Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zajrzyj tu http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_fan_noise moze powinienes bios uaktualnic? albo sprobuj recznie modyfikowac prace wentylatora http://www.thinkwiki.org/wiki/ACPI_fan_control_scri … ntrol_scripts
Eee nie... jakakolwiek ingerencja w upgrade BIOSU nie wchodzi w gre. Laptop jest jeszcze na gwarancji i nie chce pozniej sie tlumaczyc jesli cokolkwiek nie bedzie dobrze obsluzone. Co do recznej modyfikacji wentylatora to takze niebardzo mi to pasuje :/ Dlatego wlasnie chce 'zmusic' system aby rozplanowywal moc cpu adekwatnie do wykonywanych dzialan, No bo to smieszne ze 2% uzycia cpu a wiatrak chodzi na 2 biegu.... :/
Pozdrawiam
uaktualnienie BIOSu nie jest niczym strasznym i nie tracisz przez to gwarancji. na window$ie mozesz sobie wcisnac przycisk thinkvantage wybrac uaktualnianie oprogramowania i jesli jest dostepna aktualizacja BIOSu to ja zainstalowac. proces aktualizacji jest calkowicie zautomatyzowany.
Hehe.... trzeba miec window$a :P A kolejny raz stawiac i konfigurowac Debiana mi sie nie chce, zreszta czas mi na to nie pozwala. Moze blizej swiat znajde chwilke i ew. cos tam 'uskrobie' z jakiejs partycji. Btw. Tobie laduje modul thinkpad_acpi na starcie systemu, czy moze uzywasz speedtsep_centrino?
Pokaz jak mozesz swoje config'i ok?
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2008-03-10 20:43:43)
BlackEvo napisał(-a):
Tobie laduje modul thinkpad_acpi na starcie systemu, czy moze uzywasz speedtsep_centrino?
laduje mi thinkpad_acpi przy starcie, speedtsep_centrino jest deprecated wiec go nie uzywam wcale.
moje ustawienia:
$ lsmod | grep acpi acpi_cpufreq 9952 2 freq_table 5328 3 acpi_cpufreq,cpufreq_stats,cpufreq_ondemand thinkpad_acpi 57112 0 processor 40808 4 acpi_cpufreq,thermal nvram 9800 1 thinkpad_acp
$ acpitool -f -c -t Fan : enabled Fan Speed : 3115 RPM CPU type : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7100 @ 1.80GHz Min/Max frequency : 800/1801 MHz Current frequency : 1801 MHz Frequency governor : ondemand Freq. scaling driver : acpi-cpufreq Cache size : 2048 KB Bogomips : 3594.00 Bogomips : 3590.82 # of CPU's found : 2 Processor ID : 0 Bus mastering control : yes Power management : yes Throttling control : yes Limit interface : yes Active C-state : C0 C-states (incl. C0) : 4 Usage of state C1 : 364 (0.1 %) Usage of state C2 : 9001 (2.8 %) Usage of state C3 : 311575 (97.1 %) T-state count : 8 Active T-state : T0 Processor ID : 1 Bus mastering control : yes Power management : yes Throttling control : yes Limit interface : yes Active C-state : C0 C-states (incl. C0) : 4 Usage of state C1 : 377 (0.1 %) Usage of state C2 : 11184 (1.7 %) Usage of state C3 : 331923 (50.7 %) T-state count : 8 Active T-state : T0 Thermal zone 1 : ok, 42 C Trip points : ------------- critical (S5): 127 C Thermal zone 2 : ok, 41 C Trip points : ------------- critical (S5): 100 C passive: 96 C: tc1=5 tc2=4 tsp=600 devices=CPU0 CPU1
Dzieki bardzo. W zasadzie apcitool -f -c -t przedstawia sie podobnie ale.... Current Frequency masz wartosc MAX z tego co widze a ja mi tam pokazuje wartosc MIN.
