Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, panowie przy próbie zainstalowania czego kolwiek dostaję
E: Internal Error, Could not perform immediate configuration (2) on libc6
i na tym się kończy.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać??
wersja sid
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-04-28 16:30:54)
Zdaje się że kolega pomieszał wpisy w /etc/apt/sources.list. Pokaż co tam się znajduje i z jaką wersję debiana zainstalowałeś na twardzielu?
LongeR napisał(-a):
Zdaje się że kolega pomieszał wpisy w /etc/apt/sources.list. Pokaż co tam się znajduje i z jaką wersję debiana zainstalowałeś na twardzielu?
Kolega nie pomieszał wersji ;p wpisy są dobre. Wersja to jest sid z domieszką experimentala. Podupiłu mu się coś po zainstalowaniu siduxa i xp'ka. I nie tylko z libc6 ale z tez acpi (albo matryca się zdupiła w lapku xD)
Nie mam pomysłu co z tym zrobić bo już się chwytałem chyba wszystkiego
bercik napisał(-a):
a pisze cos wczesniej (przed tym bledem) ?
wczoraj co nieco udalo sie zrobic. teraz to wyglada tak przy "aptitude upgrade". wlasciwie to poprzedni komunikat zniknal ale teraz sa nowe problemy.
Czytanie list pakietów... Budowanie drzewa zależności... Reading state information... Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Inicjalizacja stanów pakietów... Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Odczyt opisów zadań... Rozwiązywanie problemów... Rozwiązywanie problemów... Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libc6{a} The following partially installed packages will be configured: libc6-dbg libc6-dev 0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B/4405kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 10,6MB. Kontynuować? [Y/n/?] Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... (Odczytywanie bazy danych ... 2551 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie libc6 (z .../archives/libc6_2.7-10_i386.deb) ... A non-dpkg owned copy of the libc6-i686 package was found. It is not safe to upgrade the C library in this situation; please remove that copy of the C library and try again. dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libc6_2.7-10_i386.deb (--unpack): podproces pre-installation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/libc6_2.7-10_i386.deb Czytanie list pakietów... Budowanie drzewa zależności... Reading state information... Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Inicjalizacja stanów pakietów... Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Odczyt opisów zadań...
przy aptitude instal -f chce pobrac wszystkie pakiety na nowo (702 MB).
Rozwiązanie:
cd /lib/i686/cmov/ mv libc.so.6 libc.so.6.bkup aptitude install libc6
Później wypluwał błąd:
Pobrano 5417kB w 1min32s (58,7kB/s) E: Nie udało się pobrać wersji debconf. Czy debconf jest zainstalowany? debconf: Działanie apt-extracttemples zakończyło się błędem: Błędny deskryptor pliku Rozpakowywanie szablonów dla pakietów: 50%E: Nie udało się pobrać wersji debconf. Czy debconf jest zainstalowany? debconf: Działanie apt-extracttemples zakończyło się błędem: Błędny deskryptor pliku
Doinstalowałem pakiet "po-debconf" bo go brakowało w systemie. Błąd zniknął.
Pozostało jedynie "aptitude isntall -f" chce pobrać wszystkie pakiety na nowo. Będę na uczelni później, mają dobre łącze to przeinstaluje pakiety i mam nadzieję że będzie ok xD
W zasadzie to problem rozwiązany, system wyczuwalnie wolniej działa niż wcześniej ale myślę że da się z tym żyć hehe. SOLVED