Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam takie pytanie jakie są różnice pomiędzy nimi bo nie moge się już połapać...
Z tego co wiem to:
ati - sterowniki otwarte dostepne w xorgu niezbedne do np. Compiz Fusion i ponoć lepiej działają filmy.
fglrx - sterowniki zamkniete dobre do gier do video gorsze sa niz ati. Nie dziala na nich Compiz Fusion.
radeon - nie wiem..
Czemu pytam?
Otoz ostatnio mam jazdy z skonfigurowaniem X z swoim ATI kiedys wszystko pieknie smigalo a teraz ciagle wiatr w oczy :|
- Na poczatku zainstalowalem Debka lenny + otwarte sterowniki ati - rezultat: zamrazanie X po chwili pracy.
Chcialem zainstalowac stery sposobem mr Czadmana to znowu nie moge sciagnac linux-headers-2.6.22-3-686 :/
to samo jak chce pyknac sobie stery fglrx z repo Debcia bo jest wymog posiadania linux-headers.
Pomyslalem sobie Ch.. z tym machne sobie sida - a co :D
Od nowa postawilem Debcia wszystko poszlo miodnie base system, xorg, gnome-core. Cacy.
Uruchamiam X - dziala!
Patrze w xorg.conf i widze jakies radeon :/ mam zanizone odswierzanie 1024x768@75Hz
no to zmiana na radeon na ati i dziala! ale z ta sama rozdzielczoscia :|
Czy jest jakis sprawdzony sposob do K.... nedzy do skonfugurowania tego walonego ati by dzialalo po ludzku.
Moje slepaki nie wytrzymaja za dlugo takiego odswierzania :(
Za pomoc dozgonny szacunek i uwielbienie :)
Pozdrawiam
Najpierw może mniej inwazyjnie:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
A później po chamsku. Zmień ręcznie odswieżanie.
debianus_userus napisał(-a):
Mam takie pytanie jakie są różnice pomiędzy nimi bo nie moge się już połapać...
Z tego co wiem to:
ati - sterowniki otwarte dostepne w xorgu niezbedne do np. Compiz Fusion i ponoć lepiej działają filmy.
fglrx - sterowniki zamkniete dobre do gier do video gorsze sa niz ati. Nie dziala na nich Compiz Fusion.
radeon - nie wiem..
man ati
ati is an Xorg wrapper driver for ATI video cards. It autodetects whether your hardware has a Radeon, Rage 128, or Mach64 or earlier class of chipset, and loads the radeon(4), r128(4), or atimisc(4) driver as appropriate.