Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-05-21 09:17:26

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

Admin przechytrzył mnie.Problem z routerem netgear wgr614v7

tóż posiadam sobie wy żej wymieniony router i pada mi internet po podłączeniu do routera kabelka od internetu wszystko ładnie wpisałem mac adres ustawiłem dhcp po kablu i wlane, niby wszystko ok.ale mija minutka czesem pół i pada wszystko nawet routera nie idzie spingować.Z początku myślałem że to jakieś próby wbicia się do mojego skromnego lana ale nawet jak go wyłączyłem do dalej świruje mija minuta i pingować moge ale raz na 5-10min i to 3-4 pakietów przechodzi.Nie wiem czy to chodzi o MTU no ale jest 1500.Wyłączałem firewalle, włączałem pingowanie przez internet routera, UPnP też i nic, Niedawno pomogło jak wpisałem na sztywno ipki które zawsze mi przydziela dhcp ale wczoraj patrze że znowu zaczoł świrować..:/ jak podłączam do kompa nagle problem znika i wszystko śmiga tak jak powinno...:/ poprostu help.. aha i czasem pomaga w kompie wyczyszczenie dnsów ale to chwilowe no i jeszcze cały czas lapka mruga od internetu jakby jakiegoś świra dostała i nie wiadomo co robi z tym łączem robiła nawet jak odłącze od niego kabel lanowski??

http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png

#2  2008-05-21 09:52:03

stepien86 - Członek DUG

stepien86
Członek DUG

Re: Admin przechytrzył mnie.Problem z routerem netgear wgr614v7

masz mozliwosc sprawdzenia routera u kogos innego...moze problem tkwi techniczny w routerze ? moja sugestia taka

manual ponad wszysytko....konsola ponad manual

Debian GNU Linux

#3  2008-05-21 09:56:42

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

No własnie u poprzedniego własciciela tez sam mu ustawiałem clonowanie maców i wszystko było ok dodam że NAT jest ustawiony na Secured i nie blokuje po TTLA- ch bo przy pingowaniu wp.pl mi 115 wychodzi

Ostatnio edytowany przez chmuri (2008-05-21 10:28:21)

http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png

#4  2008-05-21 12:49:51

stepien86 - Członek DUG

stepien86
Członek DUG

zresetuj go do ustawien domyslnych i jeszcze raz sprobuj go skonfigurowac. Jezeli to nie poskutkuje to ja bym zadzwonił sobie do usługodawcy i powiedziałbym ze nie mam internetu, ze kupiłem router i chce miec w domu wifi i nie działa - grzeczna wersja. ew popros o zmiane maca na ten routera.

Ostatnio edytowany przez stepien86 (2008-05-21 14:18:25)

Debian GNU Linux

#5  2008-05-21 13:31:35

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

stepien86 napisał(-a):

Jezeli to nie poskutkuje to ja bym zadzwonił sobie do usługodawcy i powiedziałbym ze nie mam internetu, ze kupiłem router i chce miec w domu wifi i nie działa.

Rotfl sorry nie mogłem się powstrzymac ........... ;)
Czy jak podpinasz bezpośrednio komputer też masz takie objawy, że net nie działa i "pada wszystko" ?
Czy jak brałaeś net nie było zastrzerzenia, że mozesz miec tyllko jedeno urządzenie w lokalu podłączone ?
Jaki to jest net który masz podłączony? Kablowy, dsl czy coś innego ?

Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-05-21 13:36:35)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#6  2008-05-21 13:50:01

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

kablowy no oczywiście że były zastrzeżenia ale chyba  tylko w lokalu a i tak ludzie mają kupe routerów i im śmiga nawet qmpel ma taki sam jak ja tylko że bez wifi :/ tak po zwykłej skrętce utp5. na kompie wszystko jest ok tylko router świruje jak go podpinam pod sieć już resetowałem ustawienia wiele razy i nic..:/ jak wyczyszcze dnsy to mam spokój na sekunde :/ a puźniej jest dalej to samo gówno:/

#7  2008-05-21 14:01:09

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Czy możesz isc do kolegi który jest w tej samej sieci, podłaczyc ten router i sprawdzić czy u niego dzieje się to samo ?

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio

#8  2008-05-21 14:25:45

stepien86 - Członek DUG

stepien86
Członek DUG

albo czy masz mozliwosc podlaczenia innego routera (100% sprawnego)? ba10 nie smiej sie z tego ze moze zadzwonic do nich...ile razy widzialem przypadki ze serwis usługodawcy przyjezdzal i konfigurowal takie sprzety w biurowcu w mojej poprzedniej robocie... :]

Debian GNU Linux

#9  2008-05-21 16:11:26

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

dzisiaj od dziewczyny wezme inny ruter i sprawdze czy to chodzi na dialogoskim dsl-u i u siebie na jakimś d-linku ale wątpie że to jest wina rutera skoro u kumpla na sieci wszystko bylo ok moze ktoś z adminów bedzie weidział jakie to jest zabezpieczenie i jeszcze jak sprawdzić MTU?? bo mam standardowo 1500 niewiem moze TTL ale juz sam niewiem...

#10  2008-05-21 18:50:34

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

no własnie jestem u panny korzystam lini dialogowych dsl przez ten trefny router i chodzi tak jak ma chodzić... więc widocznie coś jest nie tak w mojej sieci... nie wiem jeszcze jakie mogą być zabezpieczenia moze ktoś coś bedzie wiecej wiedział..:/

#11  2008-05-22 10:10:37

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

A nie masz czasem ustawionych identycznych sieci na WAN i LAN? Pytam bo ostatnio byłem u znajomego, który tak sobie skonfigurował router.

(ISP) 192.168.1.145/255.255.255.0 (WAN)<=router=>(LAN)192.168.1.1/255.255.255.0

Miał, podobne objawy do twoich, net przez 10 minut potem zwis routera.

#12  2008-05-23 12:57:51

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

chmuri napisał(-a):

no własnie jestem u panny korzystam lini dialogowych dsl przez ten trefny router i chodzi tak jak ma chodzić... więc widocznie coś jest nie tak w mojej sieci... nie wiem jeszcze jakie mogą być zabezpieczenia moze ktoś coś bedzie wiecej wiedział..:/

Miałeś sprawdzić u siebie w sieci, a nie w innej sieci. DSL i kablowa to zupełnie inne bajki, inna konfiguracja choc podobna. Myśle że bład może tkwić w konfiguracji routera. Tutaj masz jak skonfigurować router pod sieć kablową.
Nie wiem czy router ten ma mozliwosc wysyłąnia pingów, ale MTU możesz sprawdzić metodą prob i błędów wysyłając ping z odpowiednim przełącznikiem ( win -f -l , linux  -M do -s) i oczywiście odpowiednią wartością. A w tym wynalzku tutaj masz co i jak, choc wątpie by był to problem z MTU ale sprawdziczawsze możesz.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-05-23 13:02:38)

Stopka forum