Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam kompa o takich parametrach ;
płyta główna ; GIGABYTE g31m s2l
karta dzwiekowa; 82801 g HIGH DEFINITION AUDIO [intel]
w całym tym układzie jest dzwiek są odtarane multimedia , ale w skype mój glos nie nagrywa sie podczas testu "echo123" . Próbowałem różnych ustawień w opcji "urzadzenie dzwiekowe" w skype .
Bez rezultatu . Zainstalowałem nawet linuksowy sterownik dla mojej katy dzwiekowej.
To wzystko nic nie pomaga .
Co ciekawe ; na widowsowym skype opcja "domyslne urzadzenie windows" również nie dziala.
Trzebaja zmienic na "mikrofon/głosnik REALTEK HIGH DEFINITION AUDIO I wtedy dopiero skype na viscie działa prawidłowo . Prosze o jaie porady ; jak w moim kompie ustawic opcje dzwiekowe w systemie lub w skype by prwidłowo zadziałało
rozumiem ze karta jest skonfigurowana i dziala ... czy w innych niz skype programach dziala nagrywanie ? czy w alsamixer jest wybrane odpowiednie zrodlo dzwieku dla przechwytywania i czy przechwytywanie jest właczone ?
odpal alsamixer zobacz czy mic nie jest wyciszony (prawdopodobnie bedziesz mial do wyboru mic 1 i mic 2) wycisz jeden i sprobuj dzwonić.
Też miałem podobny problem, właśnie tak go rozwiązałem.
Pozdrawiam
Próbowałem przed chwila zmieniać ustawienia mikrofonów,
Nic to nie pomogło .
I jeszcze 1 sprawa ;moja karta dzwiekowa ma 2 wyjścia.; na windows po zainstalowaniu sterów do płyty głownej z płytki cd która dostałem wraz z kompem moge ustawiac dzwiek w trybie ; stereo , kwadrofonia , przestrzenny 5.1
Na linuxie aktywne jest tylko 1 wyjscie karty dzwiekowej , choć w kmix lub alsamixer sa widoczne oba wyjscia dzwieku .
Zainstalowałem inuxowy sterownik do swojej karty dzwiekowej , ale i to nic nie pomogło .
Jak masz starą wersję jajka to zaktualizuj do nowszej i całą ALSE najlepiej też przynajmniej mi to pomogło.
Pokaż
cat /proc/asound/version
oraz
arecord -l
Rezultaty wskazanych powyżej poleceń są takie
dariusz@dariusz-desktop:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16. Compiled on Apr 21 2008 for kernel 2.6.24-16-generic (SMP). dariusz@dariusz-desktop:~$ arecord -l **** Lista CAPTURE urządzeń **** karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC662 Analog [ALC662 Analog] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 dariusz@dariusz-desktop:~$
arecord -D hw:0,0 -f cd | aplay
Sprawdź czy po wydaniu tego polecenia będziesz się slyszał mowiąc do mikrofonu.
W tym czasie mozesz tez bawić się mikserem aby testować ustawienia suwakow.
EDIT: Dla tej karty powinieneś do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base dopisać
options snd-hda-intel model=
i któryś z poniższych wpisów
ALC662 3stack-dig 3-stack (2-channel) with SPDIF 3stack-6ch 3-stack (6-channel) 3stack-6ch-dig 3-stack (6-channel) with SPDIF 6stack-dig 6-stack with SPDIF lenovo-101e Lenovo laptop eeepc-p701 ASUS Eeepc P701 eeepc-ep20 ASUS Eeepc EP20 auto auto-config reading BIOS (default)
Np
options snd-hda-intel model=3stack-6ch-dig
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-27 20:22:44)
Gdy wydałem to polecenie które służy do tego by słysze swój własny glos w głośnikach to rzeczywiscie jest słychać ale musze trzymać mikrofon w ustach , taka jest słaba czułość.
Bawiłem sie ustawieniami miksera ale to nic nie zmienia .
Moge korzysta ze skype ale z mikrofonem prawie w ustach .
Czy w alsamixerze masz suwaki input source ? Jak masz to przestaw na byle co i spowrotem na mic i odpal skype'a.
Analog Mixer musi być wyciszony.
W alsamixerze w zakładce Capture ma być wszystko na max i zahaczykowane na [capture] .
W zakładce Capture powinieneś też miec takie coś jak Mic Boost .
Wszystkie suwaki dotyczące Mic ustaw na maxa oprócz Analog Mixer - suwak dotyczący słyszenia siebie w głośnikach.
Właśnie przed chwila stwierdziłem że w ustawieniach ALSAMIKXERGIU - INPUT SOURCE suwaki są puste .Dlaczego na tym forum do posta nie mogę dołączać obrazka ?
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2008-06-05 19:13:24)
wlodarek1 napisał(-a):
Dlaczego na tym forum do posta nie mogę dołączać obrazka ?
Możesz
[img]link do obrazka[/img]
wlodarek1 napisał(-a):
Właśnie przed chwila stwierdziłem że w ustawieniach ALSAMIKXERGIU - INPUT SOURCE suwaki są puste
W ciemno stawiam ze wpis w /etc/modprobe.d/alsa-base dotyczący options snd-hda-intel jest zły.
W lapku córki mam podobną kartę.
Dźwięk działa przy wpisach ... toshiba i ...3stack-660
Miksery zaś przy poszczególnych wpisach bardzo się różnią.
Przy pierwszym wpisie jest bardzo skromny przy drugim zaś bardzo rozbudowany a wszystko ten sam sterownik.
wlodarek1 napisał(-a):
Właśnie przed chwila stwierdziłem że w ustawieniach ALSAMIKXERGIU - INPUT SOURCE suwaki są puste .Dlaczego na tym forum do posta nie mogę dołączać obrazka ?
Ale te suwaki możesz przestawić na jakąś wartość ? U mnie są ustawione na "Mic"
Pozdrawiam!
EDIT:
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-06-05 22:30:21)
Tak Bodzio , ale mi chodzi o załadowanie obrazka prosto z dysku ,a nie z neta
Ta moja karta jest typu 5.1 wiec dałem opcje ; 3-stack - 6 ch i dzwiek jest we wszystkich głosnikach ino w skype mnie nie slychac
wlodarek1 napisał(-a):
Ta moja karta jest typu 5.1 wiec dałem opcje ; 3-stack - 6 ch i dzwiek jest we wszystkich głosnikach ino w skype mnie nie slychac
A zahaczykowane masz w Capture tak jak ja ?
Odpal Skype'a . Połącz się z rozmową testową i zobacz czy Ci któregoś suwaka nie wycisza. Czasem tak mam z suwakiem capture.
wlodarek1 napisał(-a):
w takim razie fakt - nie ma takiej możliwości - mamy zbyt małe możliwoci na przechowywanie plików, które i tak się zdezaktualizują
U mnie w lapku ma chipie ALC-660-VD na mikrofon działaja dwa suwaki Mic i Mic Boost.
Sygnał z mikrofonu jest potężny muszę sciszać bo sprzęzenie powstaje.
Nadal będę się upieral że masz zly wpis.
Zrób dla testu ten
options snd-hda-intel model=3stack-6ch-dig
Przed chwila sprobowałem ilin twojej wersji wpisu do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base i różnica jest tylko taka że zamiast 1 pojawiły sie 3 pozycje w cześci " przełączniki w ustawieniach KMIX .
Ale caly czas NIE MA pozycji MICBOOST 20%lub coś w tym stylu .
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2008-06-06 18:37:01)