Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od kilku dni bawie sie tym systemem. I zaskakuje mnie niemilosiernie za kazdym razem...
1. Dokumentacja, dokumentacja i jeszcze raz dokumentacja! Tak ladnie i schludnie napisanej jeszcze nie spotkalem nigdzie.
2. Bezpieczenstwo. Systemik uchodzi za najbezpieczniejszy system na swiecie i to co ciekawe zaraz po instalacji.
Cala filozofia OpenBSD polega na tym by nie grzebac czyli instalujemy system i mamy super bezpieczny OS :)
3. Prostota i estetyka. Nie uswiadczymy tu ani pol konfiguratora z GUI mimo to system jest bajecznie prosty w uzyciu (po przeczytaniu guida). Strasznie spodobalo mi sie glupie adduser czemu tak fajnego nie ma w Debianku? ;(
4. Najlepsza implementacja stosu TCP/IP co czyni ten system podobnie jak inne z rodziny *BSD rewelacyjnymi w zastosowaniach sieciowych np. firewall, router.
5. Lad i porzadek. To co mnie niemilosiernie irytuje w wielu dystrybucjach linuxa to niesamowity el burdello zaraz po zainstalowaniu nawet systemu w wersji base i Debian niestety nie jest tu wyjatkiem. Arch Linux za to to jeden z nielicznych gdzie mamy "czysciutko".
6. Cykl wydawniczy co 6 miesiecy (maj, pazdziernik)
System ten jednak nadaje sie bardziej ze wskazaniem na serwery. Nie mniej jednak mozna na nim postawic i desktop.
I tu mam pytanie czy ktos uzywa tego na desktopie? Z jakim rezultatem? Jak wyglada dostepnosc pakietow stricte desktopowych?
Strasznie mi sie ten system spodobal i chce go bardziej poznac :)
ja używam czasami, mam fluxa i parę innych rzeczyna nim. troche cieżko bez javy, flasha i innych :)
co do servera to raczej na bardzo obciążone witryny sie nie nadaje nie jest tak szybki w porównaniu z freebsd albo linuxem co gdzieś udawadniane jest na testach.
poza tym jest malutki i przejrzyście zrobiony. od wersji 4.2 można pobrać już iso z podstawowym systemem, a nie jak kiedyś było albo ściaganie paczek z internetu podczas instalacji albo budowa własnego iso.
co do bezpieczeństwa to w necie gdzies sa many, które opisuja jak jeszcze bardziej podnieśc bezpieczeństwo opena
debianus_userus napisał(-a):
Strasznie spodobalo mi sie glupie adduser czemu tak fajnego nie ma w Debianku? ;(
z ciekawości: czyli jakiego?
azhag napisał(-a):
Strasznie spodobalo mi sie glupie adduser czemu tak fajnego nie ma w Debianku? ;(
z ciekawości: czyli jakiego?
W formie skryptu: http://openbsd.org/faq/pl/faq10.html#AddDelUser
bardzo od debianowego się nie różni, jedyne istotne różnice, to podanie powłoki (to akurat super), podanie interaktywnie loginu (nic szególnego) oraz zapytanie na końcu czy chcę dodać jeszcze jednego (osobiście szlag by mnie trafił)
ale adduser jest napisany w perlu przez debianowców, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wysłać stosowny "wish" do BTS (jak się znasz na perlu to nawet sam możesz sobie przerobić)
Na serwer/router najlepiej zrobic hybrydke Open z Free :P
BTW: jakich pakietów? Chyba portów :)
qluk napisał(-a):
BTW: jakich pakietów? Chyba portów :)
Sa pakiety i porty do wyboru do koloru.
A ja nie wole Freebsd chociaż coś ciekawego prezenuje Dracko linux ciekawy system ale w fazie beta
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=e … cial%26sa%3DX
Ryszard napisał(-a):
A ja nie wole Freebsd chociaż coś ciekawego prezenuje Dracko linux ciekawy system ale w fazie beta
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=e … cial%26sa%3DX
Trudno sie nie zgodzic. OpenBSD nadaje sie glownie na Firewalla i Router. FreeBSD generalnie na wszystko i na Desktopie super sobie daje rade. Kto wie jak sie przekonam bardziej do tego systemu moze zamienie go zamiast Archa :)
Ryszard napisał(-a):
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=e … cial%26sa%3DXTrudno sie nie zgodzic. OpenBSD nadaje sie glownie na Firewalla i Router. FreeBSD generalnie na wszystko i na Desktopie super sobie daje rade. Kto wie jak sie przekonam bardziej do tego systemu moze zamienie go zamiast Archa :)
A później, jak już zaczniesz rozróżniać chaos w pakietach/portach od czystego i czytelnego systemu przesiądziesz się na NetBSD :)
W formie skryptu: http://openbsd.org/faq/pl/faq10.html#AddDelUser
Jestem na 100% pewien że na Debianie też takie coś jest, bo sam kiedyś z tego korzystałem. Kiedyś nawet zadałem tu pytanie po co w systemie dwa narzędzia do dodawania użytkowników skoro ten skryptowy jest lepszy. Niestety, nie mam pojęcia jak się to włącza (u mnie wystarczyło useradd lub adduser, bo byłem zbyt ciemny żeby zaglębiać się w jakieś parametry).
qluk napisał(-a):
BTW: jakich pakietów? Chyba portów :)Sa pakiety i porty do wyboru do koloru.
