

#7  2008-06-12 15:55:59

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

adam05 napisał(-a):

Sprawdź też regułki Iptables , czy masz zezwolenie na na korzystanie z netu dla swojego IP.

Sprawdziłeś?

#8  2008-06-12 19:53:18

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

ok sprawa juz roztrzygnieta. az glupio sie przyznac no ale switch nie mial napiecia choc na samym poczatku byl problem wylacznie z siecia w debianie. sorki ze zawracalem wam glowy tak glupim problem. Dzieki z drugiej strony za zainteresowanie. DUG rule's. pozdro.

#9  2008-06-15 16:48:28

wako - Nowy użytkownik

wako
Nowy użytkownik

Witam. Mam podobny problem z siecią więc postanowiłem się podpiąć. Mam neta po lanie przez router. Winda ma neta a linux nie, chyba że najpierw winda nawiąże połączenie. Podejrzewam że problem tkwi w tym iż w windzie mam ustawione na "sztywno" półdupleks a w linuxie pełen. Jak w windzie zmieniam na pełen to też nie mam netu.
Więc moje pytanie brzmi jak ustawić półdupleks w debianie? (bo wydaje mi się że to stanowi problem)
Z góry dzięki...

#10  2008-06-16 02:26:43

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

ethtool ... opcja -s ... szczegoly w man

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#11  2008-06-16 07:46:33

wako - Nowy użytkownik

wako
Nowy użytkownik

Wielkie dzięki. Problem rozwiązany.....

Stopka forum