Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Od piątku próbuje bezskutecznie zainstalować Debiana, aby trzymał mi ustawienia alsy. Karta dzwiękowa wcześniej działała poprawnie w Debianie, zarówno na SIDzie jak i ETCHu. A od kiedy dałem nową instalacje, nie che ruszyc. Po wykonaniu alsaconf i ustawieniu chodzi poprawnie, jednak po restarcie ustawienia się kasują. Moja karta w laptopie to:
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02) Subsystem: Lenovo Unknown device 2066 Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 50 Region 0: Memory at b0000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Capabilities: [50] Power Management version 2 Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=55mA PME(D0+,D1-,D2-,D3hot+,D3cold+) Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME- Capabilities: [60] Message Signalled Interrupts: Mask- 64bit+ Queue=0/0 Enable- Address: 0000000000000000 Data: 0000 Capabilities: [70] Express Unknown type IRQ 0 Device: Supported: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, ExtTag- Device: Latency L0s <64ns, L1 <1us Device: Errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported- Device: RlxdOrd- ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop+ Device: MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes Link: Supported Speed unknown, Width x0, ASPM unknown, Port 0 Link: Latency L0s <64ns, L1 <1us Link: ASPM Disabled CommClk- ExtSynch- Link: Speed unknown, Width x0 Capabilities: [100] Virtual Channel Capabilities: [130] Unknown (5)
Poinstalowane pakiety alsy:
ii alsa-base 1.0.13-5etch1 ALSA driver configuration files ii alsa-firmware-loaders 1.0.13-1 ALSA software loaders for specific hardware ii alsa-source 1.0.13-5etch1 ALSA driver sources ii alsa-tools 1.0.13-1 Console based ALSA utilities for specific ha ii alsa-utils 1.0.13-2 ALSA utilities ii alsaplayer-alsa 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (ALSA output mo ii alsaplayer-common 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (common files) ii alsaplayer-daemon 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (non-interactiv ii alsaplayer-esd 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (EsounD output ii alsaplayer-gtk 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (GTK version) ii alsaplayer-jack 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (JACK output mo ii alsaplayer-nas 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (NAS output mod ii alsaplayer-oss 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (OSS output mod ii alsaplayer-text 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (text version) ii alsaplayer-xosd 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (osd version) ii libalsaplayer-dev 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (interface libr ii libalsaplayer0 0.99.76-9+etch1 PCM player designed for ALSA (interface libr
Daje alsactrl store, jednak też nie pomaga żadno restore ani nic. I to tylko na debiania. Np w slacku, czy na opensuse było okej.
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2008-05-09 00:31:11)
Grzeslaw napisał(-a):
Daje alsactrl store...
alsactl a nie ctrl -> literówka ??
Najprawdopodobniej trzeba dopisać do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base
options snd-hda-intel lenovo
Bądź
lenovo-101e lub lenovo-nb0763 lub lenovo-ms7195-dig albo thinkpad
Trudno powiedziec bo lspci nie rozpoznaje dokladnie modelu.
Pozdrawiam
Moje rozważaniejest przedmiotowe wowczas jeśli ster się źle ładuje jesli ster się dobrze ładuje a tylko wycisza mixer to inna bajka to są inne metody.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-06 20:30:33)
bodzio: literówka ;)
ilin: niestety nie pomaga. Za każdym razem, gdy dopisuje do alsa-base któryś z tych wpisów, to przy konfiguracji alsy wywala:
deb1an:/home/grzeslaw# alsaconf Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-timer snd-page-alloc. Building card database... Running update-modules... Loading driver... FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.18-6-686/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg) FATAL: Error running install command for snd_hda_intel Setting default volumes... amixer: Mixer attach default error: No such device =============================================================================== Now ALSA is ready to use. For adjustment of volumes, use your favorite mixer. Have a lot of fun!
Konfiguruje się tylko w przypadku gdy nie ma tego wpisu.
Dobra.
Po restarcie sam alsamixer bez alsaconf nie wystarczy?
To kluczowe pytanie.
Niestety nie.
