Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-03-18 00:03:11

grzebyk - sierściuch

grzebyk
sierściuch

Dansguardian - wymagania sprzęcikowe

Do pracującego już w szkole routera na Debianie z zainstalowanym squidem i innymi bajerami (nulog ulog mysql) zmuszony jestem doinstalować filtr treści no i zdaje sie że najlepiej by sie nadawał do tego Dansguardian. Sieć jest niewielka a z samego filtra by korzystalo 20 kompów reszte ok 10 bym puścił przez sam squid. Odpalając wyżej wymieniony filtr załważyłem że pożera on sporo zasobów ruterka (Duron 700, 192MB RAM) ostudziłem nieco jego zapędy i wyłączyłem obsługe clamav przez co uruchamia się sekunde a nie pare minut. Czy taka maszynka wystarczy do oglądania stron przez łącze 4Mbit bez widocznego spowolnienia? Szukam też jakiegoś opisu szczególowej konfiguracji Dansguardiana bo materiały z sieci na które trafiłem są dosyć takie ogólne raczej i kończą sie zdaniami że trza se samemu dopasować itp.

apt-get install browar-tyskie
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Sugerowane pakiety: kufel walety-light

#2  2008-03-18 08:29:59

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Re: Dansguardian - wymagania sprzęcikowe

Zastanowiłbym się w pierwszej kolejności nad zwiększeniem pamięci RAM - szczególnie, że ostatnio można je kupić za grosze. Pozzdrawiam!

Stopka forum