Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Chcialbym sie zapytac starszych kolegow, zwlaszcza sieciowcow. Mianowicie chodzi o jakies materialy dotyczace konfiguracji aktywnych zarzadzalnych urzadzen sieciowych. W mojej aktualnej firmie mamy z 60-70 koncowek, wiec jedziemy na normalnych swithcach. W tejze robocie tez mi nedznie placa, wiec zaczalem szukac czegos innego (jakies ma sie juz tam doswiadczenie). Ale wszedzie w ofertach w wymaganiach jestg zaznaczone ze trzeba umiec konfigurowac urzadzenia aktywne (vlany itp)...
Nigydy nie mialem stycznosci z takimi rzeczami (wstyd sie przyznac ale tak jest).. moze macie jakies materialy z tym zwiazane? Jakis emulator do routerow cisco juz znalazlem, zaraz bede szukal czegos na stronach cisco.
btw.
Na zadne kursy w tej chwili mnie nie stac. Ewentualnie jakies ksiazki moge kupic itp. Ale nie chce dzialac na wariata, i tak juz czuje sie zamotany w tym - a rozwijac sie trzeba
Dziekuje za odpowiedzi...
Rozejrzyj się po tej stronie : http://www.showiproute.eu/ polecam też taki fajny programik cisco jak Packet Tracer teraz w wersji 4.11 gdzie możesz sobie tworzyć sieci z elementów routery, switche itd. ( konkretne modele cisco ) i je konfigurować przez klik lub z placa (CLI ) Na początek polecam, dużo się człowiekowi rozjaśnia w głowie.
Edytka :
Szkolenia dotyczące produktów sieciowych HP ProCurve
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-04-22 16:17:12)
Jeżeli chcesz się pobawić routerami cisco, a dokładniej serią 7200 to możesz zainstalować sobie paczki dynagen i dynamips, są to emulatory powyższego routera. Możesz dzięki nim skonfigurować sobie wirtualne sieci, a nawet podpiąć taki router do swojej sieciówki.
ja znam też coś takiego jak Boson NetSim niestety płatny :/ , no ale....
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-04-23 07:59:04)
kuchar napisał(-a):
Jeżeli chcesz się pobawić routerami cisco, a dokładniej serią 7200 to możesz zainstalować sobie paczki dynagen i dynamips, są to emulatory powyższego routera. Możesz dzięki nim skonfigurować sobie wirtualne sieci, a nawet podpiąć taki router do swojej sieciówki.
Jeden mały problem , trzeba miec ios od 7200 :/
Ale na poczatek polecam Pacet tracera bo odrazu rzucacie chłopaka na głęboka wode , a z tego co pisał nie miał nic wspólnego z takimi urzadzeniami, więc będzie mu bardzo trudno to wszystko ogarnąć.
Powolutku małymi kroczkami i na wszystko przyjdzie czas ;)
Jak ja chodzłem na cisco to korzystaliśmy w domku z dynagen i dynamips.
IOS nie ma problemu wystarczy znać jego pełną nazwe i google lub filewatcher ci odpowie.
Ja robilem sobie od 5 do 8 ruterów. Duża ilość ramu jest ci potrzebna aby wszystko sprawnie smigalo :)
Pozdrawiam