Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Moja karta to:
#lspci 10:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 01)
Gdy uzywamalem kernela 2.6.22 po nacisnieciu przycisku wlaczajacego Wifi w laptopie dmesg pokazywal:
bcm43xx: Radio hardware status changed to enabled usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
a kwifimanager w tytule okna pokazywal ze wykryl karte. Teraz po przesiadce na nowego kernela (zarowno kompilowanego ze zrodel z repo, jak i z paczki) wifi nie jest wykrywane :/
to zainstaluj:
b43-fwcutter
pod warunkiem że masz do jajca wkopilowanę obsługę wifi.Mam tą samą kartę co ty i mi działa bez problemu.
Na starym jajcu udało mi się tylko uruchomić wifi tylko przez ndiswrappera. Na 2.6.25-rc8 działa od razu po zainstalowaniu w/w pakietu.
I zamiast kwifimanager ja używam:
wlassistant
Lepiej użyj modułu open-source: b43. Od wersji 2.6.24 jest już oficjalnie w jajcu.
# modprobe b43
U mnie działa jak marzenie.
Bajko ty moja - Patryk wrócił :)
Skompilowalem najnowsze jadro (2.6.24-6), a konfigurujac b43 oparlem sie na tym tekscie: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-547687.html. Karta jest obecnie wykrywana, lecz nacisniecie przycisku wlaczajacego wifi i bluetooth (jeden przycisk odpowiada za te 2 urzadzenia - laptop HP nx7400) nie skutkuje tak jak wczesniej pokazaniem sie ikonki z logiem bluetooth obok zegara, tak jak to bylo wczesniej. Dlaczego? Za pomoca ikonky mozna bylo szukac urzadzen bluetooth, wysylac pliki etc. Nie jestem pewien czy ten blad nie jest zwiazany z aktualizacja systemu. Uzywam KDE 3.5.9.
Drugie pytanie: nawet po wylaczeniu przez przycisk wifi, kwifimanager pokazuje, ze znalazl interfejs. Czy to normalne? Oto kawalek loga dmesg:
b43-phy0: Radio hardware status changed to ENABLED usb 1-1: USB disconnect, address 8 b43-phy0: Radio hardware status changed to DISABLED usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 9 b43-phy0: Radio hardware status changed to ENABLED usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice usb 1-1: USB disconnect, address 9 b43-phy0: Radio hardware status changed to DISABLED b43-phy0: Radio turned on by software b43-phy0: The hardware RF-kill button still turns the radio physically off. Press the button to turn it on.
Bardzo prosze o pomoc!
Ostatnio edytowany przez menteith (2008-05-07 00:26:10)
Przypuszczam, że firma od laptopa takich podstawowych błędów nie robi. Prawdopodobnie masz jeszcze klawisz funkcyjny Fn, który steruje m.in. tym przyciskiem. Z wciśniętym funkcyjnym może być wi-fi lub bluetooth, bez funkcyjnego - ten drugi.
Tak, ale wczesniej ten problem nie wystepowal;/
Strony: 1