Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Dawno nie pisałem :-) Nie trułem Wam dupy....
Mam taki problem.... Jest sobie pracownia, do której dochodzi internet lanem. Moim zadaniem jest postawienie serwera, który będzie dzielił połączenie na +/- 16 komputerów... Z tego co wiem, to ma bym Patch Panel (jeszcze nie wiem kiedy i kto to podłączy... ale :D )
Mam pytanie... Jak skonfigurować całą maskaradę :/ Najlepiej, żeby te 16 komputerów łączyło się przy pomocy DHCP. Znalazłem opisy http://dug.net.pl/texty/masq.php
Czyli reasumując:
- Jak ustawić maskaradę w iptables
- Jak ustawić dhcp do 16 połączeń. (nie chcę przypisywać do mac'ów), gdyż karty sieciowe będą zmieniane... :/
Będę wdzięczny jak nie wiem co.... Co gorsza mam to postawić do końca sierpnia... (leżę).... Do tego nauka... :/
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie...
Jeżeli zamieszałem gdzieś, albo źle napisałem, to serdecznie przepraszam...
jezeli pracownia (czyli wewnetrzna czesc jakiejs instytucji) i dojscie jest LANem to jest spora szansa ze nat jest juz gdzies robiony wiec warto sie upewnic czy trzeba go robic na serwerze w pracowni (osobiscie stoje na stanowisku ze NAT stosujemy tylko gdy jest to _absolutnie_ konieczne) - moze wystarczy zwykly routing lub plaska struktura (switch)
co do tematu to w DHCP podajesz zakres 16 adresow (odpowiedni range), aczkolwiek nie wiem za bardzo po co ograniczenie do 16 jezeli nie ograniczamy dla jakich hostow ...
Niby masz rację... Ale ze względu na to, że w trzeciej klasie mamy bawić sieciami - muszę postawić.
U nas w kilku pracowniach tak jest zrobione.... Czyli serwer szkolny daje adresy 192.168.0.XXX a te podsieci mają 10.0.0.XX I ja mam tak samo zrobić... Czyli taką symulację jakby serwer bezpośrednio był do neta podłączony.... :/
qbsiu napisał(-a):
Czyli taką symulację jakby serwer bezpośrednio był do neta podłączony.... :/
a czy serwer/router podpiety do neta == NAT ?
w zasadzie nie potrzebujesz maskarady wystarczy SNAT (bo adres z drugiej strony jest staly):
iptables -A POSTROUTING -t nat -o eth1 -s 10.0.0.0/24 -d 0.0.0.0/0 -j SNAT --to-source 192.168.0.XX iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth1 -j DROP
eth0 - wewnetrzny, eth1 - zewnetrzny, 192.168.0.XX - "zewnetrzne" ip serwera
przy dhcp zwroc uwage na ktorym eth go odpalasz ...
Można na jednym, ale jak on padnie to masz problem ;)
bercik napisał(-a):
w zasadzie nie potrzebujesz maskarady wystarczy SNAT (bo adres z drugiej strony jest staly):
Kod:
iptables -A POSTROUTING -t nat -o eth1 -s 10.0.0.0/24 -d 0.0.0.0/0 -j SNAT --to-source 192.168.0.XX iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth1 -j DROP...
Drobna uwaga: co chcesz snatować, jeżeli wszystkie pakiety wcześniej zabijasz w FORWARD?
oczywiscie mialo byc accept a nie drop ... blad przy kopiowaniu :-( ... przepraszam ...
qbsiu napisał(-a):
Jeszcze jedno pytanie, jeżeli serwer będę konfigurował, to trzeba wpisywać 2 DNS'y? czy można tylko na jednym jechać?
A nie lepiej swój postawić?
Dobrałem się do sypiącego się grata (czyt. serwera szkolnego)... Nie zapisałem w sumie całych tablic iptables... Widziałem tylko pliki takie jak:
iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -t filter -P FORWARD DROP iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.0.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.0.0 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/255.255.0.0 -d 0/0 -j MASQUERADE modprobe ip_nat_ftp
IPT=/usr/local/iptables/sbin/iptables il=100 #User002 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.2 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User003 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.3 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User004 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.4 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User005 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.5 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User006 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.6 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User007 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.7 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User008 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.8 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User009 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.9 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User010 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.10 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User011 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.11 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User012 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.12 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP #User013 $IPT -t filter -I FORWARD -p tcp -s 192.168.0.13 -m connlimit --connlimit-above $il -j DROP
.... I tak aż do 253 :-)
Nie wiem czy jest sens... :|
Jeszcze fajny skrypcik sobie zrobił ten ktoś....
