Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Napisałem sobie skrypt i wszystko ładnie działa tylko nie wiem jak zanim cokolwiek do tego pliku zostanie dopisane go wyczyścić. Czyli aby po prostu nie zawierał nic. Bazujemy na pliku już istniejącym. Mogę dać np.
echo "" > plik
A dalej już w taki sposób:
echo/czy inne polecenia >> plik
Ale wtedy pozostaje mi zawsze pierwsza linia w pliku wolna... a tego nie chcę. Zatem jak to zrobić?
Przychodzi mi na myśl z poziomu skryptu oczywiście wywołać polecenie mv w ten sposób:
mv pusty_plik moj_plik
Ale do tego potrzebuję istniejącego drugiego pliku ...
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2008-05-23 23:32:37)
Ale wtedy pozostaje mi zawsze pierwsza linia w pliku wolna... a tego nie chcę. Zatem jak to zrobić?
tak z ciekawości... w czym Ci ta linia przeszkadza?
W zasadzie to nie przeszkadza aż tak bardzo, ale nie znasz jakiegoś "lepszego" sposobu?
ja nie znam, tylko pytam z ciekawości bo w skryptach powłoki to chyba nie ma większego znaczenia ;)
Hmm to tyle tylko, że jak skrypt generuje np. listę folderów, którą później zapisuje do pliku to trochę dziwnie to wygląda.
Działa super, dzięki.
oprocz echo -n dwie mozliwosci:
1) przy pierwszej komendzie dajesz po prostu > zamiast >> (niekiedy moze to byc niewygodne)
2) uzywasz przekierowania z instrukcji pustej
: > plik