Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-03-17 17:11:59

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

Etch 4.0... Niepełny X/fluxbox ?

Witam. Dziś postanowiłem na serwerze (HP ProLiant ML350) doinstalować X'y + prosty interfejs (padło na sprawdzonego fluxbox'a).

Jako, że nie miałem pod ręką płyt instalacyjnych zainstalowałem X'a nie z apt-get a poprzez aptitude i ręczne wyszukanie pakietu. Standardowo 'dokleił' sobie pozostałe potrzebne w sumie jakieś 54MB po zainstalowaniu...

Odpalam poleceniem: X - wszystko ok - rozdzielczość odpowiednia, mycha działa. Pominąłem więc proces konfiguracji X'ów. Z aptitude dorzuciłem jeszcze fluxbox'a, wdm i conky...

Po profilaktycznym restarcie serwera (na razie pracuje 'na sucho') odpala się elegancko wdm, wybieram sesję fluxbox'a, logowanie ok - ląduję na pulpicie... Wszystko fajnie tylko... menu podręczne fluxbox'a jakieś takie zubożone (brak np. konsol xterm), poza tym praktycznie większość (o ile nie wszystkie) aplikacji spod menu (chociażby MC czy CONKY) nie startuje.
Zainstalowałem blackbox i to samo... Rekonfiguracja menu nic nie zmienia.

Czyżby problem wynikał z nieuruchomionego kreatora konfiguracji X'ów? Trochę dziwne - w końcu wygląda na to że X pracuje poprawnie...

A brand new linux fan ;]

Do zabawy/testów deb'a: P4 1.7Ghz, mobo MSI (@intel 845), 512MB DDR, HDD 20GB.
Do zabawy ubuntu 7.10: AMD X2 3800+, mobo DFI(@nForce 4 Ultra), 2GB DDR2, ATi X1950, HDD 250+160+120GB

#2  2008-03-17 17:22:36

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Re: Etch 4.0... Niepełny X/fluxbox ?

Pakiet `menu` zainstalowany?

Pozdrawiam,
bns

#3  2008-03-17 18:00:05

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

bns napisał(-a):

Pakiet `menu` zainstalowany?

Chodzi o paczkę do X czy fluxbox'a? Jeśli chodzi o to 2gie to myślę, że jest. Z bieżącym sprawdzeniem może być problem - wiadomo - serwer stoi w firmie. Ale wezmę to pod uwagę przy kolejnej wizycie.

Trochę dziwny objaw. Instalowałem X'a i flux'a już nie raz i jakoś nie miałem większych problemów (jeśli już to odświeżanie/rozdzielczość). W zasadzie tym razem technika też była podobna ale 'coś' jednak poszło nie tak.

A brand new linux fan ;]

Do zabawy/testów deb'a: P4 1.7Ghz, mobo MSI (@intel 845), 512MB DDR, HDD 20GB.
Do zabawy ubuntu 7.10: AMD X2 3800+, mobo DFI(@nForce 4 Ultra), 2GB DDR2, ATi X1950, HDD 250+160+120GB

#4  2008-03-18 08:20:58

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

chodzi o to: http://packages.debian.org/etch/menu

po zainstalowaniu (jeśli jeszcze nie masz) wykonaj polecenie update-menus

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

Stopka forum