Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-05-10 10:24:20

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Konfig na serwer pocztowy i tc

Witam. Tym razem zapytam o dwie rzeczy. Powiedzcie mi jaki wziac konfig na maszyne przeznaczaona tylko na serwer statystyk, ew cacti do monitoringu i 300 skrzynek pocztowych?

Druga sprawa mam takie pytanie odnosnie traffic shapingu. Czy waszym zdaniem narzut imq - czasowy jest duzy?  Mam sobie oto routerek na ktorym dziala skrypt inetowy. Pinguje routerek z hosta ktory stoi obok, wpiete do tego samego switcha i ... pingi sa rozne, a czxesto 2 cyfrowe gdy ruch pps siega 800 i wiecej fdx. Poza tym pingi staja sie niestabilne te puszczane zza routera, jak i te puszczane bezposrednio z niego. Traceroute`y pokazuja to samo. Lacze sie nie wysycya, jest jeszcze spory zapas, w kolejkach rowniez. Skad jestem pewny, ze lacze ok? Ano bo puszczam pinga z hosta obok routerka - ta sama droga do pokonania (no oprocz switcha) i tam ping czy traceroute jest stabilny i przede wszystkim mniejszy ( w tym samym czasie!). W szczycie nawet o 10ms mam mniejszy ping z tego hosta idac z pominieciem routerka, niz z routerka w siec... W rzym rzecz? To normalne zachowanie?

#2  2008-05-14 21:40:49

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Re: Konfig na serwer pocztowy i tc

cholerka, nikt sie nie wypowie? :-) Wszedzie gdzie nie zapytam cisza jak makiem zasial...

#3  2008-05-15 01:23:51

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

raczej nie powinien byc duzy ...

1. narysuj moze jak wyglada uklad sieci (jak polozony jest ten host testowy wzgledem routerka)
2. czy router robi tez NAT ?
3. jaka jest ilosc nawiazanych polaczen i laczna przepustowosc w czasie gdy wystepuje problem
4, sprawdzales czy nie jest to przypadkiem wina tego switcha

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2008-05-17 23:26:25

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

1. Host testowy (bo to MikroTik) jest bridgem z przypisanym ipkiem zew i wew, przy czym gw mu ustawiam albo router albo bezposrednio zew gw, dlatego mam porownanie - route przez router, albo bezposrednio. Generalnie przez router opoznienia sie duzo wieksze przy duzym ruchu.
2.Router robi NAT
3.Problem pojawia sie juz przy 400/400pps, przy czym nasila sie wraz ze wzrostem ilosci pps od 4mb fdx zaczyna to byc zauwazalne
4.Szczerze mowiac nie, ale pytalem innych i twierdzili, ze nie powinno byc problemu z takim ruchem dla niego.

Stopka forum