Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-05-18 19:34:47

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Gnome jest i go nie ma;/

mam problem.
instaluje gnome'a.Wszystko ładnie idzie,bez błędów,gnome teoretycznie jest.logout i w panelu logowania chce zmienic  sesje na gnome..z tym ze gnome nie ma!Jest default,fluxbox i kde(domyslnie instalowane przy stawianiu sys bo najszybciej szlo).Macie jakis pomysł?Ręce i nogi mi opadają.A kde  jest zbyt cukierkowe jak dla mnie.

#2  2008-05-18 19:46:01

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Gnome jest i go nie ma;/

Sądzę jednak ze nie masz całego gnome zainstalowane.
Pokaz

Kod:

dpkg -l | grep gnome

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2008-05-18 21:42:18

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Proszę:

Kod:

anna@debian:~$ dpkg -l | grep gnome
rc  gnome-keyring                        2.22.1-1                         
GNOME keyring services (daemon and tools)
ic  libgnome-keyring0                    2.22.1-1                         
GNOME keyring services library

Coś logicznego z tego wynika?

Ostatnio edytowany przez Trin (2008-05-18 21:44:02)

#4  2008-05-18 21:52:46

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Trin napisał(-a):

Proszę:
Kod:
anna@debian:~$ dpkg -l | grep gnome
rc  gnome-keyring                        2.22.1-1                         
GNOME keyring services (daemon and tools)
ic  libgnome-keyring0                    2.22.1-1                         
GNOME keyring services library

Coś logicznego z tego wynika?

Tak ze nie masz zainstalowanego gnome.

Na poczatek

Kod:

aptitude install gnome-core

Jakby coś brakowalo to masz jeszcze podgląd z tego co mam zainsytalowane na nieuzywanym debianku (na używanym nie mam gnome)

Kod:

