Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam taki problem.
Kupiłem bratu komputer. Dwurdzeniówka athlona itd.
Do tego uzywany dysk Maxtor 30GB. Dysk na pewno sprawny.
INstalacja Windowsa doszła do momentu sformatowania na dwie partycje.
Potem pokazuje się hasło: Błąd instalacji systemu, naciśnij dowolny klawisz by kontynuować".
Na tym się zatrzymuje. Jakiś facet szczycący się tytułem magistra powiedział "dysk nie pasuje" i nic więcej nie wiem.
Czy macie jakiś pomyśł na wytłumaczenie tej teorii? Czy rzeczywiście potzreba kupić jakiś nowy dysk SATA?
Ja bym najpierw sprawdził czy płytka z windowsem jest na pewno sprawna.
no właśnie tego nie mogę :/ bo mnie tam nie ma.
Liczę na jakiekolwiek pomysły sprzętowe.
pogrzebac w biosie - o ile pamientam (instalator) xp z sp1 mial jakies opory przy pracy w niektorych trybach SATA ...
Znajdź w biosie AHCI Configuration i daj na Disabled, jeżeli to dysk SATA to powinno ruszyć
dysk jest OK. Do instalki XP, (obojętne czy z sp1, 2 czy bez) z pomocą programu nLite należy się dodać sterowniki do tego modelu dysku. A potem wypalić płytkę i wszystko śmiga. Dysk jest ok, instalka trochę niedzisiejsza i to pieprzy światem. I nie poleca się przełączać na IDE w biosie, można zaliczyć kilka nieprzyjemnych przygód. Ponoć.
Ale przeszło formatowanie i po nim wyleciał error czy przed?!
Jak po nim, to płytka może być walnięta, jak przed, to nie ma sterowników kontrolera SATA do Twojej mobo. Musisz dograć nLite tak jak kolega wyżej pisał. Tu masz how2 http://www.purepc.pl/node/881 ;)
ja raz też miałem problem z instalacja ... jaki błąd nei powiem bo nei pamiętam, wina była po stronei odtwarzacza cd :] był sprawny wszystko ok ale jakoś nei lubiał cd z windą jak masz możliwość dla świetego spokoju spróbował bym podmienić odtwarzacz cd choć szansa ze mój miał naśladowce raczej nikłe
Heh. Dysk jest starusieńki, działa na tej samej taśmie co DVD więc chyba... ATA?
Sytuacja wyglądała o tyle beznadziejnie, że złożyłem małemu komputer. Włożyłem znienawidzoną płytkę i doszedłem do ustawień formatowania. Przełączyłem jak chciałem na dwie partycje i formatowanie ładnie ruszyło.
Stwierdziłem, że z instalacją M$ nawet dwunastolatek sobie poradzi, więc wyszedłem zmęczony.
Potem się dowiaduje, że gówno.
Ów zaufany informatyk podobno zabrał do siebie płytkę i sprawdził dowiedziałem się właśnie, że ponoć OK...
Płyta główna Asusa na dwa sloty pci (z tych niedużych), pci-expres, 4 sloty ramu, jakieś cyfrowe wyjście wideo, razem z grafiką zajmującą do 256 MB pamięci. Dwa miesiące temu kosztowała trochę ponad 200zł. Siedzi na niej AMD dwurdzeniowy x2 4000. Nie pamiętam niestety modelu.
Ostatnio edytowany przez iwo (2008-04-05 19:01:35)
Mam jeszcze jeden pomysł: Czy możliwe jest by problem był w tym, że płytka do XP była na 32 bity,
podczas gdy klocek to przecież 64bity?
NLitem nie trzeba nic dogrywać - przecież to dysk ATA. Np do płyt K8 na VIA 8237 trza było mieć stery do kontrolera SATA. Obstawiałbym walniętą taśmę, albo napęd. Ew. przywróć domyślne ustawienia biosu. Szczególnie te związane z Cool & Quiet i SamrtFanami ;)
iwo napisał(-a):
Mam jeszcze jeden pomysł: Czy możliwe jest by problem był w tym, że płytka do XP była na 32 bity,
podczas gdy klocek to przecież 64bity?
Nie będzie miało to znaczenia .
Proponuję podociskać pamięci, ogólnie podzespoły kompa . Jaki tam zasilacz siedzi ?
Szukałbym przyczyny problemu w taśmie, napędzie DVD lub w płytce z XP.
Pozdrawiam! Piotrek
Do tego uzywany dysk Maxtor 30GB.
Przepiąć na inna taśme, sprawdzic SMART.
Z tego co pamietam Maxtory maja czasem kilkanaście konfiguracji zworek, to też wypadaloby sprawdzić, bo dysk może być w trybie diagnostyki.
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2008-04-17 08:39:12)
Zbooj napisał(-a):
Przepiąć na inna taśme, sprawdzic SMART.
Z tego co pamietam Maxtory maja czasem kilkanaście konfiguracji zworek, to też wypadaloby sprawdzić, bo dysk może być w trybie diagnostyki.
a czy wtedy dałby się sformatować? Na naklejce miał tylko kilka ustawień zworek, była na "master".
U mnie nie mogłem na nowym sprzęcie zainstalowac windy... A winowajcą był... Zasilacz! Zmieniłem na porządny Chiefteca i poszło. Próbowałem ze 20 razy - zawsze mniej więcej w tym samym momencie error albo zwiecha.
Napisałeś, że kupiłeś nowego kompa - zerknij jaki zasilacz tam jest. Minimum polecam 400W markowy (Chieftec, Tagan, SeaSonic etc - Chieftec najtańszy, bo ok. 140zł bodajże, ja mam 450W Chiefa i śmiga tylko trochę głośny był - zmiana wentyla pomogła ;))
Heh. To teraz powiem nowy wątek:
Instalacja się udała na dysku coś koło 3GB wyjętym z komputera starszego niż mój brat.
Teraz wyobraźcie sobie to połączenie: Dwurdzeniowy procesor i dysk 3GB.
Mały dostaje od kolegów ojca gry po kilka MB.
Kupiłem małemu jakiś dysk SATA 40GB tym razem, chyba Caviar.
Tamten oddałem w inne ręce. Zobaczymy. Mam ochotę już wypalić trzy DVD z Debianem...
iwo miło, że problem rozwiązany :d Po co 3 DVD? Wystarczy jeden CD (pierwszy) i masz działający system. Potem tylko pół dzionka na aptowanie i konfigurowanie i Mały bedzie miał system, którego jako nie-root nie uwali jak windozy. A gry? Są i to legalne i darmowe. Mi do szczęścia potrzeba ET raz w tygodniu + jakies flashowe a'la Tower Defense. No i Neverwinter Nights - oryginały zamówiłem sobie coby po necie pograć - bo na singla to nudne wszystko jest :/
z prostej przyczyny → nie ma tam internetu.
Hej. Nikt z nas nie zgadł zagadki. Zakończenie historii z dyskiem:
Uruchomiłem go jako drugiego mistrza (wtedy też miał zworkę na master) na komputerze z PIII i już zainstalowanym XP.
Co prawda zaraz przy bootowaniu pisze:
atapi incompatible
press f1 to resume
to po wciśnięciu f1 XP go widzi i nawet potrafi sformatować.
Niestety miałem teraz z kolei problemy przy instalacji Debiana innej natury, ale o tym już w drugim wątku jest.
Ostatnio edytowany przez iwo (2008-05-19 00:13:43)