Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
używam truecrypta m.in. do szyfrowania danych, które później wypalam sobie na płycie. Mam od dzisiaj nowe jajco, więc musiałem jeszcze raz kompilować truecrypta. Ściągnąłem sobie najnowszą wersję (5.1a), i mam problem. Nie chce mi drań odszyfrować danych z płyt!
Error: System plików wyłącznie do odczytu: /media/cd_enc/dvd.tc
Czy można mu jakoś przemówić do rozsądku, czy muszę zrobić downgrade?
odpalasz przez to graficzne gówno?
Bo u mnie śmiga [; tylko ze w czasie montowania zaznaczam ze tylko do odczytu, no i noatime,ro ;]
Dzięki, poszło :) A kompilowałem z opcją NOGUI=1 bo aż sie przeraziłem jak zobaczyłem ramkę o hasło pytającą ;)
można też tekstowo, używając przełącznika -t ;)
ja tak home montuje :D
TBH napisał(-a):
ja tak home montuje :D
A masz jakiegoś UPSa, czy taki kozak jesteś? :) Zdarzył Ci się niekontrolowany reset? Jeśli tak - jakie były konsekwencje?
Pomimowcześniejszych wydarzeń Nie przestałem szyfrować dysku, za to restarty i awarie systemów plików zdarzały mi się dość często, więcej szczegółów na tym forum. Teraz poszedłem po rozum do głowy i na 80 GB dysku rdiff-backup robi mi codziennie kopię róznicową wszystkich danych. Tak, mądry Polak po szkodzie, ale teraz już wyciągnąłem wnioski ze swoich błędów i truecrypt do dysku, i rdiff-backup do ewentualnych problemów ;)
I nie ma źle.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące nowej wersji truecrypta: czy też zauważyłeś znaczący spadek prędkości zapisu do szyfrowanej "przestrzeni"?
Przeszli na Fuse, więc .... ;)
a tak serio: wręcz przeciwnie mam wrazenie ze szybciej pracuje.