Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam, potrzebuje stworzyć skrypt który będzie sprawdzał obecność połączenia/interfejsu ppp np co 2min, jeśli będzie utworzone połączenie ppp, odczeka następne 2 min i dalej sprawdzi stan, bardzo proszę o pomoc, czy obecność interfejsu mam wyciągać z polecenia ifconfig a może istnieje bardziej humanitarny sposób
chyba najlepiej pogrzebać w katalogu /proc, ja znalazłem coś takiego /proc/net/dev_snmp6/ppp0
jeżeli połączenie jest aktywne wtedy ten pliczek tam jest a jeżeli nie to go tam niema.
i napisany na szybko skrypcik:
#!/bin/bash function sprawdzanie { if [ -e /proc/net/dev_snmp6/ppp0 ]; then echo "Polonczenie aktywne" else echo "Plonczenie nieaktywne" fi } while [ : ]; do sprawdzanie sleep 120 done
o to mi chyba chodziło, ale mam jeszcze jedno pytanie czy opcja 'persist' pozwala na automatyczne wznawianie połączenia?
nie wiem czy o to Ci chodzi ale to jest opis tej opcji z mana pppd więc chyba tak:
Nie kończ działania po zakończeniu połączenia. Zamiast tego spróbuj wznowić połączenie
możesz do skryptu po else dodać polecenie startujące połączenie i kiedy skrypt wykryje brak połączenia to go wystartuje.
dzięki wielkie kwachu
Strony: 1