Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Córka dostala na komunię aparat Kodak c713 i mam mały problem.
Na starym kompie gdzie mam Sida z fluxem aparat w digikamie śmiga jak marzenie.
Natomiast na lapku gdzie wsadzilem Siduxa ni hu hu.
lsusb widzi go jako
Bus 004 Device 004: ID 040a:05bd Kodak Co. Digital Camera
W Sidzie pracuje jako USB PTP Class camera
Natomiast w Siduxie nie umie go digikam wykryc.
Po wlożeniu kabelka do usb ta karteczka wyskakuje z pytaniem co ma zrobic ale próba wykrycia przez digikam czy wyswietlenia zawartosci nie dochodzi do skutku.
Czyżby KDE platalo figle?
Może spotkal się ktos z takim zjawiskiem.
Na obu kompach są podobne wersje jądra (2.6.25)
Edit:
Już załatwione
Dopisanie linijjki
ATTRS{idVendor}=="040a", ATTRS{idProduct}=="05bd", MODE="0664", GROUP="plugdev"
Dp pliku /etc/udev/libgphoto2.rules załatwiło sprawę
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-22 18:37:53)
heee...żebym ja tak potrafił sobie pomagać:-)
adscripticii napisał(-a):
heee...żebym ja tak potrafił sobie pomagać:-)
spoko człowieku :) - ilina nikt nie pobije. Te multimedialne sprzęty i bajery to pryszcz dla niego
hmmm to ja też się podepnę ;)
Etch-x86:/home/winnetou# lsusb Bus 005 Device 001: ID 0000:0000 Bus 004 Device 005: ID 079b:005d Sagem Bus 004 Device 001: ID 0000:0000 Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
a telefon nie jest montowany :(( Do tej pory na PLD czy Mandriva i na WinXP jest montowany jako przenośny dysk. Pod WinXP jako dwa dyski USB. Jeden jako pamięć wewnętrzna a drugi jako gniazdo na karty pamięci, a jako że karty nie posiadam to do drugiego "dysku" nie mam dostęþu z poziomu Win ;) Może troszkę zamieszałem ale mógłby ktoś powiedzieć jak zmusić Debiana do montowania telefonu jako przenośnego dysku? Dodam że w opcjach telefonu tryb portu USB mam ustawiony jako "magazyn przenośny"
Może trzeba w ten sposób.
http://news.softpedia.com/news/Transfer-Files-To-An … e-63116.shtml
P.S.Sam rozwiązania z aparatem nie wymiśliłem.
Dostałem linka do podobnego problemu ktory wystarczył do znalezienia właściwego rozwiązania.
winnetou napisał(-a):
a telefon nie jest montowany :(( Do tej pory na PLD czy Mandriva i na WinXP jest montowany jako przenośny dysk.
pokaz dmesg | tail -n 20 po podlaczeniu telefonu przez USB / zobacz czy i jak zglasza sie tam telefon, czy jest cos o tworzeniu urzadzen sd... itp ...
według wszystkich znaków na niebie i ziemi, a przede wszystkim w dmesg urządzenie jest wykrywane ale coś nie halo z montowaniem :( no i nawet rozmiar pamięci się zgadza ;] całe 39MB ale nie rozumiem buntów o tablicę partycji :|
winnetou@Etch-x86:~$ dmesg | tail -n 20 scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices usbcore: registered new interface driver usb-storage USB Mass Storage support registered. usb-storage: device found at 2 usb-storage: waiting for device to settle before scanning scsi 0:0:0:0: Direct-Access SAGEM Mobile Storage 0002 PQ: 0 ANSI: 0 scsi 0:0:0:1: Direct-Access SAGEM Mobile Storage 0002 PQ: 0 ANSI: 0 usb-storage: device scan complete Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk sd 0:0:0:1: [sdb] 76190 512-byte hardware sectors (39 MB) sd 0:0:0:1: [sdb] Write Protect is off sd 0:0:0:1: [sdb] Mode Sense: 0b 00 00 08 sd 0:0:0:1: [sdb] Assuming drive cache: write through sd 0:0:0:1: [sdb] 76190 512-byte hardware sectors (39 MB) sd 0:0:0:1: [sdb] Write Protect is off sd 0:0:0:1: [sdb] Mode Sense: 0b 00 00 08 sd 0:0:0:1: [sdb] Assuming drive cache: write through sdb: unknown partition table sd 0:0:0:1: [sdb] Attached SCSI removable disk
@ilin ten link coś nie za bardzo mi pomógł ;( ale powalczę jeszcze troszkę
sdb: unknown partition table
Nie rozpoznaje tabeli partycji.
Jak masz drugiego lina na którym telefon dziala to pokaż wynik polecenia mount z podmontowanym aparatem i to powyzsze polecenie.
Porównamy w czym tkwi różnica.
właśnie nie mam pod ręką drugiego Linuxa...
Może masz jakieś livecd na którym telefon działa