debian:/# dpkg -l | grep gnome
ii  bluez-gnome                          0.22-1                        Bluetooth utilities for GNOME
ii  compiz-gnome                         1:0.6.999+git20080204.shame-0 OpenGL window and compositing manager - GNOME utilities
ii  gnome-about                          2.22.0-1                      The GNOME about box
ii  gnome-accessibility-themes           2.22.0-1                      accessibility themes for the GNOME 2 desktop
ii  gnome-applets                        2.20.1-2                      Various applets for GNOME 2 panel - binary files
ii  gnome-applets-data                   2.20.1-2                      Various applets for GNOME 2 panel - data files
ii  gnome-backgrounds                    2.22.0-1                      a set of backgrounds packaged with the GNOME desktop
ii  gnome-btdownload                     0.0.30-2                      Gnome interface for 'executing' BitTorrent files
ii  gnome-color-chooser                  0.2.3-1                       GTK+/GNOME desktop appearance customization tool
ii  gnome-control-center                 1:2.20.3-2                    utilities to configure the GNOME desktop
ii  gnome-core                           1:2.20.2.2                    The GNOME Desktop Environment -- essential components
ii  gnome-cups-manager                   0.31-3                        CUPS printer admin tool for GNOME
ii  gnome-desktop-data                   2.22.0-1                      Common files for GNOME 2 desktop apps
ii  gnome-doc-utils                      0.12.2-1                      a collection of documentation utilities for the Gnome project
rc  gnome-games                          1:2.16.3-1                    games for the GNOME desktop
rc  gnome-games-data                     1:2.16.3-1                    data files for the GNOME games
ii  gnome-icon-theme                     2.22.0-1                      GNOME Desktop icon theme
ii  gnome-keyring                        2.22.0-2                      GNOME keyring services (daemon and tools)
rc  gnome-keyring-manager                2.20.0-1                      keyring management program for the GNOME desktop
ii  gnome-media                          2.22.0-1                      GNOME media utilities
ii  gnome-media-common                   2.22.0-1                      GNOME media utilities - common files
ii  gnome-menus                          2.22.0-1                      an implementation of the freedesktop menu specification for GN
ii  gnome-mime-data                      2.18.0-1                      base MIME and Application database for GNOME.
ii  gnome-mount                          0.7-2                         wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices
ii  gnome-netstatus-applet               2.12.1-2                      Network status applet for GNOME 2
rc  gnome-nettool                        2.20.0-1                      network information tool for GNOME
ii  gnome-panel                          2.20.3-3                      launcher and docking facility for GNOME
ii  gnome-panel-data                     2.20.3-3                      common files for the GNOME Panel
ii  gnome-power-manager                  2.22.1-1                      frontend for gnome-powermanager
ii  gnome-screensaver                    2.20.0-2                      GNOME screen saver and locker
ii  gnome-session                        2.20.3-2                      The GNOME 2 Session Manager
ii  gnome-system-monitor                 2.22.0-1                      Process viewer and system resource monitor for GNOME 2
rc  gnome-system-tools                   2.20.0-1                      Cross-platform configuration utilities for GNOME
ii  gnome-terminal                       2.22.0-1                      The GNOME 2 terminal emulator application
ii  gnome-terminal-data                  2.22.0-1                      Data files for the GNOME terminal emulator
ii  gnome-themes                         2.22.0-1                      official themes for the GNOME 2 desktop
ii  gnome-themes-extras                  0.9.0.deb0.3                  various themes for the GNOME 2 desktop
ii  gnome-user-guide                     2.22.0-1                      GNOME user's guide
ii  gnome-utils                          2.20.0.1-2                    GNOME desktop utilities
ii  gnome-vfs-obexftp                    0.4-1                         GNOME VFS module for OBEX FTP
rc  gnome-volume-manager                 2.22.1-1                      GNOME daemon to auto-mount and manage media devices
ii  gnomebaker                           0.6.2-3                       application for CD/DVD creation in the GNOME desktop
ii  iceweasel-gnome-support              2.0.0.12-1                    Support for Gnome in Iceweasel
ii  libgdl-gnome-1-0                     0.7.11-1                      GNOME DevTool libraries (GNOME)
ii  libgnome-desktop-2                   2.22.0-1                      Utility library for loading .desktop files - runtime files
ii  libgnome-keyring0                    2.22.0-2                      GNOME keyring services library
ii  libgnome-media0                      2.22.0-1                      runtime libraries for the GNOME media utilities
ii  libgnome-menu2                       2.22.0-1                      an implementation of the freedesktop menu specification for GN
ii  libgnome-pilot2                      2.0.15-2.1                    Support libraries for gnome-pilot
ii  libgnome-window-settings1            1:2.20.3-2                    Utility library for getting window manager settings
ii  libgnome2-0                          2.20.1.1-1                    The GNOME 2 library - runtime files
ii  libgnome2-canvas-perl                1.002-1+b1                    Perl interface to the GNOME canvas library
ii  libgnome2-common                     2.20.1.1-1                    The GNOME 2 library - common files
ii  libgnome2-perl                       1.042-1                       Perl interface to the GNOME libraries
ii  libgnome2-vfs-perl                   1.080-1                       Perl interface to the 2.x series of the GNOME VFS library
ii  libgnomecanvas2-0                    2.20.1.1-1                    A powerful object-oriented display - runtime files
ii  libgnomecanvas2-common               2.20.1.1-1                    A powerful object-oriented display - common files
ii  libgnomecups1.0-1                    0.2.3-1                       GNOME library for CUPS interaction
ii  libgnomecupsui1.0-1c2a               0.31-3                        UI extensions to libgnomecups
ii  libgnomekbd-common                   2.20.0-1                      GNOME library to manage keyboard configuration - common files
ii  libgnomekbd1                         2.20.0-1                      GNOME library to manage keyboard configuration - shared librar
ii  libgnomekbdui1                       2.20.0-1                      User interface library for libgnomekbd - shared library
ii  libgnomeprint2.2-0                   2.18.3-1                      The GNOME 2.2 print architecture - runtime files
ii  libgnomeprint2.2-data                2.18.3-1                      The GNOME 2.2 print architecture - data files
ii  libgnomeprintui2.2-0                 2.18.2-1                      GNOME 2.2 print architecture User Interface - runtime files
ii  libgnomeprintui2.2-common            2.18.2-1                      GNOME 2.2 print architecture User Interface - common files
ii  libgnomeui-0                         2.20.1.1-1                    The GNOME 2 libraries (User Interface) - runtime files
ii  libgnomeui-common                    2.20.1.1-1                    The GNOME 2 libraries (User Interface) - common files
ii  libgnomevfs2-0                       1:2.22.0-2                    GNOME Virtual File System (runtime libraries)
ii  libgnomevfs2-bin                     1:2.22.0-2                    GNOME Virtual File System (support binaries)
ii  libgnomevfs2-common                  1:2.22.0-2                    GNOME Virtual File System (common files)
ii  libgnomevfs2-extra                   1:2.22.0-2                    GNOME Virtual File System (extra modules)
ii  network-manager-gnome                0.6.5-3                       network management framework (GNOME frontend)
ii  python-gnome2                        2.22.0-1                      Python bindings for the GNOME desktop environment
ii  python-gnome2-desktop                2.22.0-1                      Python bindings for the GNOME desktop environment
ii  python-gnome2-extras                 2.14.3-1+b1                   Python bindings for the GNOME desktop environment
ii  xulrunner-gnome-support              1.8.1.13-1                    Support for GNOME in xulrunner applications
debian:/#

