Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam powazny w sumie problem ... serwerek postawiony na sarge gdy byl w wersji testing ... spokocaly czas chodzil ... przez dluzszy czas nie aktualizowalem pakietow na nim ... sarge stal sie oficjalnyn distro ... dalem naserwerku apt-get update i ... sie posypalo wszystko.
Nic nie pomaga ... ani zmiana wpisow w sources ... dpkg-reconfigure apt ... apt-setup ... caly czas mam :
Nie udalo sie przetlumaczyc nazwy 'ftp.de.debian.org'
Nie udalo sie pobrac niektórych plików indeksu, zostaly one zignorowane lub zostala uzyta ich starsza wersja.
i tak dalej i tak dalej
moze ktos z szanownych kolegow lub kolezanek mialpodobny problem i mnie z lekka oswieci :)
zmień wpisy w sources.list z testing na stable
apt-get clean
apt-get update
.....
albo załącz tu twoje sources.list to poprawimy i będzie gut
Bodzio ... problem w tym ze zmienialem ... zanim zadalem pytanie troche sie naszukalem, zmienialem testing na stable, sarge ... serwery debiana w niemczech i polsce i nic ...
po apt-get clean i ubdate ... ciagle ta sama wysypka
Nie udalo sie przetlumaczyc nazwy 'ftp.de.debian.org'
Nie udalo sie pobrac niektórych plików indeksu, zostaly one zignorowane lub zostala uzyta ich starsza wersja.
ten komunikat coś mi nasuwa, otóż po zmianie wpisów na serwerach jak Sarge zrobiło się stable to też miałem taki komunikat. Zrobiłem tak jak Ci napisałem i po problemie, ale jest jeszcze inne wyjście. Wywal albo zachaszuj w sources.list wszystko, potem daj
apt-setup
wybierz jakiś http (nie ftp)
powinien ci przeskanować serwer i dodać do sources.list
potem już standartowo
To juz robilem zaraz po wyskoczeniu problemu ... okno setupa daje taki komunikat :
Próba dostępu do archiwum nie powiodła się
Podczas próby dostępu do archiwum, którego dane zostały podane, Wszystkie pytania zostaną zadane jeszcze raz.
Nie udało się pobrać ftp://ftp.pl.debian.org/debian/dists/testing/main/b … 6/Packages.gz Nie udało się przetłumaczyć nazwy 'ftp.pl.debian.org' Nie udało się ftp://ftp.pl.debian.org/debian/dists/testing/main/binary-i386/Release
Nie udało się przetłumaczyć nazwy 'ftp.pl.debian.org' W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych
ftp://ftp.pl.debian.org testing/main Packages
a wyczyść ręcznie katalog /var/cache/apt/archives
Nie udało się przetłumaczyć nazwy 'ftp.pl.debian.org'
A może z innej beczki... ja miałem ten sam komunikat jak padły serwery DNS...
Czesc
Obabwiam sie ,ze juz sie nie da zmienic tego , bo zainstalowałes
pakiety z testing gdy Sarge był juz stable .
A poniewaz testing jest nowsze od stable to nawet po zmianie wspisów
na stable oprogramowanie ze stablr nie zostanie zainstalowane ,bo
nowsze juz jest zainstalowane.
Rozwiazaniem było by wywalenie wszystkich pakietów testing ,ale...
poniewaz długo nie aktualizowałes systemu wiec to raczej nie mozliwe,
gdy zainstalował Ci podsczas upgrad'u mase nowych pakietów.
Poczekaj je troche na , moze ktos da lepsza odpowiedz ...,
ale według mnie musisz przeinstalowac Sarge'a i uwazaj podczas instalki
na to (tylko prosze przeczytaj do konca...)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=981
a tak z głupa frant,
rm /etc/apt/sources.list
apt-get clean
apt-setup
heh rychu ... tez probowalem ... no nic ... poczekam jeszcze troche i chyba sie poddam :( i go zrobie od nowa kurde tylko takie rozwiazanie z lekka lamerskie jest :)
Mozesz spróbować jeszcze wywalić listy pakietów pobrane z serwerów, są w /var/lib/dpkg gdzieś. Potem spróbuj uaktualnić na nowo listy, apt-get update. Może zmień na inny mirror.
mi to własnie wygląda jak ktoś tam wyżej powiedział na problem z DNS ablo i całym internetem - sprawdz coś takiego:
sprawdzamy czy działają DNS:
ping www.google.com
jeżeli powyższe nie działą to sprawdzamy czy wogle internet działa
ping 66.249.85.104
Nie udało się przetłumaczyć nazwy 'ftp.pl.debian.org'
A może z innej beczki... ja miałem ten sam komunikat jak padły serwery DNS...
Kurde ... az mi wstyd :) ale wtopa ...ja tu pisze doktoraty jakies a zachaszowane mialem serwery dns (oprocz tepsy) mojego dostawcy netu (crowley) no nic ... moze ktos kiedys bedzie mial taki sam problem :) ... dzieki za dobre rady ... vi resolv.conf zalatwilo wszystko :)
no to opisz to w naszych wpadkach :)