Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Szukalem na google itd i znalazlem sprzeczne informacje konkretnie chodzi mi o takie cos:
Mam server w domu na Debianku 3.1 (nie instaluje ani nie upgraduje do 4 bo brak w 4 sterow do mojego zabytkowego sprzetu a nie chce mi sie bawic) w tym momencie mam zrobione przez iptables udostepnianie polaczenia na lan (neostrady z ppp0) kupilem lapka niedawno i teraz troche chodzenie z kabelkiem robi sie dla mnie uciazliwe :( wiec chcialbym kupic do serverka karte wifi (na PCI) i zrobic z niej AP aby udostepnial net na lapka oraz aby kompy z lanu i wifi sie widzialy w sieci... i moje pytanie jest takie czy da sie z kazdej karty wifi zrobic AP no i czy da sie tak napisac iptables aby to dzialalo - prosilbym o konkretne przyklady poniewaz jesli sie nie da to doloze troche kasy i kupie AP z lanem i wifi :P
ogolnie da sie ... w najprostrzym wypadku nawet nie na iptables tylko na brctl ... problemem moze byc obsluga karty wifi w dosc starym 3.1
dzieki za pomoc - faktycznie wszystko gra i buczy :)