Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak mogę skopiować fragmenty tekstów umieszczone w konsoli do środowiska graficznego?
Dzięki
tripoli
Środkowy klawisz myszy?
ctrl + c - kopiuj
shift + insert - wklej
Albo CTRL+SHIFT+C
CTRL+SHIFT+V
A jeśli chodzi o konsolę tty?
Jeśli chodzi o konsolę tty to można zrobić tak:
Zrzucenie zawartości konsoli tty3
setterm -dump 3
i mamy co chcemy, znaczy zawartość ekranu konsoli
cat screen.dump
Jeden problem a ile różnych rozwiązań :-).
a ktos wie jak kopiowac z edytora w mc zeby moc wyciagnac tresc przez putty do win? :P
w mc(edit) trzeba podczas zaznaczania wcisnąć shift
Jak skopiować wyjście polecenia do schowka X?
instalujemy pakiet xclip
Kopiujemy w następujący sposób:
ps aux | xclip -d :0
i po przejściu do X możemy sobie zawartość wkliknąć gdzie tam chcemy.
Możemy sobie coś zaznaczyć w X, a następnie przejść na kosolę tty i wkleić:
xclip -o - -d :0
Jak widać można sobie ustawić DISPLAY, więc można sobie coś wkleić z wyjścia polecenia na zdalnym serwerze, choć nie koniecznie musi to być bezpieczne. :)
azhag napisał(-a):
w mc(edit) trzeba podczas zaznaczania wcisnąć shift
A jak później wskleić ten tekst do konsoli (działam na mc przez putty)?
tripoli
lub shift+środkowy przycisk myszy
Dzięki, takie proste a jak cieszy:):)
azhag napisał(-a):
lub shift+środkowy przycisk myszy
sam środkowy wystarczy
Bodzio napisał(-a):
sam środkowy wystarczy
nie w mc (lub innej ncursesowej aplikacji z obsługą myszy, np. w3m), który myszkę blokuje i dla kopiowania/wklejania trzeba blokadę zdjąć (za pomocą shifta)
faktycznie sprawdziłem, sam środkowy wkleja w konsoli KDE, edytorach, nano, przeglądarce. W mc z shiftem.
Nie będę zakładał nowego tematu. bo problem podobny tyle, że dotyczy Vim'a. Jak skopiować w nim tekst, który będzie dostępny poza plikiem źródłowym?
Tzn., daje 'v' w trybie poleceń, zaznaczam co chce, 'y' kopiuje zaznaczony tekst, 'p' go wkleja. Tylko, że wciąż bazuję na "schowkach" Vim'a. Nie da się w ten sposób skopiowanego tekstu wynieść poza plik?
Zaznaczenie wykonane przez vim-a (visual mode) będzie dostępne tylko dla vim-a i jedynie wygląda tak samo jak inne zaznaczenia w terminalach. Musisz zadbać o to, by vim nie interpretował zaznaczeń myszką, dzięki czemu zaznaczenia te będą dostępne dla Xów (oraz emulatora terminala, jeżeli obsługuje on kopiowanie i wycinanie). Ja realizuję to poprzez dopisanie:
set mouse=nvc
do ~/.vimrc. W trybie wprowadzania zaznaczenie tekstu myszą pozwala na wklejenie go do dowolnej innej aplikacji pracującej w Xach.
Chyba że chcesz wkaznaczony tekst do innego pliku otworzonego w vim-ie, wtedy wystarczy otworzyć go w osobnym oknie lub poprzez :e /sciezka/do/pliku. Schowki używane przez jedną instancję vim-a są współdzielone przez wszystkie pliki weń otworzone.
Chyba źle mnie zrozumiałeś inaczej więc zapytam, bo tak jak się spodziewałem Vim swój schowek traktuje osobiście.. i taki też pełni zakres.. okay..
Łączę się przez ssh z serwerem i chcę skopiować zawartość pliku na komp lokalny z X'ami.. plik ma ok 1200 wierszy, więc odpada:
- polecenie 'cat' bo terminal nie zapamięta tylu wierszy
- vim spisuje się dobrze, ale nie mogę tekstu wyciągnąć poza jego schowek
- myszą nie zaznaczę bo w dół mnie nie chce zjechać :) tylko bieżący widok (czy to mc czy vim)
- mogę zapisać po połowie w plikach, ale to naokoło
- wysłanie maila z konsoli z załącznikiem nie wchodzi w grę
Może to proste, a ja nie wiem?:)
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-02-17 01:34:31)
kondzio14 napisał(-a):
- polecenie 'cat' bo terminal nie zapamięta tylu wierszy
zalezy jaki terminal (konsole z kde daje sobie rade ... tak wiem to elulator terminala)... po drugie mozesz zrobic tak: ssh login@serwer 'cat plik' > plik_lokalny
kondzio14 napisał(-a):
- wysłanie maila z konsoli z załącznikiem nie wchodzi w grę
dlaczego?
kondzio14 napisał(-a):
Może to proste, a ja nie wiem?:)
jest komenda ktora przekopiuje tamten plik na lokalny komputer nazywa sie scp
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-02-17 02:02:17)
bercik napisał(-a):
dlaczego?
Może nie być dostępu do internetu.. chciałem w inny sposób.
bercik napisał(-a):
po drugie mozesz zrobic tak: ssh login@serwer 'cat plik' > plik_lokalny
jest komenda ktora przekopiuje tamten plik na lokalny komputer nazywa sie scp
Gdzie błąd mogę robić:
ssh laptop_eth@pld 'cat /etc/nshield/minimum-mac-test' > plik_lokalny ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host
I drugie podobnie:
scp laptop_eth@pld:/etc/nshield/minimum-mac-test ~/plik_lokalny ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host
Do końca nie wiem co wpisać przed i za '@'. Robiłem według wpisu jak mam na serwerze (PLD) w pliku '/etc/hosts'. Bo gdy dam tak jak mam na laptopie:
scp kondzio@debian: /etc/nshield/minimum-mac-test ssh: Could not resolve hostname debian: Name or service not known
Zdalny host nie wpuszcza do siebie? Wpisałem niby do /etc/hosts.allow, może wystarczyłoby 'ALL: 192.168.1.1', lecz nie wiedziałem jak będzie właściwie:
ALL: 192.168.1.1 #ip serwera ALL: kondzio14@pld #uzytkownik ALL: root@pld #root
Może w tym problem, że nazwa hosta jest inna? Nie powinna być taka sama?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-02-17 10:55:43)
ssh nazwa_urzytkownika_na_sererze@serwer.na.ktory.sie.logujemy ... tak samo z scp, w scp raczej bez spacji pomiedzy : asciezka do pliku + musisz mu podac plik/katalog do ktorego ma to skopiowac ...
napisz moze jak sie laczyles do tego serwera aby odpalic tam vim'a
Można po prostu otworzyć zdalny plik w vimie:
gvim scp://user@host//home/user/plik.txt
Zaznaczyć co trzeba i "+y.
I mamy zawartość w lokalnym schowku.