#!/bin/bash a=1 for a in `seq 1 254`; do b=`cat /proc/net/ip_conntrack|grep 192.168.0.$a|wc -l` echo 192.168.0.$a : $b echo "192.168.0.$a : $b" >> polaczenia.log done
i plik polaczenia.log :-) http://wklej.ciasny.net/515/
Chyba to wszystko co udało mi się odnaleźć na tym komputerze... Jeszcze pogrzebię jutro może (jeśli odpali)... Co powiecie na temat TEJ konfiguracji :|
Pozdrawiam...
Ostatnio edytowany przez qbsiu (2008-06-03 23:53:07)
Okej! Serwer już stoi, wszystko pięknie i ładnie działa xD Były mały zgrzyt..... Rano podłączyłem się do switcha - wszystko pięknie i ładnie działa... Za jakiś czas dostaję z dhcp adresy z puli 10.XXXXXXX :| Szczena mi opadała... Pół dnia się męczyłem... Aż w końcu doszedłem... Jedna pracownia, zamiast dzielić sobie łącze na pracownie, dzieliła na szkołe :-) Dlatego dyrektor twierdził, że serwer jest popsuty, etc... :] Problem rozwiązany...
Dalej... Siedziałem sobie na podsłuchu - patrzyłem kto gdzie łazi... i 90% ruchu w sieci to były jakieś gry online, fotki.... xD 10% to jakieś poczty i google :-)Będę bardzo niedobrym adminem i poblokuje to wszystko przez iptables... Może ma ktoś już jakąś ciekawą bazę ze stronkami, które warto poblokować i by się ze mną podzielił :-) Będę wdzięczny!
Mam jeszcze jedno pytanie - chciałem zrobić skrypt startowy - taki żeby miał start() stop()... Może ktoś podpowiedzieć jak takie coś zrobić w debianie? Do gentoo znalazłem opis.... http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86. … p=4#doc_chap4
Z góry dziękuję!
Ostatnio edytowany przez qbsiu (2008-06-07 08:06:49)
/etc/init.d/skeleton >> szablon pliku skryptu startowego ... w wersji minimalistycznej wystarczy reagowac na $1 ktory moze miec wartosc "start" "stop" ...
/dev/null >> lista stron ktore blokuje (ale to moj subiektywny poglad)
Muszę zrobić 2 virtualne sieci (eth1:1 eth1:2) Ponieważ są 2 serwery, które pracują na windowsie i mają taką samą nazwę w sieci - to podobno się gryzie ze sobą... Nie wiem nie jestem pewny... Jeszcze w piątek jedną virtualną sieć udało mi się zrobić - działa okej! całość wygląda tak:
eth1 - 192.168.0.XX
eth1:1 - 192.168.1.XX
z eth1:1 jest potrzebny tylko jeden adres, który przeznaczę na jeden serwer - reszta adresów nie jest mi potrzeba.... O co mi teraz chodzi.
Całe eth1 mam ograniczone connlimitem do 35 pakietów, jeżeli ktoś będzie cwany ręcznie wpisze sobie adres z mojej wirtualnej sieci i nie będzie miał limitów... :/ Jak zablokować całe eth1:1 pozwalając tylko JEDNEMU użytkownikowi podłączyć się do sieci?
Dhcp dzieli tylko adresy z puli 192.168.0.XX...
Edit...
Ajajajajaja :] Znalazłem...
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.XX -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -m mac --mac-source XX:XX:XX:XX:XX -j ACCEPT
Człowiek się całe życie uczy
Ostatnio edytowany przez qbsiu (2008-06-08 10:06:52)
wirtualne sieci w tym o czym piszezsz to vlany czy tez zwykle aliasy do ip (z oznaczen interfejsow wyglada na to drugie)
to pierwsze z switchem obslugujacym ten mechanizm rozwiazlo by problem ... zamiast tego drugiego elegantrzym rozwiazaniem jest nadawanie kilku adresow podstawowemu interfejsowi przy pomocy ip addr add
nie wiem ktorej czesci dotyczylo pytanie wiec napisze o obu
ip add add 192.168.0.1/24 dev eth0
doda do karty eth0 adres 192.168.0.1 z prefixem /24
vlany ustawiasz przy pomocy vconfig (nie ma specjalnych wymogow co do karty) i odpowiednio konfigurujesz porty w switchu (musi byc zarzadzalny z wsparciem vlanow)