Chciałbym aby to było takie proste. Po starcie kde wywala:
server informational message: Error while initializing the sound driver: device: default can't be opened for playback (invalid argument) The sound server will continue, using the null output device
Po alsaconf jest okej, z modułów to dodatkowo wgrywa się: snd_hda_intel, po alsaconfie.
Czyli tak
Sprawdz po restarcie czy w jaju siedzi snd-hda-intel.
Jeśli tak to siedzi ale ze zlymi opcjami.
Rozwiązaniem jest tak jak podawalem wyzej dopisanie odpowiedniej opcji do /etc/modprobe.d/alsa-base
Ale musi być odpowiednia dla tej karty a jaka to ja juz nie wiem.
Zasugerowałem się tym lenovo z lspci ale opce lenova nie pasują.
Musisz pokombinowac z tym
chyba że nie laduje sie moduł wcale to bylo by prostsze.
EDIT)Edit jeśli to ta sama karta
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=195390
To w tym linku jest link do rozwiązania(właściwej opcji)
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-06 21:47:13)
Mhm.. podany link okazał się po części przydatny, ponieważ określił prawidłową nazwę dla modu, i fakt, ów moduł się wgrywa (dopisałem go do alsa-base a nie options w modprobe.d/ jak pisał u żytkownik wypowiadający się w podanym przez ciebie linku. Jednak cały czas występuje podana informacja przy wgrywaniu się systemu. Poniżej zalączam dmesga - może on coś wskarze.
http://paste-it.net/public/g3da92a/
Czy to jest laptop Lenovo 3000 N100?
Jeśli tak to
http://blog.mzapotoczny.pl/instalacja-alsy-dla-kart … nition-audio/
Ja bym proponował instalację najnowszego 1.0.16 bez żadnego patchowania bo starsze stery mogą świrowac.
No i super! Kompilacja alsy przyniosła oczekiwany rezyltat - klasa; stokrotne dzięki za hinta :))
Jednak cały czas zastanawia mnie dlaczego wcześniej na etchu i sidzie smigała bez problemu, a teraz takie jajca zaczeła sadzić.
Pozdrawiam
Myślę ze były inne wersje sterów w jądrze.
Na przyszłośc to zawsze warto sprawdzić jaiej wersji sterów uzywamy
cat /proc/asound/version
Pozdrawiam
Niestety problem porwócił ;/
Niedawno bawiłem się nowymi kernelami 2.6.25. jednak wywaliłem je i zostawiłem stary 2.6.18-6-686, zainstalowałem ponownie stery ze źródeł, ale nie pomaga i znów nie ma dzwięku po restarcie. Oczywiście po alsaconfie jest okej.
cat /proc/asound/version pokazuje najnowsze stery?
W dokumentacji dla sterów jest tak
lenovo Lenovo 3000 C200
Czyli do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base należało by wpisać
options snd-hda-intel model=lenovo
Zresztą zobacz w katalogu ze sterownikami w/alsa-kernel/ALSA-Configuration.txt masz rózne opcje opisane.
Pozdrawiam
heh teraz co ciekawe, po kompilacji nowego 2.6.25 metodą debianową, (sound zaznaczyłem raz na sztywno raz jako moduł), nawet alsaconf nie chce mi wykrywać karty.
Zastanawiam się nad prztestowaniem innych dystrybucji, jak będą pracowały z moim lenovo n100.
Jeśli stery wkompilujesz na sztywno to nir zatrybi
Alsaconf też nie zadziala.
Alsaconf to skrypt który usuwa a potem łduje moduły do jądra.Jak jest na sztywno to obie operacje są niemozliwe.
Sterownik snd-hda-intel obsługuje kilkadziesiąt jak nie kilkaet kart dźwiękowych ktore w skrajnym przypadku definiujemy parametrami w alsa-base.
Jeśli ster jest na sztywno to jak można to zdefiniować?Nie tędy droga.
To było by dobre wtedy jak sterownik obsługiwałby jedną tylko kartę.
Pozdrawiam.
P.S. Dystrybucja nie ma tu nic do rzeczy.
Wszystkie są kompilowane z tych samych źródeł.
Strony: 1