Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
Jak w temacie. Nigdy tego jeszcze nie robiłem na Linuksie, więc pytam. Dzięki z góry.
ja używam do ripowania abcde, do mp3 ripuje się przez
abcde -o mp3:"opcje lame'a"
np.
abcde -o mp3:"-b 320" # 320kb/s abcde -o mp3:"-V 8" # VBR w jakości 8
Ale osobiście (o ile nie musisz zripować na odtawrzacz, ktory ma obsługę tylko tego formatu, lub coś w tym stylu) polecam zripowanie do Ogg Vorbis:
abcde -o ogg:"-q 8" # w jakości 8
zresztą domyślnie właśnie w V. enkoduje, tylko w q3.
A pod iksy:
Sound Juicer
Grip
ripperX
Jest jeszcze Syncropated.
grip pod iksy, ale najpierw przejrzyj zakładki z konfiguracją
to ja się przyłączę z pytankiem. jaki parametr podać w Grip'ie dla lame? np taki "-V 2", czy zapamiętane jeszcze z windowsa "--alt-preset extreme" powodują, ze nic się nie dzieje. domyślnie jest wklepana ścieżka
-h -b %b %w %m
w konfiguracji enkodera. chciałbym uzyskać najlepszy vbr. w kolejnej zakładce można ustawić bitrate, ale to tylko dla cbr.
Ja standardowo ripuję tak:
cdparanoia -d /dev/cdrom -B
Płyty z utworami które nie są przedzielone ciszą np. koncerty powinny być zgrywane po całości, bez dzielenia na pliki:
cdparanoia -d /dev/cdrom 1-
Jezeli chcemy mieć elegancko opisane ścieżki które były zgrane po całości to robimy sobie tracklistę w formacie .cue:
mkcue /dev/cdrom > filename.cue
po czym uzupełniamy ją ręcznie do takiej postaci:
PERFORMER "artist" TITLE "Title" FILE "filename.mp3" MP3 TRACK 01 AUDIO TITLE "track1" PERFORMER "artist" INDEX 01 00:00:00 TRACK 02 AUDIO TITLE "track2" PERFORMER "artist" INDEX 01 gg:mm:ss
Jeżeli chodzi o kompresję mp3 to wobec mnogości przełączników kodeka LAME warto się zainteresować opcjami --preset, które zawierają gotowe zestawy ustawień przygotowane przez ludzi znających się na rzeczy. Oczywiście mp3 jest dobre tylko na urządzenia przenośne. Do słuchania na komputerze najlepszy jest bezstratny FLAC. Do otagowania gotowych utworów polecam program kid3. Przy odrobinie szczęścia może się udać zaimportować opisy z internetowej bazy danych.
Ostatnio edytowany przez rafi (2008-06-09 18:29:47)
rafi napisał(-a):
Jezeli chcemy mieć elegancko opisane ścieżki
(...)
Do otagowania gotowych utworów
Z abcde robi się to od razu. :)
rafi napisał(-a):
Oczywiście mp3 jest dobre tylko na urządzenia przenośne.
Chyba, że ma się nieco lepszy odtwarzacz obsługujący również Ogg Vorbis.
AgayKhan napisał(-a):
soundkonverter. wsio wyklikasz
zapomniałem o nim, a kiedyś używałem. dzięki.