Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
pytanie jak w temacie. zaczalem to ustawiac wg opisu BiExi (z pominieciem kompilacji), system wszystko przyjmuje ale nie ogranicza ruchu. Wydaje mi sie ze jezeli kernel nie wywala zadnych komunikatow podczas ustawiania klas i filtrow to chyba nie wymaga kompilacji. jesli sie myle niech mnie ktos poprawi. co robie nie tak ??
pozdrawiam.
Looknij w Configu Kernel-a, czy jest cos takiego jak IMQ, albo HTB. Ale z tego co wiem zawsze powinno nakladac sie odpowiednie patche na kernel.
Pozdrawiam,
raczej nie ma.
W debianowym dystrybucyjnym kernelu nie ma łatek IMQ, trzeba spatchować jądro i skompilować
HTB jest, a z tego co doczytalem, to IMQ jest potrzebne tylko kolejkowania uslug znajdujacych sie na routerze, a ja takich kolejek nie potrzebuje. za to na stronie htb doczytalem ze wymaga iproute2 i to tez z latka, a w repo debiana jest tylko iproute. nie wiem o co chodzi. czy ktos mi moze to wyjasnic ??
pozdrawiam
Jeżeli dobrze pamiętam to nie trzeba kompilować jajka do samego htb . Natomiast do IMQ już jest to konieczne.
1. Aby uzywac IMQ trzeba zpatchowac jako i iproute...
2. obale mita... IMQ nie jest tylko do kolejkowana ruch z do naszego servera znakomicie sie nadaje do kolejkowania ruchu userow. A dlaczego? Poniewarz nie musimy rzmudnie markowac pakietow (gdzie cos moze nam wycieknac i sie nie zakolejkowac) :]
Strony: 1