Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Zainstalowałem postgresa i phpPGAdmin, lecz nie mogę sie zalogować do weba na konto postrger ani inne systemowe. Hasła są poprawne.
Wiecie co może być?
dzieki
tripoli
http://phppgadmin.sourceforge.net/?page=faq
paragraf "login errors".
Sprawdź plik /etc/postgresql/8.X/main/pg_hba.conf, na końcu opisane są metody autentykacji dla rożnych metod logowania, baz danych itd. Prawdobodobnie teraz dla warunków logowania, które spełniasz, masz ustawione ident sameuser (czyli pyta np. system o nazwę użytkownika i sprawdza w pg_ident.conf czy dany użytkownik systemowy może się zalogować podanym loginem do bazy). Zmień metodę autentykacji na md5. Przy definiowaniu reguł pamiętaj, że PosgreSQL zastosuje pierwszą napotkaną regułę, która będzie pasować w danej sytuacji.
WItajcie
Oto plik:
# Database administrative login by UNIX sockets #local all postgres ident sameuser local all postgres trust # TYPE DATABASE USER CIDR-ADDRESS METHOD # "local" is for Unix domain socket connections only #local all all ident sameuser # IPv4 local connections: #host all all 127.0.0.1/32 md5 host all all 127.0.0.1/32 trust # IPv6 local connections: host all all ::1/128 md5
Mimo, że user postgres ma all all i jest trust nie może zalogować się przez linksa lokalnie do phpPgAdmin lub przez sieć. Pod konsolą może dostwać się do bazy danych. Mam login failed w phpPgAdmin.
Zgłupiałem już:(
tripoli
host all all 127.0.0.1/32 md5
Dodaj powyższą regułę jako pierwszą.
Contravene napisał(-a):
Dodaj powyższą regułę jako pierwszą.
Wielkie dzięki, teraz mam z konsoli: Login Failed a z weba innego kompa mam: Próba zalogowania nie powiodła się.
Loguje sie na konto postgres, które ma ustawione haslo.
tripoli
tripoli1 napisał(-a):
Wielkie dzięki, teraz mam z konsoli: Login Failed a z weba innego kompa mam: Próba zalogowania nie powiodła się.
Spokojnie. I po kolei:
W pliku pg_hba.conf:
local all postgres ident sameuser
Dla użytkownika postgres autentykację pozostawiamy systemowi (jeśli chcesz się logować za pomocą hasła, zmień metodę).
local all all md5 host all all 127.0.0.1/32 md5 host all all ::1/128 md5
Dla pozostałych hasła hashowane md5.
Dodatkowo jeśli chcesz pozwolić na połączenia z innych hostów (czyli jeśli phpPgAdmin jest hostowany na innym komputerze niż postgres, jak napisałeś):
host all all 0.0.0.0/0 md5
Pozwala na połączenia z każdego miejsa.
host all all 123.234.231.122/32 md5
Pozwala na połączenia z konkretnego hosta.
host all all 123.231.0.0/16 md
Pozwala na połączenia z adresów 123.231.x.x.
Jeśli logujesz się z innego komputera, zadbaj o postgresql.conf:
listen_addresses = 'localhost,111.111.111.111' port = 5432
Potem reload ustawień albo restart bazy danych. Zakładam, że w php masz wkompilowaną obsługę PostgreSQL.
Nie polecam administrowania bazami poprzez użytkownika postgres. Osobiście tworzę odrębne role z pełnymi prawami dla każdej bazy z osobna.
Ostatnio edytowany przez Contravene (2008-04-05 14:41:39)
Dzieki COntravene.
Problem musi być gdzieś indziej niż w pliku ph_hba. Tutaj mam tak ja Ty podałeś. I sam też ostro eksperymentowałem. Mam postgresa 8.3.
Mam w php wkompilowaną obsługę posgresa.
:(
tripoli
Spróbuj zamiast phpPgAdmina użyć np. PgAdminaIII.
Contravene napisał(-a):
Spróbuj zamiast phpPgAdmina użyć np. PgAdminaIII.
Dzięki za all, szkoda tylko, ze PgAdmin3 działa pod X-ami:(
tripoli
tripoli1 napisał(-a):
Dzięki za all, szkoda tylko, ze PgAdmin3 działa pod X-ami:(
Chodzi tylko o to, żeby znaleźć przyczynę błędu. Jeśli PgAdminIII zawiedzie, problem tkwi w Postgresie. Jeśli wszystko będzie w porządku, pod lupę należy wziąć phpPgAdmina.
witam
u mnie postgres działa ale dłuuuuuuuuuuuuuggoooo męczyłem się z dostępem do phppgadmina
wrwszcie okazało się że problem tkwił w adresie
w pliku konfiguracyjnym /etc.postgres/costam .. trzeba było zmienić localhost na 127.0.0.1 >>> nigdy bym na to nie wpadł
może komus przyda się moje doświadczenie ;D
pozdrawaim