Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://sidux.com/
Bardzo polecam instalcje tego Sida
Dlamnie to jest rarytas mniam mniam śmiga aż miło.Instalacja i konfiguracja wszystko co chcemy
Powerd by Debian
Naschle
Rzeczywiście, bardzo szybki ten sidux
Jakby kto nie wiedział jak to to spolszczyć to działa sposób z Mepisa, sprawdzone: http://tiny.pl/4dld
Pozdro
lepiej pozno niz wcale
Ryszard napisał(-a):
http://sidux.com/
Bardzo polecam instalcje tego Sida
Dlamnie to jest rarytas mniam mniam śmiga aż miło.Instalacja i konfiguracja wszystko co chcemy
Powerd by Debian
Naschle
Tak z ciekawosci co ten Sidux ma czego "normalny" Sid nie ma?
ilin napisał(-a):
Graficzne konfiguratory.
Fuj! Akurat to dla mnie jest ujma a nie zaleta :)
Eee tam, są gorsze rzeczy na świecie.
A sidux jest świetny na przykład dla ludzi, którzy mają uczulenie na bubuntu, niby to samo pod maską (lenny/sid), ale jednak to debian
W skrócie
sidux ma się tak do sida jak mepis do etcha :)
Pozdro
Ostatnio edytowany przez auri_chebzie (2008-04-17 20:20:30)
Polecam Siduksa każdemu. Graficzne konfiguratory mogą się przydać ale przecież nie trzeba ich używać. Najnowsza wersja tj. NyX posiada wsparcie dla kart wifi Broadcomu (sterownik pobierany przy instalacji), nareszcie mam neta na lapku :D
Dodatkowo zaletą jest kapitalny skrypt do instalacji sterowników nvidia i ati, zawsze aktualne stery na zawsze aktualnym jądrze :)
No to ja mam jeszcze jedno pytanie.
Czy tego calego Siduxa mozna sobie uaktualniac tak jak Sida w debku?
Tak.
To bazuje na repozytoriach sida plus tam jakieś ich siduxowe dodatki.
A pytam tak bo swojej dziewczynie chce zainstalowac linuksa i szczerze mowiac waham sie miedzy Siduxem a Ubuntu :)
I teraz to mam dylemat...
Gdybym ja miał to robic to bez wahania zainstalował bym siduxa.
W koncu to debian mimo ze sid to i tak o wiele stabilniejszy od ubuntu.
A szybkość działania nieporównywalna.
To ja się waham co córce na lapku zainstalowac Lennego czy siduxa. D:
Dobra przekonaliscie mnie.
Zainstaluje jej Siduxa :)
P.S. Ja od zawsze jade na sidzie i zawsze bylem zadowolony :)
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-04-19 10:28:20)
Wersja z KDE Lite instalowała mi się 4 minuty :) Zgadzam się z ilinem, jest niewątpliwie szybszy od Ubuntu i stabilniejszy. Developerzy Siduksa lepiej przykładają się widać do swojej pracy :P
Z zalet warto jeszcze wymienić panel konfiguracyjny w którym możemy skonfigurować sieciówki (poprzez Ceni), usunąć stare jądro, dodawać/usuwać moduły, zatrzymywać/uruchamiać Apacha itd. itp.
W stosunku do Erosa, Nyx podzielił plik z repozytoriami na swój (z wpisami Siduksa) i Sida. Ale idzie się przyzwyczaić :P
mozna to przerobic na normalne /etc/apt/sources.list ja sie nie moglem przyzwyczaic
No i stalo sie zainstalowalem mojej kobiecie Siduxa - kilka pytan 5m i 43s i po wszystkim :D
Jak tylko popsuje swojego Debiana to chyba sobie zainstaluje Siduxa.
Niesamowicie zaskoczyla mnie szybkosc w porownaniu do bubuntu, jako ze kiedys uzywalem archa to moge smialo powiedziec ze sidux jest tak samo szybki.
Polecam.
chcę się Siduxem pobawić na Virtualboxie, ale nie mogę dostać wersji z małym KDE. wciągnąłem wersję, ktora przy instalacji daje możliwość wyboru między 686 a AMD64, czyli 2 systemy na płytce. zna ktoś jakiś działający link do mniejszej wersji siduxa? bo wszędzie są problemy z wejściem... chyba silne oblężenie trwa.
dzięki już zacząłem zasysać. w międzyczasie odmuliło:
http://debian.tu-bs.de/project/sidux/release/
Tak, zeby nie slodzic to jedna rzecz mnie troszke w siduxie zasmucila a mianowicie to, ze w wersji full podczas instalacji nie ma opcji wyboru pakietow tylko instaluje sie wszystko jak leci :(
Gdyby nie ten drobny bug to distro na 5+ a tak to musze dac 5- ;-)
no ja przerwałem instalację full i ściągam lite. przeraziło mnie przewijane menu długości metra.
A nie jest możliwe zainstalowanie base-systemu Sida, wrzucenie siduksowego repo i full-upgrade?
azhag napisał(-a):
A nie jest możliwe zainstalowanie base-systemu Sida, wrzucenie siduksowego repo i full-upgrade?
Pytanie wtedy po co sidux? :)
ja tam repo siduxa już dawno miałem dodane....są tam przydatne poprawki. sidux to prostota i szybkość dla kogoś kto nie chce ręczni nic robić albo nie ma czasu. jak poznam siduxa to, wcisnę go koledze który narzeka na mułowatość kubuntu.
debianus_userus napisał(-a):
Pytanie wtedy po co sidux? :)
dla tych osławionych konfiguratorów?