Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam o to wynik polecenia mount
ja@debian:~$ mount
/dev/sda6 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
/dev/sda7 on /mnt/magazyn type ntfs (rw,umask=0222)
/dev/sda8 on /mnt/programy type ntfs (rw,umask=0222)
/dev/sda1 on /mnt/c type ntfs (rw,umask=0222)
Moje pytanie:
Dlaczego jak zmienie umask na 0111 dla ntfs-ów to nie moge sie do nich dostać z konta uzytkownika?Przeciez jezeli umask jest 0111 to zabroniony jest zapis.
Dlaczego przy 0222 pojawia mi sie w nawiasie "rw"??? mimo ze ja tego tam w fstab ni ewpisywalem i tam tego nie ma ot moj fstab:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sda1 /mnt/c ntfs defaults,umask=0222 0 0
/dev/sda7 /mnt/magazyn ntfs defaults,umask=0222 0 0
/dev/sda8 /mnt/programy ntfs defaults,umask=0222 0 0
Zeby jeszce rozwiac moje watpliwości umask jest odwrotnoscia polecenia chmod czyli jak zapodaje same 2 to to zabraniam zapisywac a nie przeglądać.
Zdecyduj się. Najpierw piszesz, że przy 0111 zabroniony jest zapis, a potem piszesz, już zgodnie z prawdą, że zapis jest zabroniony przy 0222. 0111 wyłącza bit wykonywalności, który w przypadku katalogów oznacza dostęp do plików wewnątrz nich (o ile dobrze pamiętam). Więc przy umask 0111 nie dostaniesz się od żadnego katalogu.
Pozdrawiam,
Zdecyduj się. Najpierw piszesz, że przy 0111 zabroniony jest zapis, a potem piszesz, już zgodnie z prawdą, że zapis jest zabroniony przy 0222
Moim zdaniem przy 0111 powinien być zabroniony zapis bo w chmodzie 1 oznacza prawo do zapisu wiec jezeli w umask jest odwrotnie to 1 powino zabraniac zapisu a nie wykonywalności.
Jak to jest z tym umask?Jaka cyferka odpowiada czemu?
w chmodzie 1 oznacza prawo do zapisu
man chmod radze poczytać
Ehh za brdzo wymędrkowałem:/a jeszce kilka dni temu chmoda mialem rozkminionego:)Fakt 2 to jest zapis to wszystko przez to ze umask jest od dupy strony i jest zamieszanie:)
Dzieki
Jeszcze mam rozkminke:
Dlaczego bez opcji umask=0222 nie moze dostac sie n atą prtycje zwykly uzytkownik tylko root?
korbol chłopie, może poczytasz 'man mount' i 'man fstab' co? :>
to sie przydaje, naprawdę
Ok dzikei juz sie z tym uporałem:)