acpitool -f -c -t
Fan : enabled
Fan Speed : 2716 RPM
CPU type : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5450 @ 1.66GHz
Min/Max frequency : 1000/1667 MHz
Current frequency : 1000 MHz
Frequency governor : ondemand
Freq. scaling driver : acpi-cpufreq
Cache size : 2048 KB
Bogomips : 3328.75
Bogomips : 3325.06
# of CPU's found : 2
Processor ID : 0
Bus mastering control : yes
Power management : yes
Throttling control : yes
Limit interface : yes
Active C-state : C2
C-states (incl. C0) : 4
Usage of state C1 : 21840 (5.4 %)
Usage of state C2 : 89942 (22.1 %)
Usage of state C3 : 296003 (72.6 %)
T-state count : 8
Active T-state : T0
Processor ID : 1
Bus mastering control : yes
Power management : yes
Throttling control : yes
Limit interface : yes
Active C-state : C3
C-states (incl. C0) : 4
Usage of state C1 : 21720 (3.4 %)
Usage of state C2 : 81092 (12.6 %)
Usage of state C3 : 244451 (38.0 %)
T-state count : 8
Active T-state : T0
Thermal zone 1 : ok, 35 C
Trip points :
-------------
critical (S5): 127 C
Thermal zone 2 : ok, 32 C
Trip points :
-------------
critical (S5): 100 C
passive: 96 C: tc1=5 tc2=4 tsp=600 devices=CPU0 CPU1
I jeszcze jedno pytanko...
Czy masz cos w "" ( cudzyslowiach ) we wpisie: [ /etc/init.d/cpufrequtils ]
CPUFREQ_OPTIONS=""
Moj cpufrequtils:
#!/bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Provides: cpufrequtils
# Required-Start: $local_fs loadcpufreq
# Required-Stop:
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop:
# Short-Description: set CPUFreq kernel parameters
# Description: utilities to deal with CPUFreq Linux
# kernel support
### END INIT INFO
#
DESC="CPUFreq Utilities"
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
CPUFREQ_SET=/usr/bin/cpufreq-set
CPUFREQ_INFO=/usr/bin/cpufreq-info
CPUFREQ_OPTIONS=""
# use lsb-base
. /lib/lsb/init-functions
# Which governor to use. Must be one of the governors listed in:
# cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
#
# and which limits to set. Both MIN_SPEED and MAX_SPEED must be values
# listed in:
# cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
# a value of 0 for any of the two variables will disabling the use of
# that limit variable.
#
# WARNING: the correct kernel module must already be loaded or compiled in.
#
# Set ENABLE to "true" to let the script run at boot time.
#
# eg: ENABLE="true"
# GOVERNOR="ondemand"
# MAX_SPEED=1667000
# MIN_SPEED=1000000
ENABLE="true"
GOVERNOR="ondemand"
MAX_SPEED="1667000"
MIN_SPEED="1000000"
check_governor_avail() {
info="/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors"
if [ -f $info ] && grep -q "\<$GOVERNOR\>" $info ; then
return 0;
fi
return 1;
}
[ -x $CPUFREQ_SET ] || exit 0
if [ -f /etc/default/cpufrequtils ] ; then
. /etc/default/cpufrequtils
fi
# if not enabled then exit gracefully
[ "$ENABLE" = "true" ] || exit 0
if [ -n "$MAX_SPEED" ] && [ $MAX_SPEED != "0" ] ; then
CPUFREQ_OPTIONS="$CPUFREQ_OPTIONS --max $MAX_SPEED"
fi
if [ -n "$MIN_SPEED" ] && [ $MIN_SPEED != "0" ] ; then
CPUFREQ_OPTIONS="$CPUFREQ_OPTIONS --min $MIN_SPEED"
fi
if [ -n "$GOVERNOR" ] ; then
CPUFREQ_OPTIONS="$CPUFREQ_OPTIONS --governor $GOVERNOR"
fi
CPUS=$(cat /proc/stat|sed -ne 's/^cpu\([[:digit:]]\+\).*/\1/p')
RETVAL=0
case "$1" in
start|force-reload|restart|reload)
log_action_begin_msg "$DESC: Setting $GOVERNOR CPUFreq governor"
if check_governor_avail ; then
for cpu in $CPUS ; do
log_action_cont_msg "CPU${cpu}"
$CPUFREQ_SET --cpu $cpu $CPUFREQ_OPTIONS 2>&1 > /dev/null || \
RETVAL=$?
done
log_action_end_msg $RETVAL ""
else
log_action_cont_msg "disabled, governor not available"
log_action_end_msg $RETVAL
fi
;;
stop)
;;
*)
echo "Usage: $0 {start|stop|restart|reload|force-reload}"
exit 1
esac
exit 0
aha....
