Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich serdecznie.Zwracam sie do was o pomoc.Mam skonfigurowane pppoe na interfejsie wifi i to wszystko dziala dobrze ale jak serwer na ktorym jest skonfigurowane pppoe utraci polaczenie z powodu odcieciu zasialania na modemie zasilania to serwer juz nie probuje sie ponownie zalogowac .Jak zrestartuje recznie interfejs ppp0 to wszystko wraca do normy.Jest jakis sposob aby po utracie polaczenia bedzie logowal sie automatycznie.Prosze o pomoc.
Taki skrypcik ( skleciłem go na szybko ) rozwiąże twój problem.
#!/bin/sh ping -c 1 onet.pl >/dev/null stan=`echo $?` if [ "$stan" == "0" ];then echo ok >/dev/null else tutaj podajesz kolejno polecenia ( jedno pod drugim ) jakimi resetujesz interfejs fi
Całość wrzucasz do crona i nie martwisz się. Jeżeli jest to jakaś sieć ( nie domowa ) to warto zainwestować w UPS'a.
Pozdrawiam! Piotrek
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-04-25 21:28:26)
Jak rozumiem, ten skrypt na podstawie pingu do onet.pl ktorego nie uzyska wykona polecenie te ktore mu zadam.
#!/bin/sh
ping -c 1 onet.pl >/dev/null
stan=`echo $?`
if [ "$stan" == "0" ];then
echo ok >/dev/null
else
/etc/init.d/networking restart
fi
tylko tego polecenia uzylem do poniesienia polaczenia.Bedzie dobrze?
dred napisał(-a):
Jak rozumiem, ten skrypt na podstawie pingu do onet.pl ktorego nie uzyska wykona polecenie te ktore mu zadam.
#!/bin/sh
ping -c 1 onet.pl >/dev/null
stan=`echo $?`
if [ "$stan" == "0" ];then
echo ok >/dev/null
else
/etc/init.d/networking restart
fi
tylko tego polecenia uzylem do poniesienia polaczenia.Bedzie dobrze?
Myślę , że będzie dobrze :)
Dziekuje i zaraz bede testowal , moja siec to mama sied domowa na 4 kompy i ups chyba bedzie zbedny.Mam jeszcze do ciebie prosbe jak dodac to do crona bo robie to pierwszy raz , wiem zemusze dodac sciezke do skryptu ale nie wiem co na poczatku dopisac.
Co do Crona odeślę Cię do artykułu:
http://webhosting.pl/kategorie/webhosting/2007_11/c … dania_na_czas
Pozdrawiam!
Piotr3ks napisał(-a):
Taki skrypcik ( skleciłem go na szybko ) rozwiąże twój problem.
Kod:
#!/bin/sh ping -c 1 onet.pl >/dev/null stan=`echo $?` if [ "$stan" == "0" ];then echo ok >/dev/null else tutaj podajesz kolejno polecenia ( jedno pod drugim ) jakimi resetujesz interfejs fiCałość wrzucasz do crona i nie martwisz się. Jeżeli jest to jakaś sieć ( nie domowa ) to warto zainwestować w UPS'a.
Pozdrawiam! Piotrek
Taka drobna optymalizacja:
#!/bin/sh ping -c 1 onet.pl >/dev/null 2>&1 if [ "$?" == "0" ];then echo ok >/dev/null else ... fi
Bardzo dziekuje - wszystko dziala prawidlowo.