Pozdrawiam

Polski portal Debiana

#5  2008-05-18 21:52:58

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

no to nie masz gnoma ;] Pasuje go zainstalować ;)

Kod:

aptitude -y install gnome-core

Ilin byłeś szybszy ;]

Ostatnio edytowany przez winnetou (2008-05-18 21:53:46)

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#6  2008-05-18 22:05:18

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Oj,dziekuje chłopaki.może pytania banalne ale na debianie siedze od tygodnia i tylko nocami mam czas doprowadzać go do stanu używalności.Ubuntu mam za sobą,i myślalam że z debianem łatwo pójdzie.W kazdym razie jestem wdzięczna:)

#7  2008-05-18 22:25:46

winnetou
Serwis

nie ma za co ;) w końcu po to tu jesteśmy (podobno:|) A z Debianem nie jest tak przyjemnie ja z Ubuntu czy Mandrivą ;) Do tej pory dwa systemy z serii Linux (a używałem ich kilka) sprawiły mi kłopoty w konfiguracji i instalacji :) Debian i PLD ;)

#8  2008-05-18 22:28:41

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

śmiga,instaluje aż miło:)
Podobno;-)
Btw.Nie porównujmy Mandrivy do Debiana czy już nawet Ubuntu.Praacowałam na mandrive miesiąc,to był mój pierwszy linux...oddałam dzieciom z okolicznej biblioteki.Ale do końca życia nie zapomne mojego pierwszego cukierkowego KDE na tym systemie:D

#9  2008-05-18 22:30:58

winnetou
Serwis

wszystko można sprowadzić do pięknego "MROKU" nawet cukierkowe KDE :D  Gdyby nie to że mam dopupny monitor to moje KDE nie byłoby w standardowych kolorach ;]

Ale proponuję koniec OT bo Admini wkroczą do akcji

#10  2008-05-18 22:32:32

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Jeszcze jedno,instalowalo.A ja chyba zapeszyłam:

Kod:

