Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam lokalną sieć z domeną ale lokalną xxxxxxxx.local. Chcę jednak wysyłać emaile na zewnątrz z demona smtp (postfix). Czy takie coś zadziała? Jak mam nazwać taki serwer i jakim mam mieć email?
Dopiero robie coś takiego pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość:):)
Dzięki i pozdrawiam
tripoli
user@ip ;]
Mozna ustawic zeby adres zwrotny byl inny niz nadawcy, w sumie to mozna i adres nadawcy podmienic, ale to juz inna sprawa :]
Po drugie mozesz założyć sobie jedna z darmowych domen lub uzyc dynDNS.
Ok, mam już domenę xxxxxx.pl. A teraz chciałbym aby ten serwer np. nazywał sie serwer1.xxxxxxx.pl. Czy tylko nazwe mam zmienić czy coś jeszcze? Czy musze stawiac wlasny DNS itd?
Dzięki i pozdrawiam
tripoli
Panel konfiguracyjny domeny -> dodanie subdomeny :]
musi byc wpis w systemie DNS przynajmniej typu A (zamieniajacy na IP) ... warto miec takze MX (lokalizacja serera pocztowego) i PTR (odwrotny dns, ale to u ISP od ktorego masz IP) ...
bercik, zgadzam się ale pamietaj że on napisał że jest początkujący ;]
qluk napisał(-a):
bercik, zgadzam się ale pamietaj że on napisał że jest początkujący ;]
:):):)
Czyli mam domenę, i co dalej? Macie jakiś łopatologoczny przepis? :)
Dzięki
tripoli
to zalezy zkad masz ta domene i gdzie ja trzymasz ... jezeli jest jakis panel zarzadzajacy to tak jak pisal qluk ... jezeli nie to musisz poczytac o DNS i spreparowac plik strefy z wpisem A wskazujacym na Twoje IP
@qluk jak zaczynalem pisac to Twojego posta jeszcze nie bylo ... a ja nie umiem tak przystepnie ;-)
Ok, mam panel konfiguracyjny.
1. Mogę dać np. xxxxxx.mojadomena.pl i jego adres IP.
2. Domena mojadomena ma już MX.
3. Teraz mogę zmienić nazwę serwera na xxxxxx.mojadomena.pl.
Coś jeszcze?
dzięki i pozdrawiam
tripoli
Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2008-03-28 08:15:35)
jezeli MX wskazuje na xxxxxx.mojadomena.pl to tak ... przy czym w konfiguracji serwera pocztowego nalezy mu wytlumaczyc ze poczte ma tez odpierac dla mojadomena.pl ...