Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Odpaliłem ulog + mysql. Jak kompresujecie bazę? Bo po jednym dniu ma spory rozmiar.
zrzut bazy co miesiac i kasowanie wpisow z poprzedniego miesiaca
możesz kopię gzipem potraktować
mysqldump -u backup -p baza> backup.$data
jak zrobic z tego automat tzn żeby mysql nie putał o hasło i zamiast .data była wstawiana automatycznie data
RTFM ?
mysql -u user -phaslo `... reszta ...`
Ja sklikałem taki automat:
#!/usr/bin/perl use strict; use warnings; use POSIX qw(strftime); my $now_string = strftime "%Y-%m-%d", localtime; my $tmp_dir = `mktemp -d`; chomp $tmp_dir; my $debug = 0; my $pretend = 0; sub exe($) { my $cmd = shift; if ($pretend == 1) { print STDERR "+ $cmd\n"; } else { if ($debug == 0) { return system($cmd); } else { print STDERR "+ $cmd\n"; return system($cmd); } } } sub rotate_db { if ( ! exe("mysqlhotcopy -q -u root --password=haslo ulogd $tmp_dir") && ! exe("mysqlhotcopy -q -u root --password=haslo spamassassin $tmp_dir") ) { #print "OK , teraz pakujemy\n"; if ( chdir($tmp_dir) && ! exe("tar -cvjf /var/backup/${now_string}.tar.bz2 * > /dev/null") ) { #print "spakowao sie ok \n"; if ( ! exe("rm -r $tmp_dir")) { print "skasowao sie ok\n"; } return 0; } else { print "hujnia"; exit 1; } } } if (!rotate_db) { exe("echo \"truncate table ulog;\" | mysql -u ulogd -phaslo ulogd"); }
tak z ciekawości spytam ZlyZwierz czemu używasz mysqlhotcopy do robienia zrzutu bazy?
To stary skrypt :)
Chciałem mieć od razu możliwośc rozpakowania archiwum i wrzucenia do /var/lib/mysql bez uprzedniego importowania z pliku tekstowego.
Teraz loguje do pliku .pcap , bo przy 80Mbit/s (niedługo 100 ;) ) i >2k userów logowanie do bazy zbytnio mi serwer obciążało.
zlyZwierz napisał(-a):
To stary skrypt :)
Chciałem mieć od razu możliwośc rozpakowania archiwum i wrzucenia do /var/lib/mysql bez uprzedniego importowania z pliku tekstowego.
fakt szybciej nie trza sie bawić w importowanie z pliku
drugie pytanie z ciekawości ;)
o ile dziennie puchła Ci baza przy takiej ilości userów?