Pobrano 169MB w 30min59s (91,0kB/s)
Rozpakowywanie szablonów dla pakietów: 100%
Prekonfiguracja pakietów ...
(Odczytywanie bazy danych ... 44165 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie python2.5 (z .../python2.5_2.5.2-3_i386.deb) ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/python2.5_2.5.2-3_i386.deb (--unpack):
 błąd w buffer_write(fd) (11, ret=-1): uruchomiony dpkg-deb podczas "./usr/lib/python2.5/email/mime/application.py"): Brak miejsca na urządzeniu
dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok)
Przygotowanie do zastąpienia perl-modules 5.8.8-12 (wykorzystując .../perl-modules_5.10.0-10_all.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego perl-modules ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/perl-modules_5.10.0-10_all.deb (--unpack):
 błąd w buffer_write(fd) (11, ret=-1): uruchomiony dpkg-deb podczas "./usr/share/perl/5.10.0/ExtUtils/ParseXS.pm"): Brak miejsca na urządzeniu
Przygotowanie do zastąpienia perl 5.8.8-12 (wykorzystując .../perl_5.10.0-10_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego perl ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/perl_5.10.0-10_i386.deb (--unpack):
 błąd w buffer_write(fd) (11, ret=-1): uruchomiony dpkg-deb podczas "./usr/lib/perl/5.10.0/Config.pod"): Brak miejsca na urządzeniu
Przygotowanie do zastąpienia perl-base 5.8.8-12 (wykorzystując .../perl-base_5.10.0-10_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego perl-base ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/perl-base_5.10.0-10_i386.deb (--unpack):
 błąd w buffer_write(fd) (11, ret=-1): uruchomiony dpkg-deb podczas "./usr/bin/perl"): Brak miejsca na urządzeniu
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 /var/cache/apt/archives/python2.5_2.5.2-3_i386.deb
 /var/cache/apt/archives/perl-modules_5.10.0-10_all.deb
 /var/cache/apt/archives/perl_5.10.0-10_i386.deb
 /var/cache/apt/archives/perl-base_5.10.0-10_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie python:
 python zależy od python2.5 (>= 2.5.2); jednakże:
  Pakiet python2.5 nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania python (--configure):
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie alsa-utils:
 alsa-utils zależy od python; jednakże:
  Pakiet python nie jest jeszcze skonfigurowany.
dpkg: błąd przetwarzania alsa-utils (--configure):
 python
 alsa-utils
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe

sources.list czy co do diabła?

Ostatnio edytowany przez Trin (2008-05-18 22:38:05)

#11  2008-05-18 22:47:02

winnetou
Serwis

Hmmm mogę się mylić ale proponowałbym

Kod:

aptitude clean && aptitude -y upgrade && aptitude -y install gnome-core

oraz sprawdzenie czy gdzieś tam w tle przypadkiem nie są uruchomione procesy apt-get lub aptitude.

#12  2008-05-18 23:10:14

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

ktoś już pytał o zawartość sources.list ? wklej:
cat /etc/apt/sources.list

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#13  2008-05-19 10:55:33

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Wiec tak.
Winnetou,komenda wypluwa:

Kod:

debian:/home/anna# aptitude clean && aptitude -y upgrade && aptitude -y install gnome-core
W: The "upgrade" command is deprecated; use "safe-upgrade" instead.
Rozwiązywanie problemów...
Rozwiązywanie problemów...
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  libldap-2.4-2
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  python2.5{a}
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  foomatic-filters{u} libavahi-glib1{u} libbonobo2-0{u}
  libbonobo2-common{u} libglade2-0{u} libidl0{u} liborbit2{u}
  libstartup-notification0{u}
Następujące pakiety zostaną uaktualnione:
  exim4-base exim4-config hal-info iptables liblocale-gettext-perl
  libsasl2-2 libsasl2-modules libtext-charwidth-perl libtext-iconv-perl
  nfs-common perl perl-base perl-modules vim-common vim-tiny
The following partially installed packages will be configured:
  alsa-utils python
Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane:
  perl-doc
15 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 8 do usunięcia i 1 nie uaktualnianych.
Do pobrania 14,4MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 12,8MB.
Pobieranie:1 http://ftp.pl.debian.org lenny/main python2.5 2.5.2-3 [2884kB]
Pobieranie:2 http://ftp.pl.debian.org lenny/main perl-modules 5.10.0-10 [3294kB]
Pobieranie:3 http://ftp.pl.debian.org lenny/main perl 5.10.0-10 [4530kB]
Pobieranie:4 http://ftp.pl.debian.org lenny/main perl-base 5.10.0-10 [852kB]
Pobieranie:5 http://ftp.pl.debian.org lenny/main liblocale-gettext-perl 1.05-4 [21,0kB]
Pobieranie:6 http://ftp.pl.debian.org lenny/main libtext-iconv-perl 1.7-1+b1 [16,9kB]
Pobieranie:7 http://ftp.pl.debian.org lenny/main libtext-charwidth-perl 0.04-5+b1 [11,6kB]
Pobieranie:8 http://ftp.pl.debian.org lenny/main libsasl2-modules 2.1.22.dfsg1-20 [142kB]
Pobieranie:9 http://ftp.pl.debian.org lenny/main libsasl2-2 2.1.22.dfsg1-20 [103kB]
Pobieranie:10 http://ftp.pl.debian.org lenny/main iptables 1.4.0-4 [403kB]
Pobieranie:11 http://ftp.pl.debian.org lenny/main vim-common 1:7.1.293-3 [228kB]
Pobieranie:12 http://ftp.pl.debian.org lenny/main vim-tiny 1:7.1.293-3 [321kB]
Pobieranie:13 http://ftp.pl.debian.org lenny/main exim4-config 4.69-5 [311kB]
Pobieranie:14 http://ftp.pl.debian.org lenny/main exim4-base 4.69-5+b1 [982kB]
Pobieranie:15 http://ftp.pl.debian.org lenny/main nfs-common 1:1.1.2-4 [187kB]
Pobieranie:16 http://ftp.pl.debian.org lenny/main hal-info 20080508-1 [115kB]
Pobrano 14,4MB w 2min10s (110kB/s)
Prekonfiguracja pakietów ...
(Odczytywanie bazy danych ... 44165 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/python2.5_2.5.2-3_i386.deb (--unpack):
 błąd w buffer_write(fd) (11, ret=-1): uruchomiony dpkg-deb podczas "./usr/lib/python2.5/email/mime/application.py"): Brak miejsca na urządzeniu
 /var/cache/apt/archives/python2.5_2.5.2-3_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie python:
 python zależy od python2.5 (>= 2.5.2); jednakże:
  Pakiet python2.5 nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania python (--configure):
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie alsa-utils:
 alsa-utils zależy od python; jednakże:
  Pakiet python nie jest jeszcze skonfigurowany.
dpkg: błąd przetwarzania alsa-utils (--configure):
 python
 alsa-utils

