Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie, z góry przepraszam za temat postu bo nie wiem czy odpowiednio obrazuje problem, niestety nie wiem jak poprawnie nazwać to o co pytam poniżej.
Mianowicie posiadam siec lokalną w której funkcjonują nat`owane adresy 192.168.0.0/24, od dostawcy otrzymałem klasę C adresów publicznych. Chciałbym przydzielić klientom te adresy, ale bez konieczności ich zmiany w urządzeniach.
Dokładnie to klient miał by nadal mieć w komputerze adres lokalny, ale w internecie widziany był by na indywidualnym (swoim) adresie publicznym.
Słyszałem że takie rozwiązanie jest możliwe, ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc
nic dodac nic ujac ...
wszystko co Ci potrzeba jest TU:
http://forum.inet.ll.pl/
w ogolnosci jest to NAT jeden do jednego dla kazdego klienta ...
IMHO nie jest to rozwiazanie eleganckie, a na dodatek bardziej obciazajace i zwiekszajace opoznienia niz normalny routing ...
Na początek dziękuję za zainteresowanie tematem,.
Co do pytania BiExi: tak, adresy są routowane na WAN
Ostatnio edytowany przez Gryzon (2008-06-01 10:56:28)
czyli pule adresow zewnetrnych masz po stronie aln'a to masz lux bo CI sie zaden adres nie zmarnuje :]]]]]]
ja bym na twoim miejscu przynawala adresy zewnetrzne userom (jesli masz dhcp to jest bezproblemowe bo po dhcepiewzmiesz i je poprzydzielasz)
a jak masz statycznie to zawsze user moze przyjsc do ciebie i dajesz mu karteczke z adresam do wpisania + screen z windowsa z przykladowo wpisanym adresem i niewidze problemu :]