Ortodoskyjny wyznawca portów :D Pewnie że są pakiety ale co port to port ;]
samemu z sourca tez sobie mozna machnąć :)
Ostatnio edytowany przez Yampress (2008-06-02 18:13:03)
Wszystko pieknie ladnie, jedyna wada OpenBSD jest to, ze jest niestety wolny przez kryptografie danych na dysku. Poprostu bedzie mulil. A co do bezpiecznestwa jest w nim ogromne , odrazu po zainstalowaniu otrzymuje sie swietnie zabezpieczony system. Caly OBSD przeszedl audyt kodu zrodlowego, linijka po linijce. NA router jest poprostu niezastapionym systemem jak dla mnie.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez bryn1u (2009-04-17 16:11:10)
W dobie linuxow, oprocz gentoo dodalbym jeszcze slacka. Te dwa linuxy gentoo i slack. Linux tak dlugo istnieje, wyszlo tyle wersji, tyle rozwiazan, dokumentow itd. Zeby nie wziac sie do kupy i zrobic porzadku z tym wszystkim tylko burdel az poprostu sie odniechciewa czasami pracy na takich systemach. Ehhh szkoda gadac.
Pozdrawiam.
tgR napisał(-a):
bryn1u napisał(-a):
W dobie linuxow, oprocz gentoo dodalbym jeszcze slacka. Te dwa linuxy gentoo i slack. Linux tak dlugo istnieje, wyszlo tyle wersji, tyle rozwiazan, dokumentow itd. Zeby nie wziac sie do kupy i zrobic porzadku z tym wszystkim tylko burdel az poprostu sie odniechciewa czasami pracy na takich systemach. Ehhh szkoda gadac.
Pozdrawiam.a ja nie dodalbym tam slacka bo to nieludzki system ... pierdolic sie z zaleznosciami to ja moge .. jak maja na imie kasia gosia czy jakos tam
Ostatnio też tak pojechałem fanowi slacka to mnie zagiął, że od najnowszej wersji wprowadzili zależności ;) (nie sprawdzałem ale mu wierze na słowo :P)
tgR napisał(-a):
bns napisał(-a):
Ostatnio też tak pojechałem fanowi slacka to mnie zagiął, że od najnowszej wersji wprowadzili zależności ;) (nie sprawdzałem ale mu wierze na słowo :P)
nic w changelogu slacka nie widze na ten temat
Pewnie mu chodziło o dodatkowe narzędzia jak swaret i wzorowane z debiana apt. No ale to nie default więc masz rację.
Raczej slapt-get, swaret chyba juz wymarl. Ja tez nie spotkalem sie tam z zaleznosciami. Jezeli to by tak zrobili to na portalach o linuxie raczej wyszla by jakas wzmianka a tym bardzeij, ze przez tyle lat istnienia slacka nie bylo zaleznosci i jakbys cos takie wyszlo nagle to bylo by glosno. Nie wiem jak jest do konca nie daje sobie reki obciac jak juz mowilem ja sie z tym nie spotkalem.
Ostatnio edytowany przez bryn1u (2009-04-20 00:38:02)
slapt-get i inne które starają się panować nad zależnościami to pic na wodę. w prawdziwym slacku nie ma, nie było i (mam nadzieję) nie będzie obsługi zależności. bo i po co. Przecież to slackware :)
Co do OpenBSD i funkcji routera - w naszych polskich warunkach, gdzie każdy ISP tnie jak może ruch p2p... czy OpenBSD potrafi zamarkować i wrzucić do odpowiednich kolejek ruch p2p? Albo voipa? Najlepiej żeby to markowanie odbywało się w warstwie siódmej...
bzyk napisał(-a):
slapt-get i inne które starają się panować nad zależnościami to pic na wodę. w prawdziwym slacku nie ma, nie było i (mam nadzieję) nie będzie obsługi zależności. bo i po co. Przecież to slackware :)
Co do OpenBSD i funkcji routera - w naszych polskich warunkach, gdzie każdy ISP tnie jak może ruch p2p... czy OpenBSD potrafi zamarkować i wrzucić do odpowiednich kolejek ruch p2p? Albo voipa? Najlepiej żeby to markowanie odbywało się w warstwie siódmej...
Proste, ze sie da, wszystko sie da. Nawet lepiej niz mozesz to sobie wyobrazic.
Łapać ruch p2p może snort, trzeba zaprzęgnąć do tego później już własne skrypty. W sprawie VoIP'ów, ruch markuję po portach SIP i RTP oraz po nagłówku TOC od dobrych kilku lat, śmiga aż miło na HFSC.
Pozdrawiam.
No i doczekalismy sie OpenBSD 4.5 jest jeszcze lepsze nie poprzednie wersje. Pierwszy raz w histori wyszly mozna powiedziec wszystkie wersje *BSD jednoczesnie. Bedzie co testowac . Netbsd 5.0 (olbrzymie zmiany), OpenBSD 4.5, FreeBSD 7.2 (juz niebawem), dragonfly .
Pozdrawiam.
zainstalowałem netbsd 5... i jak miałem jakis taki dystans kiedyś dla tego bsd to a teraz aż mnie zdziwiło. systemik bardzo fajny do tego niesamowicie szybki. Ci co lubuja sie w BSD a nie spróbowali netbsd to zachęcam spróbować. Naprawde duzy krok uczynili pomiedzy wersją 4 a aktualną 5 :)
a tak na marginesie dzis wyszło freebsd 7.2 wiec aktualizujemy maszyny ;)