Sources(Daje sobie ręke uciąć ze pewno spieprzone ale zajrzyjcie w to):

Kod:

debian:/home/anna# cat /etc/apt/sources.list
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Kadu~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
#deb http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo stable main
#deb-src http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo stable main
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Debian-multimedia~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
#deb http://www.debian-multimedia.org lenny main
#deb-src http://www.debian-multimedia.org lenny main
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Lenny~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ lenny main non-free contrib
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ lenny main non-free contrib
deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free
http://forum.dug.net.pl/post.php?tid=11475
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
#deb http://idefix.eup.uva.es/elive elive main efl elive
#deb http://www.vobcopy.org/mirror/elive elive main efl elive

#~~~~~~Opera~~~~~~#
 deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free

#~~~~~~~Skype~~~~~~~#
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free

#~~~~~Tor~~~~#
deb http://mirror.noreply.org/pub/tor lenny main
deb-src http://mirror.noreply.org/pub/tor lenny main

Procesy(Ja tu nic aptitudowego nie widze..ale tez zajrzyjcie)

Kod:

UID        PID  PPID  C STIME TTY          TIME CMD
root         2     0  0 09:51 ?        00:00:00 [kthreadd]
root         3     2  0 09:51 ?        00:00:00   [ksoftirqd/0]
root         4     2  0 09:51 ?        00:00:00   [watchdog/0]
root         5     2  0 09:51 ?        00:00:00   [events/0]
root         6     2  0 09:51 ?        00:00:00   [khelper]
root        41     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kblockd/0]
root        44     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kacpid]
root        45     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kacpi_notify]
root       101     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kseriod]
root       134     2  0 09:51 ?        00:00:00   [pdflush]
root       135     2  0 09:51 ?        00:00:00   [pdflush]
root       136     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kswapd0]
root       137     2  0 09:51 ?        00:00:00   [aio/0]
root       517     2  0 09:51 ?        00:00:00   [ksuspend_usbd]
root       524     2  0 09:51 ?        00:00:00   [ata/0]
root       527     2  0 09:51 ?        00:00:00   [khubd]
root       534     2  0 09:51 ?        00:00:00   [ata_aux]
root       706     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kjournald]
root      1156     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kpsmoused]
root      1158     2  0 09:51 ?        00:00:00   [saa7134[0]]
root      1250     2  0 09:51 ?        00:00:00   [kgameportd]
root      1450     2  0 09:51 ?        00:00:00   [ksnapd]

#14  2008-05-19 12:23:27

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

winnetou napisał(-a):

sprawdzenie czy gdzieś tam w tle przypadkiem nie są uruchomione procesy apt-get lub aptitude.

