Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-04-25 11:21:09

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Serwer wydruku podłączony do domeny NT, parę problemów

Witam,

Mam problem z działaniem serwera wydruku. Końcowy rezultat ma być w postaci, serwera wydruku na Debianie (Samba, CUPS) podpiętego pod firmową domenę z opcją automatycznej instalacji sterowników, dla konkretnych drukarek (Udział print$).

Pierwszy problem: Skonfigurowałem usługi smb i cups, podłączyłem go do domeny (net rpc join) ale nie mogę się dostać na niego ;/ Wyskakuje okienko logowania - nie działa logowanie na roota i to, że jestem domain adminem w domenie, do której jest wpięty Debian.

Drugi problem: Zmieniając rolę samby z domain na share prawie wszystko działa, oprócz automatycznej instalacji sterowników. Udział jest, dwie drukarki są widoczne. Chcą zainstalować sterowniki do późniejszej automatycznej instalacji, napotykam na kolejny problem ;) Instalacja odbywa się poprzez wejście we właściwości drukarki, wybranie zakładki `Zaawansowane` i kliknięcie `Nowy sterownik` po czym wybranie *.inf sterownika, który przekopiuje się do udziału print$ Samby i to teoretycznie powinno być wszystko ;) Teoretycznie bo w praktyce przy dodawaniu drukarki na innym stanowisku nie ładuje się sterownik tylko pyta czy zainstalować z dysku ;/

Ma ktoś jakieś pomysły, doświadczenie z takim czymś? Każda rada mile widziana ;)
Z góry dzięki.

/etc/cups/cupsd.conf - standard

/etc/samba/smb.conf

Kod:

[global]
    security = domain    

workgroup = DOMENA
    netbios name = printserver    
        password server = *
    allow trusted domains = Yes    

load printers = Yes
    printing = cups        
    printcap name = cups
    printcap cache time = 750    
    cups options = Raw

idmap uid = 10000-20000
    idmap gid = 10000-20000

hosts allow = 127.0.0.1 127.0.0.2 10.160.70.0/24
    hosts deny = 0.0.0.0/0

[printers]
    comment = All Printers

path = /var/spool/samba

guest ok = Yes
    printable = Yes
    browseable = Yes

write list = DOMENA\Administrator

[print$]
    comment = Printer Drivers    

path = /var/lib/samba/drivers

browseable = Yes

write list = DOMENA\Administrator

Ostatnio edytowany przez bns (2008-04-25 11:21:56)

Pozdrawiam,
bns

Stopka forum