Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem jest taki:
Odkąd mam dysk twardy mam na nim jedną partycje, która zawsze montuje pod /home, jest tam folder mojego uzytkownika i wszystkie moje pliki. W Slackwarze i OpenSuse nie bylo z tym problemu. Po instalacji systemu i podmontowaniu /home'a dodaje uzytkownika poleceniem
useradd -m -d /home/moj_user -s /bin/bash moj_user
czasem bywalo jeszcze ze musialem nadac prawa do plikow, ale na tym sie konczylo. X'y startowaly bez problemu
Natomiast w tym Debianie, x'y chodza, bo zrobilem jeszcze jedno konto zeby sprawdzic, na roocie tez dzialaja. Natomiast jak probuje odpalic na moim koncie, nie startuja, a dostaje komunikat.
Failed to load module "type1" (module does not exists, 0)
to tylko fragment, ale wydaje mi sie ze wystarczajacy, jak bedzie potrzeba wiecej to podam.
Moj domysl jest taki, ze ktoras z poprzednich wesji kde utworzyla gdzies w moim folderze plik z dodatkowymi modulami jakie sobie laduje. Czy takie cos jest mozliwe?
jeżeli używasz KDE to usuń pliki: .kde .qt /var/tmp/kdecache-TWOJANAZWA i opróżnij /tmp być może pomoże ale nie dam sobie ręki uciąć, przy różnego rodzaju problemach z X'ami taki trick u mnie działał
chodzi o folder .kde? bo pliku .kde nie mam, plik qt tez nie instnieje.
A jezeli mam usunac folder to strace całe ustawienia kde jakie mialem? a mialem pelno paskow poustawianych z ktorych korzystalem..
tak mój błąd powinno być folder. A co do utraty ustawień to na 99.9999% je stracisz jak usuniesz ten folder.
pokaz calosc tego komunikatu o bledzie ... bo to raczej nie ten przytoczony kawalek powoduje ze X'y nie wstaja (w moim logu tez on wystepuje a wszystko dziala)
Kiedyś jak zaktualizowałem iksy z xorga 6.8 na 7.0 to mi też iksy nie wstały. Wystarczyło skasować plik ~/.Xauthority
( tak strzelam, bo w 100% nie ten error, co podałeś)
to moze ten bląd:
FreeFontPath: FPE "/usr/share/fonts/X11/misc" refcount is 2, should be 1; fixing
jest na koncu loga ten wpis
---------- edit ---------
musialem usunać plik .xsession i .xsession-errors (nazwy tego drugie nie jestem pewien, ale jakos tak sie nazywał)
teraz juz dziala:)
Dziekuje za odzew:)
Ostatnio edytowany przez missiek (2008-05-14 13:15:15)