w ramach sprostowania: jesli uruchamia się kolejny proces menedżera pakietów, to on sam o tym informuje, głośno i wyraźnie (coś, że "nie może zdjąć blokady")

jeśli chodzi o sources.list: wątpliwości mam do dwóch repozytoriów:
1. repozytorium tora (nie mówię, że złe, po prostu nie znam)
2. "http://forum.dug.net.pl/post.php?tid=11475" nie jest prawidlowym wpisem ;)

a winowajcą jest brak miejsca na dysku:

Kod:

(...)
(...)

tak więc wynik

Kod:

df -h

prosimy

Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-19 12:27:47)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#15  2008-05-19 12:51:54

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

azhag...
tora sprawdzę,skonsultuje z kumplem.
A wpis z forum dug-a to no cóź,jest mi cholernie wstyd i smieje sie sama z siebie w głos.Cos musialam przy wklejaniu nabroić i jest to pomyłka z mojej strony:)Thx za zwrócenie uwagi bo pewno bym to przeoczyła.Za wskazówki dziekuje,istote problemu znam i juz przynajmniej wiem co robić.
Ale sie namacham z tym debianem;-)

/edit
Jednak warto dokładnie wczytywać się w wywalone komunikaty;x

Ostatnio edytowany przez Trin (2008-05-19 12:53:35)

#16  2008-05-19 13:20:22

ilin - Palacz

ilin
Palacz

To ja dorzucę jeszcze aby ostrożnie używać w aptitude przełącznika -y

Oznacza on tyle ze aptitude przyjmuje na każde zapytanie odpowiedź tak.

Nie pozwala nam to na pełne panowanie nad tym co nam instaluje,usuwa.

Aptitude czasami proponuje głupie rozwiązania i jeśli przyjmie z gory nasza zgodę to może się stać że wywali nam pół systemu.

Wówczas pretensje tylko do siebie a nie do aptitude.
A często bywa odwrotnie.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-19 13:21:26)

Polski portal Debiana

#17  2008-05-19 13:37:05

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

A co z wynikiem komendy "df -h"?

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#18  2008-05-19 15:24:24

winnetou
Serwis

Ilin dlatego ja zawsze robię najpierw -s jak rozwiązanie mi odpowiada to daję -y i wychodzę na kawę ;))

#19  2008-05-30 10:10:59

kamilop18 - Użytkownik

kamilop18
Użytkownik

Witam
Mam problem jak instaluje to ujawia mi sie taki błąd:
    E: Nie udało się otworzyć pliku blokady /var/lib/dpkg/lock - open (13 Permission denied)
    E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
Proszę o pomoc.

#20  2008-05-30 10:15:39

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Instalujesz z konta roota?

Polski portal Debiana

#21  2008-05-30 10:16:57

kamilop18 - Użytkownik

kamilop18
Użytkownik

a tak dokładniej

#22  2008-05-30 10:20:06

ilin - Palacz

ilin
Palacz

A tak dokładniej to
W terminalu wpisujesz su dajesz enter  wpisujesz hasło administratora (nie widać literek) klepiesz enter i znak $ zmienia się na # i możesz instalować.

Polski portal Debiana

#23  2008-05-30 10:24:22

kamilop18 - Użytkownik

kamilop18
Użytkownik

no zrobiłem tak ale ten zanak nie zmienił sie z $ na # i jak instaluje nadal wyswietla mi sie błąd

#24  2008-05-30 10:28:24

kamilop18 - Użytkownik

kamilop18
Użytkownik

a jak instaluje w dodaj/usuń to mi sie cos takiego wyswietla:
   E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
   E: _cache->open() failed, please report.

#25  2008-05-30 10:28:57

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Musi tak być cos musialeś zrobić źle
Tak jest z konta usera

Kod:

adam@debian:~$

A tak roota

Kod:

debian:/home/adam#

A tak wyglada caa operacja

Kod:

adam@debian:~$ su
Hasło: 
debian:/home/adam#

Edit:)) to zrob o co cię prosi

Kod:

dpkg --configure -a

jako root oczywiście.

Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-30 10:31:08)

Polski portal Debiana

Stopka forum