Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam 3 dyski po 300 GB połączone sprzętowym RAID-5 w sumie dostępne 600 GB. Chciałbym podzielić dysk pod usługi Apache, PHP, MySql (serwer będzie pracował na Debianie 4.0, 4 GB RAM-u). Na serwerze będzie poza mną działać jeszcze inna osoba, która będzie zarządzała treściami WWW i MySql. Jaki podział byście polecali oraz gdzie umieścić GRUB-a (zależy mi na największej bezawaryjności) Głównym zadaniem serwera będzie WWW i udostępnianie informacji z bazy MySql. Pozdrawiam
jeżeli to jest w raidzie to nie widze sensu dzielenia na inne partycje ;] ja bym wrzucił po prostu 50 MB /boot/ a reszte do macierzy i na reiserfs [; do tego lighttpd i mysql/postgresql i Sparta!
A muszę robić programowego RAID5 skoro mam już sprzętowego ?
Jak masz sprzętowy, to nie musisz. Programowy się robi, jak nie ma się takich sprzętowych możliwości.
A co do partycji — ja bym się jednak pokusił o osobny /var/.
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-03-25 09:40:00)
Dziękuje, już wstępnie zaprojektowałem układ (wszelkie uwagi mile widziane), oto on:
100 MB - /boot (podstawowa, flaga wlączona)
1024 MB - /swap ( podstawowa, w serwerze mam 4 GB pamięci fizycznej )
1 GB - /root (podstawowa)
437 GB - /home (rozszerzona)
20 GB -/usr (rozszerzona)
40 - /var (rozszerzona)
Strony: 1