Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przeszukuje to forum, w poszukiwaniu informacji jak skonfirgurować te karte, ale znajduje tylko informacje o tym jak skompilować moduł.
Nie wiem czemu, ale u mnie karta została od razu wykryta (jest po wydanie polecenie iwconfig jako wlan0) mam problem natomiast ze skonfigurowaniem jej i podlączeniem się do sieci.
Używam tego kwifimenagera, ale cały czas nie moge wykryć sieci. w konfiguracji (przez x-y, bo w konsoli nie moglem odnalezc gdzie sie ustawia konfiguracje dla wifi) ustwilem adres IP maske i brame domyślna, ale sieci dalej wykryć nie mogę.
Mogę prosić o jakąś drobną pomoc?
W jaju 2.6.24 pojawiły się już stery do tych kart.
Kompilacja więc nie wchodzi w grę jeśli masz Lennego i to jajo.
Pozdrawiam
Kiedyś mialem coś takiego (na rt2400) w pliku /etc/network/interfaces:
auto wlan0 iface wlan0 inet static address xxx.xxx.xxx.xxx # IP netmask 255.255.255.0 wireless-essid wn_xxxxxx wireless-mode Managed wireless-channel 13 up iwconfig ra0 ap 00:02:6F:xx:xx:xx up pppoe-start
Po zmianie - w konsoli:
# ifdown wlan0; ifup wlan0;
A ja dla rt2400 mam tak w /etc/network/interfaces
auto eth0 iface eth0 inet static pre-up /sbin/ifconfig eth0 up address XX.X.X.XXX netmask 255.255.255.0 gateway 10.0.0.1 wireless-essid NETWORK_XXXXXXXXXX wireless-mode Managed
Domyślnie ten sterownik pracuje jako ra0 ale mam przealiasowany na eth0.
Ten ster który jest w kernelu 2.6.24 pracuje zaś jako wlan0
To dotyczy statycznego IP i braku szyfrowania.
Oczywiście dnsy trzeba recznie wklepać do /etc/resolv.conf
Problem byl taki, ze ja sterowniki nie do tej karty instalowalem. Zapomnialem ze w miedzyczasie zmienilem karte z rt2500 na rt61. Teraz juz mam internet, ale przy poleceniu
/etc/init.d/networking restart
otrzymuje taki komunikat
Reconfiguring network interfaces...SIOCADDRT: File exists Failed to bring up wlan0. done
moj plik /etc/network/interfaces
auto wlan0 iface wlan0 inet static address (IP) netmask 255.255.255.0 gateway .. wireless-essid siec wireless-chanel 10
jak moge pozbyć się tego błędu?
------------------ edit -------------
Problem rozwiązany - musiałem wywalić stare moduły (rt61pci, rt2x00pci, rt2x00lib)
Ostatnio edytowany przez missiek (2008-05-13 21:54:14)