Dlaczego pierwsze linijki odnosnie wartosci MIN i MAX sa zahashowane a nastepne nizej juz nie? Tez tak masz?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2008-03-10 22:21:39)
BlackEvo napisał(-a):
Dzieki bardzo. W zasadzie apcitool -f -c -t przedstawia sie podobnie ale.... Current Frequency masz wartosc MAX z tego co widze a ja mi tam pokazuje wartosc MIN.
bo akurat wtedy przeskalowalo mi CPU na max.
BlackEvo napisał(-a):
I jeszcze jedno pytanko...
Czy masz cos w "" ( cudzyslowiach ) we wpisie: [ /etc/init.d/cpufrequtils ]
CPUFREQ_OPTIONS=""
tez tak mam
BlackEvo napisał(-a):
aha....
Dlaczego pierwsze linijki odnosnie wartosci MIN i MAX sa zahashowane a nastepne nizej juz nie? Tez tak masz?
Pozdrawiam
one sa zakomentowane bo to jest przyklad, u mnie ten fragment wyglada tak:
ENABLE="true" GOVERNOR="ondemand" MAX_SPEED="0" MIN_SPEED="0"
przy okazji to co do predkosci wentylatora to i tak Ci chodzi wolniej niz mi. Ja mam tak 3150 a Ty tylko 2716 RPM.
No akurat podczas pisania tego posta pracowal z taka predkoscia. Generalnie srednio jest 2770~2780 RPM. No ale poszperam za czyms jeszcze, moze na cos trafie. I tak priorytetem bylo WiFi.
Dziwi mnie dlaczego w tych wartosciach MIN i MAX podales 0 - to w zasadzie dziala tak jakby tych wpisow w ogole tam nie bylo [ przynajmniej u mnie ]. Jak je dodam roznica jest bo sie tak nie wlacza jak przy wartosciach 0. Oo
Co do LCD to jest taka ciekawostka ze jak wlacze lapa z podlaczonym zasilaczem to ekran swieci jasniej - OK. Jak wylacze wtyczke zasilacza dalej swieci tak samo. Ale jak odpale na samej baterii matryca przechodzi w stan osczednosci [ chyba ] i juz nie jest tak 'jasno'. Ot taka mala... pierdola ;)
Pozdrawiam
BlackEvo napisał(-a):
Dziwi mnie dlaczego w tych wartosciach MIN i MAX podales 0
nie edytowalem tego pliku, taka mialem wartosc poczatkowa
BlackEvo napisał(-a):
Co do LCD to jest taka ciekawostka ze jak wlacze lapa z podlaczonym zasilaczem to ekran swieci jasniej - OK. Jak wylacze wtyczke zasilacza dalej swieci tak samo. Ale jak odpale na samej baterii matryca przechodzi w stan osczednosci [ chyba ] i juz nie jest tak 'jasno'. Ot taka mala... pierdola
tez tak mam ale to nie jest zbytni problem
Witam mam pytanie odnośnie lapka w pierwszym poście. Ogólnie to kupiłem coś takiego tyle że w wersji okrojonej, między innymi nie posiadam czytnika linii papilarnych i czytnika kart(ale to szczegół). Z racji tego że docelowo lapek nie jest dla mnie, to nie chciałbym zrobić kaszany przy instalacji debka i zachować windowsa viste przy jednoczesnym downgradzie do XP PRO podobno się da :D.
I teraz moje pytania to: jak się do tego zabrać, czy wystarczy zachować w spokoju ukrytą partycje i stworzyć partycje główną dla szita oraz partycje logiczne dla debka? Póżniej instalować windowsa z recovery CD a na końcu debka? Jeśli tak to co z sektorem mbr? Czy jeśli nadpisze mbr grubem to będe mógł nadal uruchomić to co znajduje się na partycji ukrytej?
Wiem że na bank pokręciłem, ale w moim głównym zamierzeniu chciałem zachować partycję ukrytą tak aby w razie czego przywrócić vistę, zdowngrejdować juz zainstalowaną viste do xp pro według wskazówek producenta/dystrybutora, i zaraz obok mieć zainstalowanego debiana.
Bardzo prosze was o pomoc w tej sprawie gdyż zależy mi na ewangelizacji pewnej osoby :D
Ostatnio edytowany przez terefere (2008-05-09 12:59:18)
pod tym linkiem znadziesz troche informacji http://www.thinkwiki.org/wiki/Rescue_and_Recovery
ja zainstalowalem sobie gruba w MBR i moge uruchomic "Rescue and Recovery" z ukrytej partycji (nie wiem czy da sie przywrocic system bo nie probowalem). nie zaszkodzi zrobic sobie w razie czego kopie oginalnego MBR.
