Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich
prosze o pomoc w rozwiazaniu jednej sprawy. stworzylem sobie pliczek ktory ma za zadanie ustawic interfejs ath0 jako ap. wyglada to tak
echo "Niszczenie ath0..." #wlanconfig ath0 destroy echo "ath0 zniszczony !" echo "Tworzenie ath0 w trybie ap..." #wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode ap echo "ath0 ap stworzony !!" echo "nadawanie nazwy sieci..." iwconfig ath0 essid moj_ap echo "nazwa nadana !!" echo "ustawianie kanalu..." iwconfig ath0 channel 2 echo "kanal ustawiony na 2 !!" iwconfig ath0 echo "podnoszenie interfejsu..." ifconfig ath0 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0 up echo "interface podniesiony !! ifconfig ath0
i wszystko jest dobrze do momentu ustawienia karty w tryb ap, polecenia iwconfig nie robia nic, nie zglaszaja nawet bledu, ip sie ustawia. natomiast gdy wpisze iwconfig z palca lub wczytam z innego pliku jest ok. wydaje mi sie nalezy ustawic jakas "przerwe czasowa" pomiedzy tworzeniem interface ath0 a ustawianiem parametrow wlan. pojecia nie mam jak to zrobic a google tez mi nie pomoglo, prosze o pomoc.
pozdrawiam
każ mu pospać :)
man sleep
Dzieki serdeczne, o to chodzilo
pozdro.