Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam sytuacja jest taka, mam sieć z adresacją 172.22.3.0/16 a po niej jeszcze serwery za którymi adresacja jest taka 192.168.1.0/24. W sieci 192.168.1.0 są klienci a w 172.22.3.0 jest pppoe, mój problem polega na tym że nie mogę połączyć klienta z serwerem pppoe, odrazu zaznaczam że bridge odpada (a tak przy okazji jak dodaje interfejs do bridge to czy nodmalnym jest że przechodzi on w promiscous mode). Poniżej schemat obrazujący wszystko
serwer4
internet---router(serwer_pppoe)-----------------------serwer2---------------------------------------klient
172.22.3.0/16 serwer3 192.168.1.0/24
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-05-01 18:44:02)
nie widze przeszkody zeby zrobic routing bez NATu pomiedzy dwiema sieciami prywatnymi - 192.168.1.0/24 i 172.22.3.0/16 (dlaczego tu jest /16 a jezeli istotnie ma byc /16 to po co to 3?)
tyle ze pppoe wymaga raczej ciaglosci w L2 (wiec routing na L3 bedzie mu prszekadzal) - dlaczego bridge odpada ?
taka poprostu ma byc adresacja, jak zrobić ten statyczny routing? route add -net...?
dodanie adresacji na obu interfejsach dodaje routing ... musi byc jeszcze tylko wlaczone przekazywanie pakietow w /proc/... i przepuszczone w forward w iptqables (to dla kompow na styku sieci) ...
jezeli dany komp ma tylko siec B (a chcemy aby mial dostep do sieci A) to dajemy trase na siec A ze skazaniem adresu routera pomiedzy A i B (ip route add ... via ...)