Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
robie sobie prostego firewalla na serwrze. Obecnie dopiero co raczkuje. Cos poczytalem o iptables itp
w moim firewallu na poczatku po zrzucaniu ustawien i nadaniu polityki domyslnej dalem
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT
co mi odblokowoalo petle zwrotne (loopback) - myslalem ze to pozwoli na swobodna prace wszystkich uslug wewnetrznych serwera...
i sadzac ze bedzie ok resetnalem maszyne. Jednak lipa bo dopuki nie dodam do firewalla
for PORT in 161 162 111 2049 111 53 953 do for PROTOKOL in tcp udp do iptables -A INPUT -i eth1 -p $PROTOKOL --dport $PORT -j ACCEPT done done
to nie dziala wogole udostepnianie sieci... i ogolnie wysypywaly sie uslugi - portmap sie nie uruchamia itp...
Moje pytanie to "czy to normalne ??"... przyznam sie ze nie jestem zbyt zorientowany w iptables - dopiero sie ucze
czy da sie jakos jednym poleceniem to ogarnac - aby bezpiecznie zezwolic uslugom na korzystanie z sieci. Nie chce puszczac calego ruchu z INPUT na sieciowce udostepniajacej net bez zadnego sprawdzenia. Narazie dalem tylko te porty i tylko na sieciowce udostepniajacej net - dzieki czemu porty sa otwarte, uslugi dzialaja i nie sa widoczne w necie.. ale czy to dobrze zrobilem to juz pytanie do Was :)
Mam nadzieje ze nie zakrecilem za bardzo :)
Dla lepszego rozeznania wklejam moj caly skrypcik...
#!/bin/bash ZEW_IP=81.162.43.123 SIEC_WEW=10.0.0.0/24 #wlaczenie w kernelu forwardowania echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward #czyszczenie starych regul iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F #moduly modprobe ip_conntrack modprobe ip_conntrack_ftp modprobe ip_nat-ftp # ustawienie polityki dzialania (opcja -P to dzialanie domyslne) iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT #oblokowany loopbackp iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT # zezwolenie nna laczenie sie z naszym zewnetrznym ip po ssh iptables -A INPUT -p tcp --dport ssh --tcp-flags ALL SYN -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport ftp --tcp-flags ALL SYN -j ACCEPT #zezwolenie na ping iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -m limit --limit 12/minute -j ACCEPT #http #iptables -A INPUT -s 0/0 -d $ZEW_IP -p tcp --dport 80 -j ACCEPT #iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d $ZEW_IP -p tcp --dport 80 -j ACCEPT #iptables -A INPUT -s 0/0 -d $ZEW_IP -p tcp --dport 7634 -j ACCEPT #iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d $ZEW_IP -p tcp --dport 7634 -j ACCEPT # polaczenia nawiazane i dowolny ruch w sieci wew iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED #wywalenie blednych i "dziwnych" pakietow iptables -A FORWARD -s 10.0.0.0/16 -i eth0 -j DROP iptables -A FORWARD -s ! $SIEC_WEW -i eth1 -j DROP #PRZEKIEROWANIA #csi_2 for PORT in 23000 1056 4661 4671 5910 4156 4194 6051 do for PROTOKOL in tcp udp do iptables -t nat -A PREROUTING -p $PROTOKOL -d $ZEW_IP --dport $PORT -j DNAT --to-destination 10.0.0.3:$PORT done done #csi_4 for PORT in 4662 4672 6890 5900 5500 do for PROTOKOL in tcp udp do iptables -t nat -A PREROUTING -p $PROTOKOL -d $ZEW_IP --dport $PORT -j DNAT --to-destination 10.0.0.42:$PORT done done #wychodzace smtp iptables -A INPUT -p tcp --destination-port smtp -j ACCEPT #samba for PORT in 137 138 139 445 do for PROTOKOL in tcp udp do iptables -A INPUT -i eth1 -s $SIEC_WEW -p $PROTOKOL --dport $PORT -m state --state NEW -j ACCEPT done done #uslugi lokalne iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp -s $SIEC_WEW --dport 80 -j ACCEPT #iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp -s $SIEC_WEW --dport 7634 -j ACCEPT #iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp -s $SIEC_WEW --dport 5900 -j ACCEPT #iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp -s $SIEC_WEW -j ACCEPT #portmap i nfs for PORT in 161 162 111 2049 111 53 953 do for PROTOKOL in tcp udp do iptables -A INPUT -i eth1 -p $PROTOKOL --dport $PORT -j ACCEPT done done #wywalenie ident z ftp iptables -A INPUT -p tcp --dport 113 -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable # udostepniaie internetu w sieci lokalnej #iptables -t nat -A POSTROUTING -s $SIEC_WEW -j MASQUERADE iptables -t nat -A POSTROUTING -s $SIEC_WEW -j SNAT --to-source $ZEW_IP iptables -A FORWARD -s $SIEC_WEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -d $SIEC_WEW -j ACCEPT
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2008-04-16 14:44:32)
O ile ja sie orientuje, to interfejs lo odblokowuje odpytywanie przez serwer samego siebie, więc usługi sieciowe nie będą działać, zachowanie jak najbardziej ok!Regułki z OUTPUT są zbędne bo dałeś domyślną politykę na ACCEPT, jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz zeby do serwera, był tylko dostęp z lokala a niz z netu?Żeby to osiągnąc dajesz:
iptables -A INPUT -i eth0 -j ACCEPT - teraz wszystko co przychodzi z eth0 ma dostęp do usług serwera
nie jest normalne to ze ci nie chce sie portmap odpalic jak masz wlaczonego firewalla. ja nigdy tak nie mialem.
Strony: 1