Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Teraz zerknąłem na sida i tam tez nie mam makedev (tamto był testing)
Moze reconfigure kdm bo widzę że masz tam jakieś slady xdma i gdma
Trzeba trochę odpoczać na swieżej głowie lepiej się mysli.
Moze w syslogu i xorg0logu coś będzie tez na temat .
Dobrze, że mam dziś i jutro wolne, to sobie powalcze .
++++
Załomka totalna. Porażka.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-06 00:49:56)
AgayKhan napisał(-a):
Załomka totalna. Porażka.
A ile nowej wiedzy.
Przejżyj logi.Powinno tam coś być.
Autostart neo to nie problem.
Dopisanie sterownikow alsy tez powinno zalatwić sprawę z dzwiękiem.Tylko dlaczego alsaconf nie zapisuje tego?Trzeba by to sprawdzić.
Będziemu działać dalej.
U mnie ostatni było tylko problemem zainstalowanie jądra bo nie chcialo się initrd wygenerować ale uwazne czytanie logów naprowadziło mnie na trop winowajcy.
Pozdrawiam
Co zrobić, aby coś się zapisywało do logów? kern.log syslog i dmesg mają 0 kb. Są puste. xorg.0.log niczego nie pokazuje. Wszak po startx piknie się ładuje wsio, mam nawet w KDe 4 z buta efekty compizowe. Lepsze to niz te beryle i insze, bo mega wypas uzerfrendly ( mniej efektów, ale łatwo).
A masz zainstalowane takie ustrojstwa jak klogd i sysklogd?
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-02-06 15:17:48)
He, he. Ups. Tym razem nie .
Był dziś upgrade kde4. Po tym splasz kadeowy ładuje się powoli strasznie, potem zaś czarny ekran. Odechciewa się zabawy.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-06 19:11:32)
He he ja tam na moim łączu wolę sobie testing darować.
Poza tym boli zawsze pierwszy raz potem to już wiadomo co...
Można bylo jeszcze sklonować starego debiana na nową partycję(jeśli nie byl zbyt wielki) i potem upgradować do experimental.(tyle że ja przy podobnym zabiegu przez nieuwagę narobilem sobie strasznego bubu)
Pozdrawiam
Ślicznie śmiga Debian, tylko,że KDe4 jest w trakcie migracji z 4.0.0 na 4.0.1 i nie daje się zainstalować. Kurcze. Dwa dni temu się dało instalnąć.
Przepakietowałem sobie sam kde-workspace i mam KDE 4. Bangla.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-09 10:51:42)
chodzi zapewne o to ze instalujac debootstrapem initframs sie generuje zle . trzeba wygenerowac nowy . cos tam jescze mialem innego ale aktualnie nie pamietam bo jestem chory a system debootem stawialem z 8 miesiecy temu ale mialem podobne problemy imho z tego poczatkowego loga widac ze zle sie deboostrapnal kilka pakietow sie nie zainstalowala . chcialem zauwazyc ze ja uzywalem znalezionych gdzies skryptow do debootstrapa bo orginalne z kubuntu najnowszego byly jakies lewe i nie szlo zainstalowac .. pozdrawiam
i btw de ssie polecam xfce4 + compiz-fusion jak masz unstable to mam bardzo dobre repo do compiza-fussion :P
troche pozno, ale dla potomnych odpowiem ... bo sam to przerabialem (ale dla odmiany z normalnego instalatora Ubuntu)
AgayKhan napisał(-a):
Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing
Co to jest?
to znaczy ze (wykozystywany w skryptach inita) /sbin/start-stop-daemon jest oszuukany i tak naprawde nie uruchamia rzadnych uslug (dlatego np. nie odpalal tezkdm ...) rozwiazaniem tego problemu jest przekopiowanie /sbin/start-stop-daemon.REAL na /sbin/start-stop-daemon
ale ten problem chodzi w parze z innymi (np. brakiem umiejetnosci generowania initrd gdyz /usr/sbin/mkinitramfs jest dowiazaniem do /bin/true
ogolnie jest to zwiazane z nieposprzataniem instalatora po sobie (jego niepoprawnym zakonczeniem) - te oszukany pliki sluza aby instalator nie odpalal uslug itd ...
najprostrzym rozwiazaniem wydaje sie ponowna instalacja (nawet ta sama metoda)
marcusdavidus napisał(-a):
chodzi zapewne o to ze instalujac debootstrapem initframs sie generuje zle . [...] imho z tego poczatkowego loga widac ze zle sie deboostrapnal kilka pakietow sie nie zainstalowala
osobiscie nie spotkalem sie z blednym generowaniem initrd przy dbostrapie, ale mozliwe ... co to tych bledow i nieskonfigurowania tych pakietow - moze to byc zrodlem problemu z nieposprzataniem po sobie ...