Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
jak zrobic aby na serwerze, ktory ma udostepniac net, dnsami dla sieci lokanej byl poczatek adresowanie tej sieci (czyli np. 10.0.0.1 z eth1, identyczny jak brama dla tej sieci)... gdzies czytalem ze trzeba uzyc binda (ale nie moge tego znalesc). A moze wystarczy jakos to przerutowac. Musze to zrobic na szybko wiec nie mam czasu na czytanie o routingu (a z checial bym poczytal)
Jaki mam problem.. Wymianiam router sprzedowy na udospenianie po serwerze. Czesc kompow w firmie stoi na statycznych adresach i maja wklepane dnsy na 10.0.0.1 (sa to stale adresy i jeszcze do tego pospinane ze soba jakimis udostepnieniami - dlatego nie moge ich na dhcp przepiac)
pomozecie... mam naprawde malo czasu a nie wiem jak to zrobic..
ps.
oczywiscie eth0 mam skonfigurowane i postepowalem zgodnie z http://dug.net.pl/texty/masq.php wiec net moge udostepnic.. tylko aby dns bylo jak brama..
Jak tam czytam to chyba poprzez binda to robic.. ale ja wogole nie moge zakumac o co w bindzie idzie.. spoko dns itp. .ok.. ale zasady dzialanie wogole nie.. eh.. widac na dluzsza przeprawe sie zapowiada.. :(
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2008-05-16 13:32:08)
zainstaluj binda na bramie według tego opisu
skoro binda znalezc nie mozesz
Proponuję zianstalować dnsmasq - na twoje potrzeby wystarczy
Strony: 1