No to moze ja opisze jak dzialo sie to u mnie:
Po pierwsze zaczne od tego ze obecnie nie mam Windowsa na tym lapku tylko sam Debian. [ i zamierzam przy tym zostac ]
Kupilem go z XP'kiem. Na dysku byla [ bo usunalem ] ukryta partycja i na niej caly system wiec postawilem Debiana na innym woluminie tak, aby nie przeszkadzal tej ukrytej. Oczywiscie pozniej konfiguracja GRUB'a itd no i jakos byly dwa systemy [ choc latwo nie bylo ]. Ale... gdy na dysku byl XP'ek i Debian laptop chodzil jak padaka [ tylko na XP ] czego w zasadzie wyjasnic do konca mi sie nie udalo. Po kilku poradach kolegow a w szczegolnosci przedmowcy ;) postanowilem wywalic XP'ka wiec wlozylem plytke netinstall i do dziela. Zostawilem na dysku niepodzielone miejsce [ 40GB ] na Windowsa [ w razie czego ]. Po kilku tygodniach uzytkowania Debiana padla decyzja, ze sprubuje postawic XP'ka z Recovery CD [ mam wszystko rownierz na 2x DVD ]. Wszystko bylo ladnie pieknie do momentu finalnego zalogowania do Windowsa.
Recovery usunal WSZYSTKIE partycje z dysku i zrobil jedna w NTFS na ktorej byl ow XP. Wiec sie wqrzylem i na nowo usunalem partycje dzielac mniej/wiecej dysk w ten sposob, ze na samym poczatku stworzylem partycje NTFS 40GB a reszte dysku nie podzielilem z tego wzgledu, aby pozniej sobie na wolnym miejscu postawic Debiana. Po ponownej instalacji z Recovery nastapila powtorka z rozrywki - CALY obszar dysku to NTFS na ktorym byl XP.
WNIOSEK:
Chocbys nie wiem jak cudowal z dzieleniem dysku, to gdy zainstalujesz system z Recovery, i tak scali ci wszystko do kupy i bedziesz mial Windowsa na jednej wielkiej partycji [ czyt. caly dysk ]
Pozostaje jeszcze jedna metoda ale bez programow 'z zewnatrz' sie nie obejdzie. Przywrocic system z Recovery a pozniej np. Partition Magic'iem zmniejszyc caly wolumin i tam instalnac linuksa. Prubowalem tak z Gparted [ LiveCD ] - nie dal rady
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2008-05-09 23:35:58)
Widać to całe rescue nie za bardzo jest przydatne a jak się ma sprawa z przyciskami funkcyjnymi da rade wszystkie ustawić czy trzeba co niektóre sobie darować?
terefere napisał(-a):
Widać to całe rescue nie za bardzo jest przydatne a jak się ma sprawa z przyciskami funkcyjnymi da rade wszystkie ustawić czy trzeba co niektóre sobie darować?
W tej kwestii sie nie wypowiem poniewaz nie skonfigurowalem fukncyjnych klawiszy [ brak czasu zeby nad tym dluzej posiedziec ]. Ale kolega Odd kilka postow wczesniej polecal tpb - jest w repozytoriach.
aptitude search tpb
p tpb - program to use the IBM ThinkPad(tm) special keys
P.S.
Jesli udaloby Ci sie skonfiigurowac ów klawisze, to moze jakies male howTo/artykol bys dodal? - tak na przyszlosc ;)
Pozdrawiam i powodzenia zycze
Ja jutro będę walczył z R61 o ile pczka dojdzie w jednym kawałku :P
BlackEvo, napweno powalcze funkcyjnymi bo lubie takie bajery ;]
Cześć.
Dysponujecie może wiedzą, jak zmusić tpb do działania na tym laptopie? Niestety, poza przyciskiem ThinkVantage, nie działa nic (mute, volumeUP, volumeDOWN). xev wychwytuje naciśnięcie tych klawiszy (keycodes 174 i 176 o ile dobrze pamiętam dla volumedown, volumeup), acpi_listen już nie. Szczerze mówiąc, ja nie wiem co zrobić by to uruchomić :-/ Może jakieś rady/pomysły?
ja klawisze do glosnosci odsluguje przez xmodmap
apropo windowsa i debiana na r61i u mnie dziala ;) a zrobilem to poprzez reczne obciecie partycji fdiskiem na knoppixie i dziala bez zarzutow ::)