Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam problem z eximem i z aliasami do niego
Np. Mam w /etc/aliases
root : tutaj jakis mail
..
..
Jak wysyłam maila do uzytkownika root to wysyła sie on do root@nazwamaszyny
Jak zmienić alby korzystał exim z aliasów
w configu exima mam wpisane
system_aliases_file='\etc\aliases'
Coś jeszcze trzeba dopisac??
HELP me.. :)
Hermi
jezeli masz w tym system_aliases takie ukosniki jak napisales to jest to blad ... jezeli nie to popatrz czy do konfigu jest wlaczona obsluga kozystania z tego plikow (w sekcji routers)
w domyslnym konfigu odpowiada za to plik /etc/exim4/conf.d/router/400_exim4-config_system_aliases
Dzięki za odpowiedz..
Ukośniki mam dobrze to z rozpędu tak mi się tylko napisało...
Mój plik /etc/exim4/conf.d/router/400_exim4-config_system_aliases wygląda następująco:
### router/400_exim4-config_system_aliases
system_aliases:
# debug_print = "R: system_aliases for $local_part@$domain"
# driver = redirect
# domains = +local_domains
# allow_fail
# allow_defer
data = ${lookup{$local_part}lsearch{/etc/aliases}}
.ifdef SYSTEM_ALIASES_USER
user = SYSTEM_ALIASES_USER
.endif
# .ifdef SYSTEM_ALIASES_GROUP
# group = SYSTEM_ALIASES_GROUP
# .endif
# .ifdef SYSTEM_ALIASES_FILE_TRANSPORT
# file_transport = SYSTEM_ALIASES_FILE_TRANSPORT
# .endif
# .ifdef SYSTEM_ALIASES_PIPE_TRANSPORT
# pipe_transport = SYSTEM_ALIASES_PIPE_TRANSPORT
# .endif
# .ifdef SYSTEM_ALIASES_DIRECTORY_TRANSPORT
# directory_transport = SYSTEM_ALIASES_DIRECTORY_TRANSPORT
# .endif
Nie wiem gdzie mam dopisać aby korzystał exim z /etc/aliases
Lub ewentualnie jak i gdzie w eximie ustawia sie coś podobnego do aliasów
Hermi
Ostatnio edytowany przez Hermi (2008-06-26 15:04:31)
cos za duzo wykomentowane w tym pliku ... plik powinien wygladac mniej wiecej tak:
### router/400_exim4-config_system_aliases system_aliases: debug_print = "R: system_aliases for $local_part@$domain" driver = redirect domains = +local_domains allow_fail allow_defer data = ${lookup{$local_part}lsearch{/etc/aliases}} .ifdef SYSTEM_ALIASES_USER user = SYSTEM_ALIASES_USER .endif .ifdef SYSTEM_ALIASES_GROUP group = SYSTEM_ALIASES_GROUP .endif .ifdef SYSTEM_ALIASES_FILE_TRANSPORT file_transport = SYSTEM_ALIASES_FILE_TRANSPORT .endif .ifdef SYSTEM_ALIASES_PIPE_TRANSPORT pipe_transport = SYSTEM_ALIASES_PIPE_TRANSPORT .endif .ifdef SYSTEM_ALIASES_DIRECTORY_TRANSPORT directory_transport = SYSTEM_ALIASES_DIRECTORY_TRANSPORT .endif
(to chyba wersja z Etch'a, wyciolem komentarze)
http://www.opcode.eu.org/sieci_komputerowe_uslugi/exim4.conf/ << tu masz konfig ktory ja uzywam (nie obsluguje co prawda czytych /etc/aliases ale bardziej rozbudowane /etc/mail/virtusertable)